用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: lazymeow
go

德萃小學   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-6-18 10:52
K2重組句字? 唔係就係以下被人鬧變態呢間嘛?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1239099/

唔係呢間 我知呢份功課係邊間幼稚園 不過唔想係呢度講 亦唔想影響讀緊既小朋友 我係SH睇果份唔係擴張句子黎 同埋唔使成句中文字寫出黎 寫數目字就得 k2小朋友會應付到 4組詞語 下面寫返數目字 重組 我睇句子係故事抽出黎既 我小朋友冇讀緊 只係開放日見到 而家起手幫小朋友穩小學 所以睇下不同學校既課程 去開放日 去簡介會 希望穩間合適既小學比小朋友 講深淺既話 其實傳統同新派唔差得遠 只係教法唔同  至於國際學校就冇考慮

tping614 發表於 18-6-18 11:41
唔係呢間 我知呢份功課係邊間幼稚園 不過唔想係呢度講 亦唔想影響讀緊既小朋友 我係SH睇果份唔係擴張句子 ...

k2就重組句子   ,真係有需要咩?我孩子K2下學期才寫字(跟教署指引),現在K2就識咁多字?自己識做?

Vanadium 發表於 18-6-18 10:14
你係咪讀國際學校出生? 好奇怪你一而再再而三誤會人地講咩 。

依家係你地講到傳統十惡不赦,我睇傳統既教 ...

我覺得無得話邊d學校就一定乜乜乜咁ge,始終都人夾人,有d小朋友適合讀傳統,有d小朋友適合讀國際,亦無話某間學校一定好ge。。睇醫生咁,都要夾d藥。。。家長能做到的,就係按自己同小朋友情況選擇最合適的學校。。。傳統好定國際好,拗黎都浪費時間真係

poonseelai 發表於 18-6-18 11:52
k2就重組句子   ,真係有需要咩?我孩子K2下學期才寫字(跟教署指引),現在K2就識咁多字?自己識 ...

所以我話係深過我小朋友而家間私幼 我知道好多間熱門小學都考重組句子 中英文都有考 k2就要考第一間學校喇 有冇需要呢 睇下想唔想考果d熱門學校啦 就算新派話自己係happy school既活動教學小學 都係考學術 有d第一round 就比一堆字小朋友認 所以而家d小朋友幾慘咖 我小朋友考完都講返比我聽 有d字唔識 應該都考唔到啦

tping614 發表於 18-6-18 12:01
所以我話係深過我小朋友而家間私幼 我知道好多間熱門小學都考重組句子 中英文都有考 k2就要考第一間學校喇 ...

我都覺得惨,咁早就開始谷,難怪有些孩子会burn out。一陣睇番我孩子K2做什麼功課先,佢當日水平可能今天一間都考唔到

billylaw 發表於 18-6-18 00:51
其實又未必話想小朋友輕鬆,而係辛苦黎唔知為乜。。。好似我女背默咁,背課文默出黎,有乜意思?連標點都 ...

agree

poonseelai 發表於 18-6-18 08:43
唔洗勞氣,明就明,唔明就唔明,我身邊仍有親友覺得國際學校/ib school 上到中學都仲係不用讀,hea 下就上 ...

真的,都費事嘥口水..

billylaw 發表於 18-6-18 11:55
我覺得無得話邊d學校就一定乜乜乜咁ge,始終都人夾人,有d小朋友適合讀傳統,有d小朋友適合讀國際,亦無話 ...

不嬲都係咁。係見有討論講到傳統好似好大問題,補習係罪惡,我極唔認同忍唔住。

香港人絕大部份係傳統學校畢業,若唔係外來人口,香港學生其實質素都算OK,普遍成績比外國學生好,創意、活潑性唔知點衡量,若講行為,就算band 3學生,大都只係讀唔到學術野,但行為都未至於破壞性,令香港整體治安又好,青少年犯罪率比強調開放式教育既西方國家更低。

講美國.....根本我身邊朋友都唔敢送子女去美國讀中學,就算幾崇拜西方教育,其實好多就係驚子女放任,寧係香港呢啲較傳統學校成長。

德萃絕對唔會行國際學校路線,最多如香港較本土既國際學校,都只係傳統模式但引入外國課程,只係資源夠下,用下多啲外國教法,但事實,做project、討論、present、電子教學、做makers等,都大把傳統學校有做,只要學生質素配合到。

建議有心既家長,可以多留意小學既公開比賽,好多比賽都有展覽或出書刊,花少少時間去現場睇下,或上行政長官卓越教育獎網站,睇下得獎學校做左咩,咁可能會揀到自己啱心水學校,亦會對傳統學校改觀。

Vanadium 發表於 18-6-18 12:25
不嬲都係咁。係見有討論講到傳統好似好大問題,補習係罪惡,我極唔認同忍唔住。

香港人絕大部份係傳統學 ...

你一樣唔洗勞氣,正如喜歡此校家長就會喜歡,傍人可提供資料/角度讓其他人参考。我自已傳統學校長大,孩子ib school, 各有長短,我從不信只有一個最好制度,同一制度每個孩子發揮亦不同。你見到傳統轉國際發揮得好好,我亦見過半年就走咗。

Vanadium 發表於 18-6-18 10:52
K2重組句字? 唔係就係以下被人鬧變態呢間嘛?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1239099/

200%肯定唔係SH既功課

如果話份功課出自sc/KV 呢類學校
大家係咪會舒服d?

偏見

iluvpug 發表於 18-6-18 15:18
200%肯定唔係SH既功課

如果話份功課出自sc/KV 呢類學校

偏見? 唔係有人講SH K2係有重組句字?

德萃講清楚好啲喎,佢係谷既學校定係happy school? SC係真happy,KV係真催谷,開宗明義,無呃無騙。

呢度一路話佢係happy school,校監話永不操練,讀既人話反對傳統,但K2已重組句子,K3就閱讀理解,咁小一會點?

可能德萃係資優學校,唔操唔練,學生一樣做到超年紀水平。

Vanadium 發表於 18-6-18 15:48
偏見? 唔係有人講SH K2係有重組句字?

德萃講清楚好啲喎,佢係谷既學校定係happy school? SC係真happy,KV ...

Happy 唔happy 既定義好個人既
對我黎講SH真係好 Happy wor

都唔係一定要谷先學到野架家長

iluvpug 發表於 18-6-18 15:55
Happy 唔happy 既定義好個人既
對我黎講SH真係好 Happy wor

明白......即好似補習社宣傳咁,有獨家秘方同教學心得,超效能教學法,配合AI與大數據,令小朋友能係短時間學到更多更好,小一可達小二小三程度,仲係開開心心下學,完全唔使操練唔使谷。

神校..........咁7萬一年抵到爛,能夠一年7萬就見到上帝,未有德萃前幾多錢都無可能。

咁高效教育,德萃好快成為全港以至全世界最搶手學校,深切期待德萃為港為國家增光。

tping614 發表於 18-6-18 10:21
我未睇過小學課程 下次開放日都想去了解下

小學好似冇開放日,MK校舍都未開始装修

sun329shine 發表於 18-6-18 20:58
小學好似冇開放日,MK校舍都開始未装修
https://www.facebook.com/sthilarys.edu.hk/photos/a.461280944040360.1073741827.450907078411080/946291338872649/?type=3&theater
Copied from facebook page

醒目開學勳章 王國長老

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-18 21:27
係幼稚園開放日喎
I missed that, thanks

醒目開學勳章 王國長老

版主按 :

如發現用戶開分身以達至個人目的,一經查核,所有戶口也會被封戶,敬請注意!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 Vanadium 的帖子

據我所知, 呢間係一間傳統名幼的工作紙
‹ 上一主題|下一主題