用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈 ...
樓主: 猴子爸
go

DSE 2023 中英數5+%終極排名之啱睇隨便用,唔啱睇咪嘈   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 23-12-22 12:07
“教育本質是求知識“- 是对的。从另一角度,现实一点看,教育也是需要非常多资源投放的领域, 而争取资源 ...
大家都明白,這是標準精英系統.

回覆 猴子爸 的帖子

感謝你的資訊, 如加句排名不分先後,相關激動人士會不會心理好過啲。其實百貨應百客,如何去用呢個資料表, 自己決定就得, 大家唔好咁勞氣。
我唔睇排名, 但我會關心中英數既成績,咁就只用佢既中英數資料就得。
始終終極目標是入大學,都係精英制, 全世界大學都係咁現實的。

猴子爸    發表於 23-12-22 14:55

stillgood20 發表於 23-12-22 14:49
大家都明白,這是標準精英系統.
是的,我没想到这个词语。现实是残酷的,资源是有限的,没办法,aim high, 就要竞争。
躺平的,根本不需要谈什么B1ABC, 也不需要为选校苦恼。

hkpapa852 發表於 23-12-22 14:24
如果係「睇數字去推斷某校日後表現」,通識科的確可以不理
但如果係「反映現今學校實力」,點解唔計?學校 ...
<<問吓自己,堆數字對自己嚟講有咩用/有咩意義,唔係人云亦云咁話好或唔好>>

開 post 開心咪得囉,樓主都盡好多心力去處理人地比佢既數字整合份EXCEL..好多高質數人仕啱用架.

PTL_L    發表於 23-12-22 14:57

stillgood20 發表於 23-12-22 11:45
教育本質是求知識,不是求分數.
現在,名牌/利益效應十分重要.
比本質更重要.

每人精英的定義不同。
重申成績不代表一切,但成績是同學能力和學習態度的表現,不是嗎?

而且在普遍社會下, 大家都會睇成績。但同時,其他各方面的才能都重要呀!

一d international 既考試 都會公佈全球地區性的成績。請問有無問題?
例如:IB 成績,香港好多學校都能入全球 百大。 我覺得香港學校好多都好出色,唔通又要質疑點解要公佈成績?為什麼有透明度又變成一件唔好既事?

tommyxsarah 發表於 23-12-22 15:39
每人精英的定義不同。
重申成績不代表一切,但成績是同學能力和學習態度的表現,不是嗎?

其實可能只不過係「人」的問題,因為係「猴子爸」整嘅,換轉係「hkpapa852」德高望重,佢出呢,人人只會like嘅。呢啲嘢,你懂的。

b3410    發表於 24-4-11 20:45

tommyxsarah 發表於 23-12-22 15:39
每人精英的定義不同。

IB成績用總平均分嚟排對嗎?
如果抽有公佈中英數既學校嚟排,意義為何?

Sing13 發表於 23-12-22 16:39
IB成績用總平均分嚟排對嗎?
如果抽有公佈中英數既學校嚟排,意義為何?
...

培僑係咪只有總5+同埋三大率?ok la, 大家都知培僑係B1A的,放心吧!

猴子爸 發表於 23-12-22 16:17
其實可能只不過係「人」的問題,因為係「猴子爸」整嘅,換轉係「hkpapa852」德高望重,佢出呢,人人只會li ...

又嚟對人不對事?hkpapa以往做嘅真係極大製作,另外poyau做嘅都係有幾多整幾多,同無個人評論下俾晒大家參考!同你做的有一段距離吧!
如果你做到份一樣嘅,我第一個like又點話

比條link 你參考下

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

PS個人係欣賞你有做表嘅心,但有冇發揮等同hkpapa同poyau做嘅有等同功效,要各位家長自行判斷

bettyay 發表於 23-12-22 16:43
又嚟對人不對事?hkpapa以往做嘅真係極大製作,另外poyau做嘅都係有幾多整幾多,同無個人評論下俾晒大家參 ...

你咁講嘢就唔啱喇。
我做呢份排名,只係(emoji)繼DD仔上年所做的,加上Poyau的幫忙,而我也認同呢件事,就做啦,相信總有升中家長需要的。就係這麽簡單。
面對你哋幾個多方冷言汵語,我一d都冇唔開心,因為一早預咗你哋幾間冇公佈5+, 冇上榜,又不憤冇排名嘅學校家長會出嚟指指點點,你哋隨便feel free繼續,呢個帖大把人睇到,大家嘅眼睛係雪亮嘅.
話時話,你哋幾個間學校係咪MSS, SPSS, HTC, 培僑,仲有冇?

猴子爸 發表於 23-12-22 16:42
培僑係咪只有總5+同埋三大率?ok la, 大家都知培僑係B1A的,放心吧!

其實我冇主動提過依間學校,而你認為所有唔認同你統計方法既有特別既居心。(實際上唔認同你統計方法既亦冇任何人身攻擊)

當將數據被Facebook引用時,其他有異議既人又是什麼居心?

對我來講,monkey dad 的資料是有幫助的,一是對於升中選校有價值,一是我已升中的仔可以知道自己學校相比之下較強與較弱的科目,並注意彌補自己的弱項。但同時我並不會以此排名來評價每一所學校的,因為除成績之外,仲有課外活動,師生關係,返學路程等等。我都歡迎其他人從自己的角度整出不同的評價體系,造福網友。

猴子爸    發表於 23-12-23 15:28

猴子爸 發表於 23-12-22 16:57
你咁講嘢就唔啱喇。
我做呢份排名,只係(emoji)繼DD仔上年所做的,加上Poyau的幫忙,而我也認同呢件事,就 ...
你搞錯曬啦!我完全唔係你以為上述幾間學校嘅家長

Sing13 發表於 23-12-22 16:58

其實我冇主動提過依間學校,而你認為所有唔認同你統計方法 ...

其實呢個表係完全冇分析,冇主觀意願存在,而DSE成績本身就一定有高低之分,拼合起來就自然會出現排名。
正如閣下認為三大率重要,也可以整合各中學嘅三大率做排名。我個人絕不會認為這是甚麽誤導。
用數據加自己主觀分析就可以係誤導。

又嚟對人不對事?hkpapa以往做嘅真係極大製作,另外poyau做嘅都係有幾多整幾多,同無個人評論下俾晒大家參 ...

以上連結依份數據我夠膽引用,但中英數個份引用後無疑會被人質疑。

列出中英數數據後,又得出什麼結論呢?頒左幾個獎?表中3,4,5名等于全港3,4,5嗎?

當IB有公佈總平均分,正如好多學校有公佈4+,5+,而選擇管中窺豹,(豹唔走入管中是豹既問題還是管既問題),唔是話列出資料唔好,唔明意義何在?

今日做唔到hkpapa and poyau的成績及聲望又點?要人受到廣大認同都要俾啲時間人慢慢累積,更何況只是義工來的

萬事起頭難,原來最難就係過d咁mean既人

猴子爸    發表於 23-12-23 15:28

rsx 發表於 23-12-22 17:09
今日做唔到hkpapa and poyau的成績及聲望又點?要人受到廣大認同都要俾啲時間人慢慢累積,更何況只是義工 ...

請先睇下對方講咗啲乜嘢先!係猴爸無端端將自己同hkpapa比,而我都有講我個人係欣賞他有這個心去做表造福人群

bettyay 發表於 23-12-22 17:14
請先睇下對方講咗啲乜嘢先!係猴爸無端端將自己同hkpapa比,而我都有講我個人係欣賞他有這個心去做表造福 ...

比較有好多方法方式,而你同猴子爸的比較方式截然不同,唔難分辨

rsx 發表於 23-12-22 17:17
比較有好多方法方式,而你同猴子爸的比較方式截然不同,唔難分辨
不如你睇清楚前文後理先,如果都係唔明!我投降了

不如大家研究下一個課題:

今屆DSE開始唔計通識, 到底各校成績應再如何"比較"?

過往4主科都計分. 加上全港大部份學校學生應考科目都係少於6.6, 即係4主科既成績, 已反映學校整體成績至少60%

所以學校就算無公佈整體成績, 只用4主科成績都可作較合理既,女現估

但今屆開始, 得番3主科, 加上多咗學校容許學生選2X+M1/M2, 主科成績佔比, 依家只係得番50%或以下, 咁究竟只睇主科仲有幾大意義呢?

主科同整體成績, 又可如何再作"比較"呢?

PS: 除學生人數極少的學校外. 以往整體成績同4主科平均成績普遍相差不多於5%, 但將來兩者既相差, 究竟會有幾大呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊