用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS
樓主: minnieevergreen
go

赤提SSC vs 跑祿 SPSS vs 瑪利諾MCS   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-4-12 13:19
“SSC 主力收英文很好的小朋友“- 现在小朋友有SSC offer, 即是话她的英文已经达到很好的水平? ...

第一批就可能係

tigamama 發表於 24-4-12 13:19
回覆 adriantai 的帖子

跟買如果呢條係3T就發囉

咁易嘅3T,以後冇窮人啦

adriantai 發表於 24-4-12 13:28
第一批就可能係
难怪有家长话若有得选择,只去第一轮offer的学校,否则即是代表自己是副副副选,但同时代表自己的profile未必很吻合学校的要求,其实原来亦是蛮合理的。

“SSC 主力收英文很好的小朋友“- 现在小朋友有SSC offer, 即是话她的英文已经达到很好的水平? ...

其實我都想知﹐以往會唔會收左英文唔好既小朋友 ??

女女課外活動係有﹐但只係參與果種﹐絕對唔會係因為課外活動出色而收佢﹐亦唔會有分加 ( 不是校隊不是標青水平)
女女亦不是名校出身﹐又唔係有錢人家﹐無背景。

所以只剩下最普通既成績+面試

我記得女女話當日係有考中文﹐佢話中文知識係簡單﹐佢肯定岩哂既
英文係比3幅圖既書面佢揀﹐叫佢講下本書講乜﹐佢因為未試過呢個模式﹐覺得自己不過不失。
不過佢就覺得同老師傾得好開心囉
我唔知咁樣叫唔叫面試得好﹐因為我見佢個個小朋友出黎﹐都係開心既

minnieevergreen 發表於 24-4-12 13:33

女女課外活動係有﹐但只係參與果種﹐絕對唔會係因為課 ...
英文这回事,基本上一开口讲两句,老师应该就大概已经知道程度在哪里。交谈得畅快,反映性格和个人的看法,能够跟老师交流。
相i信你女儿的英文不会是不好,但是不是很好,单靠你的形容,大家也很难下定论吧。

猴子爸 發表於 24-4-12 13:32
难怪有家长话若有得选择,只去第一轮offer的学校,否则即是代表自己是副副副选,但同时代表自己的profile未 ...

咁正選﹐你一定係表現最TOP果一班
首先應該唔使太擔心讀唔來囉

猴子爸 發表於 24-4-12 13:38
英文这回事,基本上一开口讲两句,老师应该就大概已经知道程度在哪里。交谈得畅快,反映性格和个人的看法, ...

係﹐就係你講果種
唔會係差﹐但講唔上係好好。
所以的確有諗SSC會唔會令佢英文好D﹐但又擔心追唔上就GG

minnieevergreen 發表於 24-4-12 13:38
咁正選﹐你一定係表現最TOP果一班
首先應該唔使太擔心讀唔來囉
正常推理,应该是这样吧。据SPCC的OS scheme做例子,是最早的一轮,只有20个左右,他们以后可不可以继续拿年度奖学金?
我朋友告诉我,的确很多都仍在船list上面。

"SSC 主力收英文很好的小朋友" 意思是學校偏好英文好的小朋友,在第一水 1st round interview 即收的小朋友都是英文較強、英文oral比較流利的,達其要求會即時派offer(部分派船)。我身邊有朋友的仔仔英文好好入了SSC, 聽講一同有即收offer的,英文面試都超好。當然,去到4月水尾才補位上的,未必一樣有咁好,所以我加了‘’主力‘’兩個字。

回覆 HK-MAN 的帖子

我强烈及真心認為楼主及女女讀SPSS比較合適,SSC學費貴,又遠,又食老本 (jiljil話),兩間學術水平差不多情况下,每月一皮野嘅差別可以做好多野,都俾到女女更多支持,留SPSS

minnieevergreen 發表於 24-4-12 13:40
係﹐就係你講果種
唔會係差﹐但講唔上係好好。
所以的確有諗SSC會唔會令佢英文好D﹐但又擔心追唔上就GG
通常这类学校,我主观认为,它们学生的强项就是英文。外来地区学校学生,通常都要力追才行。

猴子爸 發表於 24-4-12 13:32
难怪有家长话若有得选择,只去第一轮offer的学校,否则即是代表自己是副副副选,但同时代表自己的profile未 ...

同意,頭批係學校最想收的,waiting入我都怕跟唔上

gccky 發表於 24-4-12 13:45
同意,頭批係學校最想收的,waiting入我都怕跟唔上
不过EK亦有另一个普遍讲法,学校收得你,即是话你得啦,放心读啦。

回覆 tommyxsarah 的帖子

印象中樓主小朋友 in GH 時覺得其他考生英文好勁, 如果係咁, 入SSC可能英文水平會同人相差一截, 畢竟SSCPS讀左六年英小。相反, SPPCS 中小, SPSS 又有人抽獎入, 水平點都參差一點, 樓主小朋友入到去可能無咁挫敗。

我都同意樓主選 SPSS, 年慳7萬學費, 補習不知幾好用。無論讀津校定直資,交通、食飯、活動都要洗費,可能一千至幾千,但當加埋學費過萬,又要諗值唔值,不如揀免費算

猴子爸 發表於 24-4-12 13:41
正常推理,应该是这样吧。据SPCC的OS scheme做例子,是最早的一轮,只有20个左右,他们以后可不可以继续拿 ...

有冇D學生﹐係小學好出色﹐正選入﹐
但中學跟唔上(唔計懶﹐係能力真係跟唔到)?

minnieevergreen 發表於 24-4-12 13:51
有冇D學生﹐係小學好出色﹐正選入﹐
但中學跟唔上(唔計懶﹐係能力真係跟唔到)?
...
有。地区学校级头,GA正选入,但英文在补底set, 测验考试都不合格,考试不合格好似话可以补考的。

minnieevergreen 發表於 24-4-12 13:33

女女課外活動係有﹐但只係參與果種﹐絕對唔會係因為課 ...

SSC 考英文個part唔容易,我地一線英小都覺得難,因為有考3 parts。

第一part 問下啲creative 問題,例如如果你要上太空會帶邊個屋企人?

第二part 1分鐘準備讀一篇幾長既英文篇章。

第三part 3本英文書揀一本講同估故事既內容,我女揀左[Rice without rain]呢本。

所以過到關既小朋友要鼓勵下      雖然我地放左SSC,但都好唔捨得,因為學校靚,老師好,師兄師姐都好有禮貌,最緊要多謝副校長當日俾左呢個位。因為佢1月有左OFFER之後,往後啲面試就多左信心。

同埋SSC揀人都叻,個個之後都Multi-offers

猴子爸 發表於 24-4-12 13:48
不过EK亦有另一个普遍讲法,学校收得你,即是话你得啦,放心读啦。

haha, 執到寶點都入一入見識下

strawberrychic 發表於 24-4-12 13:50

印象中樓主小朋友 in GH 時覺得其他考生英文好勁, 如果係咁, 入SSC可能英文水平 ...

係呀﹐單人IN果個比較唔到﹐
但GROUP IN 果D﹐
佢話去中基﹐佢肯定自己係全組最好﹐有一半人係唔得 ;
UCCKE/NPL/SPSS ﹐佢話佢係最好既2個﹐可以同人一唱一和
GH入面﹐佢話佢係第3,4 ﹐ 中間﹐有2個英文勁到不得了﹐完全呼吸咁自然﹐有2-3個又差D﹐有個啡色校服既好差(我見成日INTERVIEW都見到既﹐不過唔識係邊間)﹐我大致都了解到個差別

strawberrychic 發表於 24-4-12 13:50

印象中樓主小朋友 in GH 時覺得其他考生英文好勁, 如果係咁, 入SSC可能英文水平 ...

同意貼主意見,我都同意樓主選 SPSS,整體比較合適。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊