用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 24-5-28 20:31
冇乜點唔點解喎,佢嘅興趣係純數,applied嘅嘢對佢嚟講係「二手」嘢。我自己係倫帝工程畢業生,好明白佢嘅 ...

雖然你覺得「二手」,如果冇人肯承接,冇人肯落地,那些知識都係關在象牙塔中,或者在虚无飄渺中。

我個人傾向做應用方面嘅嘢,由專利發明概念到prototypes,再變成產品,認證及注冊成功,進入巿場,過程艱辛,但最後好有滿足感。

成功指標不再是出幾多份paper,而係有幾多人真白銀買你嘅產品,或者直接做福人群。

阿仔當年面試時的劍橋教授係數學系,他的研究及顧問工作係金融機構包括投行,研究mathematical model 來設計不同derivatives。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

做到自己鍾意的事是無價,通常都是父母擔心或旁觀者覺得浪費了人生。

ANChan59 發表於 24-5-29 08:27
雖然你覺得「二手」,如果冇人肯承接,冇人肯落地,那些知識都係關在象牙塔中,或者在虚无飄渺中。

我個 ...
其實唔係我覺得應用係二手(我自己都係讀工程啦,而且我做廣告,日日都喺度二次創作緊...),係個仔prefer向理論方面鑽研,我只係明白同埋照講佢個心態...

gracelam 發表於 24-5-29 08:08
我女有個大學同學畢業於港島名男校,佢夠分讀醫但走去讀數學, year 1佢學系及書院嘅船加埋有十萬, 我女 ...

我外姪係澳洲讀獸醫撞到香港有牌醫生,唔知咩原因來澳洲一齊讀獸醫。聽落係咪唔真實? 我拗晒頭。

liverpool2023 發表於 24-5-29 08:01
我最近在補習谷見到好多又讀名中名大又DSE成績校內成績好勁既補習老師
而家係因為做補習人工好好?還是咩 ...

無咩好做,搵兩餐,又唔係個個做到超研HY咁成功。

beastiebistro 發表於 24-5-29 08:35
其實唔係我覺得應用係二手(我自己都係讀工程啦,而且我做廣告,日日都喺度二次創作緊...),係個仔prefer ...

明白
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-5-29 08:00
讀純科學學科,其實在大學及科研機構以外都有其他研究及應用機會,例如start up,EE做Al及cloud 運算做dia ...

我覺得對好多香港人嚟講,醫科就好似SPCCPS/DGJS/DBSPD咁,只要喺入面讀得不過不失,一直上,就會有名中學讀(有好前景),而pure science就好似二綫小學咁,要喺入面做到最top, 先有可能有你同B君所形容嘅事情發生,即使間小學又有愛心又有創意好吸引,好適合自己嘅小朋都好,如果兩邊都有offer, 唔使問大部份人都會揀前者。

猴子爸 發表於 24-5-29 07:32
我估閣下本身就係一位學者?我家裏有位成員就係走這條路,香港讀到F7, 美加讀完PhD, 喺三大有教席,所以我 ...

我出身寒微,未能接受自己當學者。我比較膚淺,從小誤入歧途,看上錢途大於前途,

學者一般都有自身的獨特背景和特點。有些人可能出身貧寒,但憑藉自身的熱忱和努力而成為學術精英;有些人則是家境優裕,但卻同樣擁有堅定的學術追求和貢獻。重要的是小老闆本人是否具有求知慾、創新精神和獨立思考的能力,而不應過分偏重個人的經濟條件。總而言之,學者大多數都是相對窮。

香港作為一個先進的國際大都市,在許多方面確實存在一些制約科研發展的客觀因素,如人力和資源成本較高。但香港從前也擁有獨特的優勢,比如能夠吸引世界頂尖的教授來此任教,建立了多所享譽全球五間百強的頂級大學。這些頂尖大學的崛起,往往源於合理的資源配置和對優秀教研人才的倚重,而非依賴學生成績。

事實上,大學的排名和學生的個人能力沒有正相關係。一個人的成就更多取決於自身的勤奮學習、獨立思考和創新能力,而非僅僅取決於學校的知名度。即使在數學等專業領域表現出色的學生,也同樣需要在人際交往、領導力等方面不斷提升,為未來的事業發展打下堅實的基礎。

成為一名出色的社會領袖,需要的不僅僅是良好的經濟條件,更需要堅定的理想抱負、持續的學習精神和創新思維。 無論出身貧富,只要具備這些素質,都有機會在不同領域中崛起,為人類知識事業做出應有貢獻。

猴子爸 發表於 24-5-29 08:47
我覺得對好多香港人嚟講,醫科就好似SPCCPS/DGJS/DBSPD咁,只要喺入面讀得不過不失,一直上,就會有名中學 ...
得罪啲講句,我認為部分香港家長(講明唔係指呢度任何一位)其實係為咗虛榮。分別就係:「你個咁叻仔讀醫呀,真係光宗耀祖喇」同埋「吓?你個咁叻仔,做咩走去讀數/物理/工程/文學咁嘥呀?」...
光明前途係掩飾...

liverpool2023 發表於 24-5-29 07:58
我兩個弟弟就是咁
根本就唔理有咩工作?神唔神?

係咁㗎。

在那個時候目標只有一個,done thesis.。

beastiebistro 發表於 24-5-29 09:09
得罪啲講句,我認為部分香港家長(講明唔係指呢度任何一位)其實係為咗虛榮。分別就係:「你個咁叻仔讀醫呀 ...

都唔係㗎,虛榮背後都要有錢途support先可以長久及多人認受嘅

liverpool2023 發表於 24-5-29 09:10
你呢個比喻貼地,我喜歡
唔怪得我當年選了券幼,今天亦支持兒子去讀歷史
依你看法,假使有能 ...

醫同business真係兩件唔同嘅事,說到底都係睇自己嘅興趣同埋希望自己以後成為一個乜嘢嘅人。

FNN 發表於 24-5-29 09:09
我出身寒微,未能接受自己當學者。我比較膚淺,從小誤入歧途,看上錢途大於前途,

學者一般都有自身的獨特背 ...

現實d好,兩餐若果仍然未解決,談什麼抱負和貢獻。

liverpool2023 發表於 24-5-29 09:13
完全贊成!
這亦是為什麼現在已經去到人人要讀醫/讀牛劍的地埗!
不過,你兒如果將來是教授,還是一樣可以 ...
佢係佢,佢得到嘅係佢自己努力成果,唔關我事。無論佢有冇有咩成就,我會為佢做一個有用嘅人自豪,韜佢嘅光唔使喇。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊