用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 HKUGA & HONWAH
樓主: s0349337
go

HKUGA & HONWAH [複製鏈接]

honwah

但漢華直升是中中,請問各家長的意見?Thanks

小寶,

漢華小學沒有三年級,只有一、二年級,每級各二班。

原文章由 小寶 於 07-10-11 20:13 硐表

你們好,請問有沒有小三的家長,可以分享一下學校的生活!

Hi ginamama,

妳好,小女都是今年轉過來讀小二,不知道妳的女兒是那一班呢?

原文章由 ginamama 於 07-9-28 17:55 硐表

Hei-Hei
妳好,小女剛轉過來三天,覺得這裡的功課不多。
比較之前的學校,這裡輕鬆得多。
希望可以有多的家長和我們分享下!

Hi Hei-Hei,

唔知你記唔記得我呢?你仲搵緊學校?

小女今年轉過來讀小二,比較以前的學校得確輕鬆好多,功課量少,好多時可以在學校的導修課完成。

學校比以前的大,我女兒說每天小息的時候都可以去操場玩,活動空間很大,學校的圖書又新又多,因小女在以前的學校借回家的圖書多數是很舊的或是破爛的。學校又會安排校外參觀,已參觀了公僕號同數碼港電腦展,遲下又去渣打圖書展........真正活動教學

校長同老師都很有愛心,開學至今已有2次家長會,學校同家長有緊密的聯絡,班主任會自動打電話比家長,了解小朋友是否釋應學校生活。

上次家長會我約略提出小女的坐位問題,好快班主任已作出反應,証明學校真得會聽取家長的意見。

小女十分喜歡這間小學,佢讀得輕鬆又開心,佢輕鬆即係我輕鬆啦

原文章由 Hei-Hei 於 07-10-15 12:07 硐表
請問有無小二小三的家長呀?? 可否分享下??????

校長 / 老師如何??? 功課量如何???

謝謝!

jj825fung,

我個仔依家都讀緊一年班, 你個女讀緊二年班, 依家有冇默書測驗呀

原文章由 jj825fung 於 07-10-23 15:35 硐表
Hi Hei-Hei,

唔知你記唔記得我呢?你仲搵緊學校?

小女今年轉過來讀小二,比較以前的學校得確輕鬆好多,功課量少,好多時可以在學校的導修課完成。

學校比以前的大,我女兒說每天小息的時候都可以去操場玩,活動空間很大,學校的 ...

HKUGA vs Hon Wah

Can someone give me more advise, coz my daughter just passed the admission exam for the next coming year 2008? Pls.

醒目開學勳章 王國長老

That means your child got offer from both school? That's really wonderful! (I know both schools have announced results already)
原文章由 jjmok 於 07-10-30 01:17 AM 硐表
Can someone give me more advise, coz my daughter just passed the admission exam for the next coming year 2008? Pls.

原文章由 yvomak 於 07-10-25 18:32 硐表
jj825fung,

我個仔依家都讀緊一年班, 你個女讀緊二年班, 依家有冇默書測驗呀

yvomak,

二年班開始有默書和測驗,英文十分之容易,只是默4-5個生字,好似填充形式,中文比較深,上次一次過默三課生字,今次默兩課。

英文係咪會教拼音

原文章由 jj825fung 於 07-11-12 15:59 硐表

yvomak,

二年班開始有默書和測驗,英文十分之容易,只是默4-5個生字,好似填充形式,中文比較深,上次一次過默三課生字,今次默兩課。

[ 本文章最後由 yvomak 於 07-11-15 09:54 編輯 ]

jj825fung,

你小朋友一年班&二年班係邊個班主任呀, 如果一年班英文老師做班主任, 二年班會唔會轉普通話老師做班主任架?

原文章由 jj825fung 於 07-11-12 15:59 硐表

yvomak,

原文章由 yvomak 於 07-11-14 17:59 硐表
jj825fung,

你小朋友一年班&二年班係邊個班主任呀, 如果一年班英文老師做班主任, 二年班會唔會轉普通話老師做班主任架?

yvomak,

英文有冇教拼音,我要問下呀囡先知.....遲D話你知。

我囡囡是今年插班,班主任是教英文,但沒關係因佢地是雙班主任及通識科都有英文或中文老師教。

jj825fung,

你囡囡英文有冇reading書, 我個仔一年班英文既生字都唔知佢在邊處抄d生字出嚟, 又冇書可以睇到, 都唔知佢教咗d乜!

原文章由 jj825fung 於 07-11-15 12:23 硐表

yvomak,

英文有冇教拼音,我要問下呀囡先知.....遲D話你知。

我囡囡是今年插班,班主任是教英文,但沒關係因佢地是雙班主任及通識科都有英文或中文老師教。 ...

各位漢華家長,

知否 2008 小一收生如何?
是否己滿

Hi,jj825fung

很久沒上來了, 對不起, 現在才覆你.
小女是讀2A班. 那你的小朋友呢?
下星期通識評估, 唔知會評估d乜?

yvomak,

你好, 我囡囡都係係漢華讀小一, 佢而加英文教緊咩, 我都唔知, 本書收咗到現在都未見佢返過嚟, 係喎你仔仔係A or B.quote]原文章由 yvomak 於 07-11-20 12:06 硐表
jj825fung,

你囡囡英文有冇reading書, 我個仔一年班英文既生字都唔知佢在邊處抄d生字出嚟, 又冇書可以睇到, 都唔知佢教咗d乜!

[/quote]

Lemon,

我個仔讀1b, 佢又係英文書好耐都冇見過, 都唔知英文教咗d乜, 只係有本簿每個星期寫咗10個生字要佢哋默, 都唔知係邊度走d生字出嚟
原文章由 Lemon7831 於 07-11-21 11:32 硐表
yvomak,

你好, 我囡囡都係係漢華讀小一, 佢而加英文教緊咩, 我都唔知, 本書收咗到現在都未見佢返過嚟, 係喎你仔仔係A or B班.quote]原文章由 yvomak 於 07-11-20 12:06 硐表 http://forum.baby-kingdom.com/image ...

原文章由 ginamama 於 07-11-20 20:39 硐表
Hi,jj825fung

很久沒上來了, 對不起, 現在才覆你.
小女是讀2A班. 那你的小朋友呢?
下星期通識評估, 唔知會評估d乜?

Hi ginamama,

我囡囡是2B班,下星期評估我都唔係好清楚,不過我想都是跟據每月的主題。

上次學校旅行你有沒有去呀?

原文章由 KaWo 於 07-11-20 17:29 硐表
各位漢華家長,

知否 2008 小一收生如何?
是否己滿

我估應該未滿,你可以打電話去問下(2817-1746)。

原文章由 yvomak 於 07-11-20 12:06 硐表
jj825fung,

Reading書就無,但會有英文圖書堂,而英文默書會有一張紙仔(好似worksheet咁)比佢地溫習,仲會寫生字,但有D未必係書度出架。

jj825fung,

其實英文圖書堂係老師講圖書, 定佢哋自己睇架
原文章由 jj825fung 於 07-11-22 11:35 硐表

Reading書就無,但會有英文圖書堂,而英文默書會有一張紙仔(好似worksheet咁)比佢地溫習,仲會寫生字,但有D未必係書度出架。
‹ 上一主題|下一主題