用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(完)

Dear 007,

多謝您宝貴的意見,請問你幾時得閒講吓選校策略,請多多指教, 謝謝!

Dear 007高人,
首先好多謝您提供咁多資料給各小六家長!!
我一直默默地在看此forum。
事到如今……小妹也忍唔住要向貴高人發問,希望高人有高見 :-

請問沙田/馬鞍山有冇brand3-1的學校??
因為小學班主任已經話我知,我2個細路都屬於brand3-3 ,所以我好擔心,唔想佢

007,

請問沙田最Top

Dear 007,

may you pls give some comments for me to choose a boy scohool for my son who is studying P.6 in Kowloon St. Joseph, his Miss said that he can enter any Band 1 school in Kwun Tong area without problem.  Do you know which boys school is good in Kwun Tong for I only know Sing Yin?  If I want  to choose one more school in other area, can I choos Ying Wah in Shum Shui Po?

寫道:
007 :

1. 請問油尖旺區有哪些好的直資學校 ?
2. 蔡繼有中學/銘賢/銘基 (收生資格如何 ,已看校網資料 , 不過因為你d解釋易明又深入 , 所以都係要勞煩你老人家出手)           

ruby2004:

1)        你又玩老人家嘞…油尖旺店舖就多..直資據我所知得兩間…數來數去咪得一間見得人!(另一間“李熊貓”中學...同“好”字似乎有點距離!)
2)        蔡繼有唔係一條龍咩?大龍仔而家好似都係得P5、P6…開始收中一乎?…我住得太背…唔清楚!
3)        銘基:小學校長推薦15%;學業成績及品行30%;課外活動及服務20%;面試表現30%;校友兄姊在本校肄業等5%。
即係最重要要有校長推薦信(推薦信都有級數:“一般行貨”當佢值5~10分,極力推薦+名校當然可以攞滿分喇…),其他自己慢慢睇!
4) 銘賢:小五、小六成績表上中、英、數及操行達B級或以上,始可申請。
成績次第佔50%;英語面試佔30%;課外活動獎狀佔20%。
呢個簡單啲…唔使推薦信(有就更好..唔計分!)…又唔計世襲分…成績操行最好係B級或以上(=最好係A級啦…裝XP時微軟夠話CPU為PentiumⅡ 400MHz加120M Ram就掂…我知~齋XP唔裝其他軟件開機等半粒鐘嘛!…),重有→最重要係英語面試一關!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

raemother 寫道:
007你好,
囝囝的小學現屬黃大仙區,但他入學時因為學校是九龍城區,所以可以在2個網內任擇其一。囝囝的成績約全級20,英文及數學是A,中文只有B,我覺得他計分後應該是band 2,請問選那區機會較高呢?黃大仙區有好介紹嗎?謝謝!

raemother:
放心~全級20名,點計都係band 1生(除非一級只有六、七十人以下 + 街坊小學!)
恭喜~如果九龍城同黃大仙區任擇(真係咁筍嘅~真係羨煞旁人!)..相信99%band1學生家長都唔使諗~一定揀九龍城!(如果可以交換…你上雅虎拍賣分分鐘有三幾萬袋袋…屆時記得請我食飯!)
九龍城英中多不勝數:可選喇沙(舊年派位數量27,下同...)、華英(148)、迦密(134)、開平(133)、黃笏南(144)、丘佐榮(120)、銀禧(125)、陳瑞祺(118)、民生(27)…就算唔喜歡英中,亦有一間百分百band 1中中~何文田官立(53)…成千個靚靚學位等你囝囝坐!
七月十號~擺定兩圍酒慶祝啦!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

[quote]
sxxi 寫道:
Dear 007高人,
事到如今……小妹也忍唔住要向貴高人發問,希望高人有高見 :-

因為小學班主任已經話我知,我2個細路都屬於brand3-3 ,所以我好擔心,唔想佢

[quote]
Love_dd 寫道:
007,
請問沙田最Top

lisachu888 寫道:
Dear 007,

may you pls give some comments for me to choose a boy scohool for my son who is studying P.6 in Kowloon St. Joseph, his Miss said that he can enter any Band 1 school in Kwun Tong area without problem.  Do you know which boys school is good in Kwun Tong for I only know Sing Yin?  If I want  to choose one more school in other area, can I choos Ying Wah in Shum Shui Po?

lisachu888 :
觀塘都有好多名校,我不太熟!一般如觀塘瑪利諾、聖言、藍田聖保祿、觀塘官立…等等都係家長熱門之選;詳情可入《官塘福建家長站》請教他們!
至於英華同聖言亦各有所長…不過應該級數差不多,個人建議A、B兩間自行分配學位…最好有少少距離(如同一級別,一輸可能兩間都輸!)…勝算又會高一點!

daphneho28 寫道:
Dear 007,

多謝您宝貴的意見,請問你幾時得閒講吓選校策略,請多多指教, 謝謝!

遲d啦!

Dear 007,

I inspire U very much for your professional advice to Mamas.  My girl is studying P. 6 in Central and Western District.  She is classified as Band 1 according to the last P. 5 exam.  How do you compare Ying Wa Girl's and Sacred Heart Canossian?  Grateful for advice.

Dear 007,

對於將軍澳的幾間直資中學(優才、真道、羅氏基金、播道)
您分別有甚麼意見?很想聴聴您的意見呀!

請您指點迷津。

心煩媽媽上

[quote]
櫺囹桼 寫道:
[quote]
sxxi 寫道:
Dear 007高人,

櫺囹桼,
多謝指導!!     
請問小女屬bank1尾九龍城區(英小)
第一階段應選哪兩間勝數會高啲?

007,
我有份九龍區中學list,唔知你得唔得閒研究下,幫手mark下佢地屬band幾?many thanks.     
我已剔除咗最有名既果d中學。呢d我真係完全唔認識。

基督教香港信義會信義中學(band   )
港九潮州公學(band   )
九龍三育中學(band   )
麗澤中學 (band   )
世界龍岡學校劉皇發中學(band   )
循道中學  (band   )
銘基書院(band   )
新民書院  (band   )
保良局莊啟程預科書院(band   )
聖公會諸聖中學(band   )
聖瑪加利女書院(九龍)(band   )
佛教大雄中學(band   )
長沙灣天主教英文中學(band   )
廠商會中學(band   )
路德會協同中學(band   )
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學(band   )
九龍工業學校(band   )
天主教南華中學(band   )
東華三院張明添中學(band   )
惠僑英文中學(band   )
燕京書院(band   )
閩光書院(band   )
何明華會督銀禧中學(band   )
迦密中學(band   )
旅港開平商會中學(band   )
聖匠職業訓練學校(band   )
賽馬會官立中學(band   )
九龍塘學校英文中學部(band   )
民生書院(band   )
新亞中學 (band   )
聖母院書院(band   )
五旬節中學(band   )
培道中學  (band   )
禮賢會彭學高紀念中學(band   )
聖公會聖三一堂中學  (band   )
聖公會蔡功譜中學(band   )
德蘭中學  (band   )
順德聯誼總會胡兆熾中學(band   )
東華三院黃笏南中學(band   )
余振強紀念中學(band   )
基督教女青年會丘佐榮中學(band   )
佛教孔仙洲紀念中學(band   )
中華基督教會基協中學(band   )
中華基督教會扶輪中學(band   )
彩虹村天主教英文中學  (band   )
文理英文書院(九龍)(band   )
協和書院(band   )
可立中學(嗇色園主辦)(band   )
潔心林炳炎中學(band   )
李求恩紀念中學(band   )
樂善堂王仲銘中學(band   )
樂善堂余近卿中學(band   )
龍翔官立中學(band   )
伍華書院-英文中學(band   )
聖母書院(band   )
五旬節聖潔會永光書院(band   )
保良局第一張永慶中學(band   )
培敦中學(band   )
聖公會聖本德中學(band   )
聖文德書院(band   )
德愛中學(band   )
卜維廉中學(band   )
何明華會督職業訓練紀念學校(band   )
佛教何南金中學(band   )
中華基督教會蒙民偉書院(band   )
五邑司徒浩中學(band   )
香港布廠商會朱石麟職業先修中學(band   )
基智中學(band   )
高雷中學(band   )
觀塘官立中學(band   )
觀塘功樂官立中學(band   )
梁式芝書院(band   )
九龍利瑪竇書院(band   )
慕光英文書院(band   )
寧波公學(band   )
寧波第二中學(band   )
新生命教育協會呂郭碧鳳中學(band   )
普照書院(band   )
順利天主教中學(band   )
聖公會基孝中學(band   )
聖公會梁季彝中學(band   )
聖傑靈女子中學(band   )
藍田聖保祿中學(band   )
香港道教聯合會青松中學(band   )
基督教聖約教會堅樂中學(band   )
威靈頓英文中學(band   )

有些疑問請解答:
兒子校內成績屬Band1, 喜參與課外活動, 但沒特出獎項,conduct B, 有兩所心儀中學, 不知應如何較有把握在自行收生被選中?
1.  王肇枝中學及 (1:6 收生) 2. 迦密柏雨中學(1:9 收生)

另請指教如何計入讀大埔英中機會, 謝謝!

cokcok 寫道:
Dear 007,

I inspire U very much for your professional advice to Mamas.  My girl is studying P. 6 in Central and Western District.  She is classified as Band 1 according to the last P. 5 exam.  How do you compare Ying Wa Girl's and Sacred Heart Canossian?  Grateful for advice.

cokcok:
1) 中西區係全港英中比例最高之校網(去年英中指數2.46),囡囡又貴名校區band1組別…應該可以安枕!
2) 嘉諾撒聖心書院、英華女學校都係傳統老牌頂級英中之一…能夠屹立香港過百年,一定各有所長…入讀任何一間都係一件稱心如意之事,不需要刻意去比較!

Silents 寫道:
Dear 007,

對於將軍澳的幾間直資中學(優才、真道、羅氏基金、播道)
您分別有甚麼意見?很想聴聴您的意見呀!

請您指點迷津。

心煩媽媽上

Silents:
如果我識指點迷津一早就轉行去算命 / 睇風水了!
西貢區可以有咁多間新直資~當然係辦學團體睇到該區市場需求好大!(西貢好似得1001間英中…)
不過雖然係英中、設備先進、又有理想...但收咩學生就好影響學校日後成就!各校太新亦冇數據支持(我點識?)!應該以口碑 +睇辦學理念 +實地視察校風為佳!

pokting2003寫道:
櫺囹桼,
多謝指導!!     
請問小女屬bank1尾九龍城區(英小)
第一階段應選哪兩間勝數會高啲?

pokting2003:
九龍城雖然英中林立,不過自行收生間間都想盡取天下精英…如屬band1尾,可選一些低調又唔係咁大路一試…如:黃笏南、丘佐榮、何官(中中)…等!

pianopear 寫道:
007,
我有份九龍區中學list,唔知你得唔得閒研究下,幫手mark下佢地屬band幾?many thanks.     
我已剔除咗最有名既果d中學。呢d我真係完全唔認識。

威靈頓英文中學(band   )

pianopear :
你份資料何來?
最後一間威靈頓喺德福~1998年都執左!
‹ 上一主題|下一主題