用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道中、小家長聚談
樓主: KenBaBa
go

真道中、小家長聚談 [複製鏈接]

原帖由 daisy17772 於 09-6-7 01:09 發表
For transportation, I'm thinking that I may drive her to school myself.  Are the traffic okay in front of the school that dropping off students are not chaotic.

Hi daisy17772,

Please check PM

mmcht

簽名被屏蔽

Dear RonicaKwok,
真道行IB,只是IBDP,意思是學校會在第1011個學年,教授IB課程,為學生報考IBD
但由於學校是直資模式辦學,所以現制度下(接受了香港政府的直接資助模式,真道的學生同時須考新高中試。IB好、新高中試也好,達標的學生都可以申請入香港的大學。考IBD不代表一定要去外國讀大學。
學校在基階一(P1)開始,教學方法已經是IB模式,活動教學但同時有要求,小孩子必須達標才可以升級。孩子在掌握知識時亦同時學會自學、自理及樂學的態度。核心課程就是拓階的5個學年,及通階的4個學年。個人意見就是你必須想清楚這樣的模式是否適合你自己的孩子,而你自己亦要認同學校的辦學理念。因爲教學方法非一般傳統學校的模式,家長視野必須要放得長遠一點,最好不要在中途轉校,因爲這樣會令小朋友很辛苦、難適應。
這是純屬個人的意見,希望可以幫到你。

原帖由 RonicaKwok 於 09-6-9 12:55 發表
各位好...

我 miss 左最近一次學校既講座, 黎緊一次都無位...

我想問... 聽講 "真道" 係行 IB, 佢地website 亦講可以接得返香港既大學... 因為我想仔仔可以留港升學...

請問, 可唔可以幫忙講解一下... ...

簽名被屏蔽

Hi mmcht,
自從我從事『教育界』後,我更喜歡真道
你又唔好用『女俠』嚟形容我,當時我只係路過,可能係職業病,係學生發生事,好自然會去理。當日仲有兩位英勇爸爸一直在事發現場幫忙,一個就嘗試打開度電梯門,可以有多d空氣,等幾位女士無咁辛苦,又一邊安慰住佢地,等佢地唔使驚, 一個就周圍去搵風扇,直到維修員到場, 知道幾位女仕安全至離開, 我地一班家長真係好似一家人咁, "兩脥插刀 "(唔知有無寫錯字,千祈唔好笑), 呢樣都係我喜歡真道嘅原因之一

Does any Logos parents ever find out the academic standard of the children studying there?  Is it ahead of other HK local schools as the principal "predicted"?  The principal Yau said that historically, children being admitted from other primary schools, these children often have to repeat the same grade except for only 1 case which the child can promote to next grade. He continued to say children exiting his school, which are only a few cases, found that he/she can smoothly adapted to those local schools.

daisy17772

原帖由 軒Mother 於 09-3-24 21:21 發表
感謝主! 今年校際音樂節,亞仔有好成績;亞仔參加三個鋼琴項目: 中國作曲家(中級)得第3名; 鋼琴獨奏(5級)得第2名; 鋼琴合奏(中級)得第2名。
感謝主賜給亞仔一位好老師! 多謝伊莉沙伯姐姐! ...

你好 軒媽媽
請問令朗的音樂造詣由真道培養出來嗎?有需要再提供額外課餘活動及補習以加強他們的潛能。現我盤算除學費,尚有其餘的什費需付?? 有勞

原帖由 CrystalSo 於 09-6-11 12:46 發表

你好 軒媽媽
請問令朗的音樂造詣由真道培養出來嗎?有需要再提供額外課餘活動及補習以加強他們的潛能。現我盤算除學費,尚有其餘的什費需付?? 有勞 ...

其實我個仔嘅『音樂造詣』只係一般,不過佢有一位好老師(私人), 能啟發佢對音樂嘅興趣。
學校也提供好多機會比學生不同方面嘅發展:音樂、藝術、運動,讓學生發揮,只要肯參與;連家長也照顧到, 只要你肯參與,每星期都有專業嘅音樂訓練。
我個仔只係對音樂有興趣,佢只係學鋼琴 & 單簧管,所以佢無其他嘢學,亦無補習,因為亞媽我負擔唔起

軒媽媽
明白了,多謝你的分享。我常懷疑付出二仟元學費,有心的老師團隊+孩子學得開心+父母有學校的支援,這是身物超所值。但想有限的資源分配下(有兩名化骨龍),而津校或官校是否難找到呢

有勞

原帖由 CrystalSo 於 09-6-12 09:08 發表
軒媽媽
明白了,多謝你的分享。我常懷疑付出二仟元學費,有心的老師團隊+孩子學得開心+父母有學校的支援,這是身物超所值。但想有限的資源分配下(有兩名化骨龍),而津校或官校是否難找到呢

有勞 ...

我唔敢講津校或官校係點樣,因為我唔係用家。
我有個朋友嘅小朋友同我個仔係幼稚園同學, 當年我都有叫佢揀真道,不過佢個睇法係~無理有有唔使學費嘅唔讀,而走去要比學費, 將9年嘅學費儲起,應該都幾好, 後來佢個小朋友上左小學後, 不斷要補呢樣補嗰樣, 條數仲貴過真道嘅學費。
而家至係6月,仲有時間可以比你搵多d唔同學校嘅資料,慢慢考慮,唔好心急。

原帖由 軒Mother 於 09-6-12 10:09 發表

我唔敢講津校或官校係點樣,因為我唔係用家。
我有個朋友嘅小朋友同我個仔係幼稚園同學, 當年我都有叫佢揀真道,不過佢個睇法係~無理有有唔使學費嘅唔讀,而走去要比學費, 將9年嘅學費儲起,應該都幾好, 後來佢個小朋 ...

軒媽媽
謝謝你的分享,我正想如付出學費而可另小朋友養成自學、自樂的讀書態度,咁根底打得好,其他補品都唔使食咁多,這套是否大部份的真道人都可以做到呢?我好心急想了解多些,如有詞不達意請見諒先。

原帖由 CrystalSo 於 09-6-15 09:03 發表

軒媽媽
謝謝你的分享,我正想如付出學費而可另小朋友養成自學、自樂的讀書態度,咁根底打得好,其他補品都唔使食咁多,這套是否大部份的真道人都可以做到呢?我好心急想了解多些,如有詞不達意請見諒先。 ...

哈哈! 呢個問題我唔可以代表其他家長答, 因為始終每個孩子,每個家庭都有唔同。
現今嘅小朋友,無論讀邊類型嘅學校, 我相信家長們都希望佢地有多元化發展, 咁即係話點都唔多唔少會有其他嘢要佢哋學, 問題係學術性定係純粹為興趣。
希望其他家長可以代為補充。

各真道家長您好,

請問真道教學語言是否以英文教學的,因在小學概覽說是英文教學,是否數學和常識的教材都是用英語教嗎?只知除英文是用美國書本,其他科用校內自訂教材和行IB書程,因正要為囝囝找小一,而他英文較強中文較弱喜歡Reading,Art..,現讀本地國際幼兒園,冇功課冇測考好自由,所以覺得真道和優才的上課模式都好合適(當然包括學費),但優才是中文小學可能會較吃力,而真道因簡介會巳滿未能清楚了解,在校方網頁没有說到這點,看見這裏的真道家長很熱心,可否給一些有關課程資料給我,感謝!!

Joey
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 竹葉青 於 09-6-16 00:47 發表
各真道家長您好,

請問真道教學語言是否以英文教學的,因在小學概覽說是英文教學,是否數學和常識的教材都是用英語教嗎?只知除英文是用美國書本,其他科用校內自訂教材和行IB書程,因正要為囝囝找小一,而他英文較強中文 ...

真的對不起! 近日被『豬流感』攪到啲時間亂哂,未能即時回答你嘅問題。
真道頭三年嘅教學語言以中文為主,到了DS2開始中文會以普通話教授,科學會轉用英文,DS3~數學都會用英文教。
DS4 & DS5 就要等其他家長回答,因我個仔今年讀緊DS3。

軒mother,

多謝你回覆,我剛剛星期六因收到通知話個簡介會有位,所以都有去聽到,係我之前有好多尤移方面都巳清楚好多,因有介紹下同影片講解大約上堂情況,同我仔仔現在上堂模式好接近,因仔仔係德寶(黃埔)讀國際班都係較自由冇功課冇測考,我諗真道會令佢用易適應.希望有幸能考到.聽說這校係非常人考,是否很難考入嗎?小朋友中文較弱會有很大影響嗎?
唔好意思咁多問題,感謝!

原帖由 軒Mother 於 09-6-21 16:02 發表

真的對不起! 近日被『豬流感』攪到啲時間亂哂,未能即時回答你嘅問題。
真道頭三年嘅教學語言以中文為主,到了DS2開始中文會以普通話教授,科學會轉用英文,DS3~數學都會用英文教。
DS4 & DS5 就要等其他家長回答,因我個仔 ...

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

原帖由 竹葉青 於 09-6-22 12:27 發表
軒mother,

多謝你回覆,我剛剛星期六因收到通知話個簡介會有位,所以都有去聽到,係我之前有好多尤移方面都巳清楚好多,因有介紹下同影片講解大約上堂情況,同我仔仔現在上堂模式好接近,因仔仔係德寶(黃埔)讀國際班都係 ...

我覺得唔可以用難唔難考去答,有信仰的會知道神會為孩子安排最好的;無信仰的,咪隨緣law。唔好太緊張!

原帖由 竹葉青 於 09-6-22 12:27 發表
.....是否很難考入嗎?小朋友中文較弱會有很大影響嗎?.........

Hi 竹葉青,

我寶貝現讀DS1(三年級), 小朋友當年面試, 係分組進行, 當時在地下陰雨操場集合, 每組約10個人, 分批由老師帶上課室, 個陣寶貝排隊跟老師上課室之際, 我重同寶貝叮屬: 記住要比心幾玩呀! 上去做乜就唔知la, 不過, 之後, 寶貝話上去玩得好開心, 都玩左成差不多有一個鐘, 等到我兩公婆頸都長.

我寶貝當年小一個班, 都有兩個金髮同學, 同幾個外國回流返來的同學.

所以, 我唸......你小朋友的中文能力, 應該同面試沒有關係的.

mmcht

Hi KenBaBa,

Deniset養尊處優, 都閒時上來撐上; 軒mother新加入『教育界』, 無事忙, 都無有失場.

究竟你去左邊呢? 係咪掛住去左拍毛記d電視劇, 呢期你真係好紅喎, 晚晚都係公仔箱出現...
咪再貪慕虛榮, 快d出來主持大局la.
想做死我同軒mother呀!

mmcht

HI MMCHT & 軒MOTHER,

多謝你地呀,都唔到我擔心呀,呀仔一向有自己想法做法,希望到時生生性性啦,不過多謝你地報料話中文應唔太大問題,我都放心D,因我將會K3先同佢轉中英文班,但佢現在聽講中文都OK,只係講時會倒轉次序講咁,識中文字就真係少得好緊要.希望可以面試成功啦,因為真係好難揾合囝囝既學校讀呀,津校我諗都唔敢諗呀,我完全放棄架喇!為有祝囝囝好幸啦!多謝你地呀!

原帖由 mmcht 於 09-6-22 20:00 發表

Hi 竹葉青,

我寶貝現讀DS1(三年級), 小朋友當年面試, 係分組進行, 當時在地下陰雨操場集合, 每組約10個人, 分批由老師帶上課室, 個陣寶貝排隊跟老師上課室之際, 我重同寶貝叮屬: 記住要比心幾玩呀! 上去做乜就唔知 ...

原帖由 mmcht 於 09-6-22 20:15 發表
Hi KenBaBa,

Deniset養尊處優, 都閒時上來撐上; 軒mother新加入『教育界』, 無事忙, 都無有失場.

究竟你去左邊呢? 係咪掛住去左拍毛記d電視劇, 呢期你真係好紅喎, 晚晚都係公仔箱出現...
咪再貪慕 ...

mmcht,
KenBaBa 梗係要睇實個公仔箱la, 因佢係男主角 ,近來停課關係,連我個仔都話要捧KenBaBa場
‹ 上一主題|下一主題