用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 ...
樓主: 月兒
go

第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 第一個登陸"協和小學家長分享"!

睇返學校個行事歷...今年家長日應該只有16號1日..因為17號係上午校長週....今年冇得揀邊日添

係呀!
咁我咪要放下午假lo...
又小左半天大假了

tamannabel,

今日中午見到個雪球滾滾下, 原來係你個美少女, 我見到佢人仔細細, 著住件大褸, '咩'住個重重書包, 行路時仲有d向後傾斜.  睇見都辛苦.  我問佢書包係唔係好重, 佢話書包帶好鬆, 我幫佢check過都唔係好鬆.  如果較緊,  佢好難'咩'書包.  佢企咗係條走廊到, 我叫咗佢入去同我個乖囝一齊坐.

tamannabel,  著得太多衫係唔=温暖架.  所有外衣+書包既重量分分鐘>過你囡囡既重量呀.  

多謝你幫亞囡!  
但係佢自己要求穿那麼多.
我如果在現場,實check吓當時街溫呀!
個工人只會話好凍,所以比佢穿咁多
而書包帶是昨天我叫工人放鬆的.
因在電話內,提了工人要鬆帶.
如果唔係佢跟本不懂     
我如果倍埋佢番學,就無需攪成感....
你明嗎         

D工人唔識轉彎,死蠢
佢一味話凍呀!你話死唔死.
我在室內,好難感應到街外天氣….
你知嗎?這2天都擔心她穿衣是否過多或過少…
再加上佢好怕凍,而爸爸又緊張到死.
驚死個女凍親.又話亞女唔夠衫著.
仲話咁樣著啱架la….

各位上午校家長和小朋友,

明日低年級去旅行, 我姨甥買左好多野食, 希望佢玩得開心.       但係我另一個姨甥女就唔要返學, 可以休息下, 唔要咁早起身, 可以訓下.     
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

醒目開學勳章

下午校家長

你地收到家長日通告未 我女係16號下午1時05分.....你地乜野時間呀

amycoco 寫道:
各位上午校家長和小朋友,

明日低年級去旅行, 我姨甥買左好多野食, 希望佢玩得開心.       但係我另一個姨甥女就唔要返學, 可以休息下, 唔要咁早起身, 可以訓下.     

這天輪到上午校去旅行,玩得開心d la...

騰騰震及yanyanma,
16號見家長時間是6:22,我當天不用請假了.
有些問題想問問你地.
你地有留意通告,時有不適合的不需簽署嗎?
因女兒說老師話要交回,但往往看完通告有這類字眼.
我就私下判斷!前天要交回通告,
我和女兒說,此通告說不需理會ma.
所以叫女兒沒交,而比老師說她沒有將老師的話講給本人知!
是她講大話,昨天回家聽到後.
自覺因此事而委屈了女兒,本人很不開心.
老師這樣說女兒....
所以本人在手冊上寫了一些說話給老師聽.
但今早再問女兒,她叫我不要這樣寫.
我話你都沒講大話,老師就不可這樣說ma   
最後聽女兒話,擦掉了手冊的話...
家長日當天,我會同老師講番.
真是很不開心...     

carollam310 寫道:
下午校家長

你地收到家長日通告未 我女係16號下午1時05分.....你地乜野時間呀

我打完編野,先見到你回應!
我地真係心有靈犀   

tamannabel,

我囝囝都係話老師話要交, 不過我既做法係將通告話不需要交既字眼用筆圈起, 然後簽名將整份通告完完整整交回老師, 等老師自己撕下回條.  你小朋友發生的事是可以理解的.  但小朋友同你講老師話佢講大話, 可能老師沒有說過, 因為好多時小朋友將自己既想法講咗出嚟, 就以為係老師既想法, 最後就會同你講係老師講.  這樣係可以理解的.  唔好為d小事唔開心啦.  我要準備帶亞囝上學.  番來咗同你傾過.   

騰騰震ma,

因小女言行本人很清楚,
所以對我來講是很大件事...
就是亞女從來沒給人這樣說,
而件事亦因為係我一意孤行.
以後咩通告都會程上校方.
而囡囡說,不要寫la.
不如將此事化淡,
佢既頭腦亦比我清晰...
所以頭先叫女兒用白紙張貼回我寫既野到.

很多謝你的分析!!     

tamannabel,

其實依d事在每一位小朋友都會發生的.  客觀的看, 小朋友沒有錯, 因她照老師既說話做.  老師都沒錯, 因她是有需要知到家長有沒有看過此通告才叫小朋友這做的.  而家長都沒有錯, 因家長都很仔細看過通告, 所以跟照通告既說明不交回回條.
其實, 你在意的是囡囡既含冤受屈.  如果你有聽佢話就冇咁既事情發生啦.  算啦, 做家長既退一步就海闊天空.  你話係唔係?  仲有依家係你囡囡番學, 囡囡話係咁就咁,  等你囡囡知道自己上堂係有留心聽老師既說話, 這樣做可以增強佢既自信心架.  如果囡囡真的做錯, 等佢下次再小心d再過漏聽清楚老師既意思囉.  囡囡番到屋企, 你要稱讚一下佢, 原來老師真係要交番回條比佢.  下次mummy會小心d, 唔會再一意孤行架啦.

carollam310,

我見家長時間係2:15分呀.  唔知到時你走咗未呢?  到時我地玩一過緣份遊戲.  睇下係學校揾唔揾到你先至得.  記住, 我一定認得你個美少女架.  

醒目開學勳章

你一定認唔出我個女    因為佢真人唔係咁既樣架...時間係1點05分...我果日最快要1.45分先趕到...2:15分我一定會0係學校    我女係第二校舍3樓2T室呀     

carollam310 寫道:
你一定認唔出我個女    因為佢真人唔係咁既樣架...時間係1點05分...我果日最快要1.45分先趕到...2:15分我一定會0係學校    我女係第二校舍3樓2T室呀     

carolma,

難度你囡囡裝"假狗"     

下午校mami,
時間既分配,是案該孩子的家長上班而定,或是學號而定呢!    .真係好唔使多請半天假     

carollam310,

我都係二校校舍, 1T室是否係你樓下呀?

tamannabel,

佢地咁傳統, 應該係按學號排列.  點會理你係番工媽咪定係家庭主婦.

醒目開學勳章

件"冷衫事件"我女女一次又一次叫我算數 :  : 可能小朋友同我地諗野唔同...我女又可能好怕事..好冇用....而做阿媽既..遇到呢D事梗係想出聲同取回公道啦..但自己個女都叫我算數咪算數0羅....我諗家長日果日班主任會有野同我講    我會睇住個女面色...照佢意願...."骨"一聲吞左佢算數 :  :
要繼續0係學校讀書既係阿女....以後要對住老師既係阿女....我都唔想個女黑老師憎...被列入黑名單   
算啦~~我心"胸"好廣闊      退一大步啦   

醒目開學勳章

我地冇假狗 只有真狗一隻    影相同真人差好遠架   
‹ 上一主題|下一主題