用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道中、小家長聚談
樓主: KenBaBa
go

真道中、小家長聚談 [複製鏈接]

原帖由 竹葉青 於 09-6-22 20:36 發表
HI MMCHT & 軒MOTHER,

多謝你地呀,都唔到我擔心呀,呀仔一向有自己想法做法,希望到時生生性性啦,不過多謝你地報料話中文應唔太大問題,我都放心D,因我將會K3先同佢轉中英文班,但佢現在聽講中文都OK,只係講時會倒轉次 ...

其實你真的不用太擔心,小朋友嘅學習同適應力真係好強。好似我隔離屋個小朋友,佢喺日本出世,最初返到黎香港,只係識講日文,英文,福建話,少少中文/廣東話都唔識,同佢傾親計都要同佢講英文,有時仲要佢父母用日文同佢講至明,到佢讀左幼稚園(蘇浙),佢已經識得講普通話,而家佢讀緊小一,啲廣東話已經好好(不過佢父母依然用日文/英文同佢溝通)
你得閒比個仔睇多啲電視節目,特別要捧KenBaBa場,咁自然佢嘅中文就會有進步啦!(講笑咋)
不過你真係唔使太擔心,只要小朋友有心,佢會學得好快!

軒MOTHER,

多謝你關心呀,最衰就係佢係家都要求睇英文台呢!不過我地係同佢講廣東話既,因為我地兩公婆英文都係唔掂架,只係家姐仔會成日就細佬成日講英文,有時都唔知佢地講咩?
8掛問吓KENBABA係邊嗰呀!哈哈真係唔好意思E排比較OUT少追電視劇呀!

原帖由 軒Mother 於 09-6-22 22:19 發表

其實你真的不用太擔心,小朋友嘅學習同適應力真係好強。好似我隔離屋個小朋友,佢喺日本出世,最初返到黎香港,只係識講日文,英文,福建話,少少中文/廣東話都唔識,同佢傾親計都要同佢講英文,有時仲要佢父母用日文同佢講至明,到佢 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

KenBaBa係邊個?
佢係真道『舉足輕重』嘅人物
佢係『ID精英』嘅主角
佢係『真道中、小家長聚談』嘅領導人
佢係.........
KenBaBa:你快啲出嚟自己介紹吓啦

家長們,

眞道是我心儀的學校,以下有一D問題希望可以幫我解答 ,謝謝!

1. 係真道Website睇到"中五惜別週會",但真道唔係一條龍11年咩,點解D學生重要離開升預科呢?
2.以前真道曾由其他人官理,究竟發生乜嘢事,變咗丘日謙校長接管呢?
3.丘日謙校長幾時開始接管真道呢?
4.幾時由3-5-3改了2-5-4的呢?咁D之前讀3-5-3的學生點算呢?
5.除了校長之外,管理層有無試過大變動呢?
6.請解釋所有班級 = 現在香港小、中的乜嘢班級呢? e.g.  FS1 = P.1
7.現在最高班係乜嘢班呢?相等於小、中幾呢?
8.睇資料真道會建擴建,會增加泳池...等等?會係小學定中學個building擴建呢? 會係幾時呢?
9.聽校長說如無意外,他會係真道做到退休,咁即係重有幾多年呢?
10. 1st interview 同 2nd interview 通常會隔幾耐呢?是否大部份係 2nd interview 完咗之後便即時知道收唔收呢?
11. 1st interview有乜嘢要注意呢?
12. 2nd interview 會問家長D乜嘢問題呢?有乜嘢要注意呢?
13. 真道裏的P.6學生 (Sorry, 我唔知係真道內叫乜嘢班) 和其他香港學校的P.6學生比校,學術誰效優勝呢?有沒有家長比較過?點解?

對不起,有好多問題,因本人真的很喜觀這所學校,知道很適合我這個好動的仔,想對學校了解多D,真的想知道你的寶貴的資料,敬希能盡量解答!

萬分感激!  謝謝!
Citipeggy

Dear citipeggy,

你好呀!我剛聽完簡介會佢地既2+5+3即頭5年相等於小一至小六,後6年係中一至中六咁又即係"2"等如初小,"5"等如高小和初中,"3"等如高中,即中學冇唔同,係小學讀少一年.

原帖由 citipeggy 於 09-6-24 08:11 發表
家長們,

眞道是我心儀的學校,以下有一D問題希望可以幫我解答 ,謝謝!

1. 係真道Website睇到"中五惜別週會",但真道唔係一條龍11年咩,點解D學生重要離開升預科呢?
2.以前真道曾由其他人官理,究竟發生乜嘢事,變咗丘日 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 軒Mother 於 09-6-23 20:40 發表
KenBaBa係邊個?
佢係真道『舉足輕重』嘅人物
佢係『ID精英』嘅主角
佢係『真道中、小家長聚談』嘅領導人
佢係.........
KenBaBa:你快啲出嚟自己介紹吓啦 ...

Dear mmcht and 軒媽:
離又哋幾個撑場。

版主KenBa:
你快啲出來邀請多啲真道媽咪爹哋加入。我跟mmcht和軒媽都做夠做突啦。我哋啲細路9月都上中學部喇,很多關於小學部嘅瑣碎事我都唔會好update ga! 快啲出嚟主持大局講番幾句!!:loveliness:

原帖由 mmcht 於 09-6-22 20:15 發表
Hi KenBaBa,

Deniset養尊處優, 都閒時上來撐上; 軒mother新加入『教育界』, 無事忙, 都無有失場.

究竟你去左邊呢? 係咪掛住去左拍毛記d電視劇, 呢期你真係好紅喎, 晚晚都係公仔箱出現...
咪再貪慕 ...

軒媽:
I love your new look.

deniset

竹葉青,多謝你的資料!:loveliness:

軒Mother & deniset, 可否幫幫忙回答呢?

Citipeggy,
您有check 你的PM嗎?

原帖由 citipeggy 於 09-6-24 13:15 發表
竹葉青,多謝你的資料!:loveliness:

軒Mother & deniset, 可否幫幫忙回答呢?

dentist, PM 無你回覆喎

我都唔知點解??等我仲花了時間解答。好啦!再來一次。

原帖由 citipeggy 於 09-6-24 15:45 發表
dentist, PM 無你回覆喎

原帖由 deniset 於 09-6-24 11:24 發表
軒媽:
I love your new look.:kissyou: :-) :-)

deniset

deniset,
多謝呀!我個新look原本識 "旭"架,但唔知點解佢突然間瓜咗,唔識"旭"
你點呀?今個星期六係pc今個學年最後一次練習,有時間就返嚟聚吓,攞啲新歌仔係暑假好好練習,新學年重出江湖!

deniset,

今次收到啦!Please check PM.

Many thanks!

Citipeggy

citipeggy,
真係有好多問題噃!我相信deniset已經有詳盡嘅解釋比你。
不過你第1-3條問題好有趣,所以我想係度答吓:
開校到現在我只知有丘校長,從來無見過/知道有其他校長出現過;管理層都係。
真道係有中學部的,上年已經有中五生考會
考,不過佢地唔係真道2+5+4嗰班學
生。
至於其他問題,你只需抽少少時間,睇吓呢個topic其他發表,自然就會清楚:loveliness:

噉你快D叫蝦子餅搞番好,擰兩擰來睇吓

原帖由 軒Mother 於 09-6-24 18:54 發表

deniset,
多謝呀!我個新look原本識 "旭"架,但唔知點解佢突然間瓜咗,唔識"旭"
你點呀?今個星期六係pc今個學年最後一次練習,有時間就返嚟聚吓,攞啲新歌仔係暑假好好練習,新學年重出江湖! ...

Dear mmcht, 軒mother & deniset:

三位女俠,呢排真係好忙呀…放完大假之後到今日先至得閒去下釣魚… 係真正用魚杆釣魚果隻呀。雖然風大雨大,點知趁雨停時係咁椅曬返十零分鐘都曬到兩截色喎,個太陽真係好惡毒咖,遲下放暑假大家真係要小心曬傷或中暑呀!

三位女俠兩插刀一起看門口,我其實一直都知、一直都有跟住睇咖,亦因為有你地咁乖巧咁睇住個舖,加上最近少左d富爭議性的題目,所以就成日「蛇王」囉!呵呵!

講開又講丫,其實新家長梗有好多問題想問、好心急要知道答案亦可以理解。不過,好多時答案已在前帖中出現過(幾次);至於一些新的問題、新的訊息,最適切的做法就是參與簡介會、迎新會及以後的講座等等,就可以第一身直接向校方諮詢喇嘛!

真道出了通告決定八月二十四日復課實在太早了 ! 因很多家長已經向公司告假報團或交了暑期活動學費 . 其實學校可考慮減小其它如聖誕節和農曆新年等 . 另外 , 學校的暑期功課實在太多了 ! 真道的活動教學和小功課等教學特色何在 ? 暑假是給小孩玩樂 , 休息的日子 . 請不要剝奪他們快樂的權利 ! 我在這裹請各位家長撫心自問 - 你們希望在自己的長假期中 , 還要不斷地繼續公司的工作嗎 ? 做,做,做 ! 這和填鴨教育有何分別 ? 和傳統學校有何分別 ? 請給自己和孩子一個快樂的親子假期吧 !

因為H1N1流感肆虐的關係,今年FS1-DS3早於六月十日已經停課及變相大幅提早了放暑假;有見教學時間及教學內容被這突然而來的政府行政措施所擾亂,亦為了要追補學生所蒙受的損失及追上新學年的教學進度,因此,第一校舍的學生提早一個星期上學,其實無可厚非,反而對不少家長、用家來說,是喜出望外的喜訊,令人深深感到校方隨機應變、負責認真呢!

暑假長了,學生就較易懶散了,暑期作業相對多了,我想無非也是為了孩子的學業吧了!放長假的時候每天讓光陰白白溜走,也絕非理想的事。做作業,一方面溫故知新,另一方面可以培養責任感,不失為學子學習之道。小部份家長如有打算於八月最後一個星期出門,也請以孩子學業為重,趁早改變計劃配合,畢竟非常疫情非常時期,學校亦唯有非常部署。大家退一步想一想,調配一下,孩子勤力一點做好作業,家長遷就一下一家依然可以親子外遊,不就海闊天空了嗎?

第二校舍的學生由於假前受到的影響相對輕微,因此開學時間只提早到八月三十一日,不過,學校依然為了補償學生假前所受到的影響所及,新學年課程亦跟第一校舍看齊,將於九月七日才正式展開。

原帖由 big-boy 於 09-6-27 12:50 發表
真道出了通告決定八月二十四日復課實在太早了 ! 因很多家長已經向公司告假報團或交了暑期活動學費 . 其實學校可考慮減小其它如聖誕節和農曆新年等 . 另外 , 學校的暑期功課實在太多了 ! 真道的活動教學和小功課等教 ...

如果我個仔見到big-boy這篇文章,一定會好開心!
「豬先生」突然到訪,它的威力真勁,打亂哂好多計劃;突然停課,對於家長我來講,被佢攪到頭都暈,因要返工,亦因為它到訪,連我嘅返工時間都被攪亂,臨時臨急call外公來看住個乖仔,乖仔每日都好開心,因為可以盡情陪住亞公睇電視,每當我放工回家問佢做咗功課未? 就會話:有好多功課,都唔知點解...
孩子始終會有惰性,而且會有僥倖嘅心,佢會諗唔使返學就唔使交功課,無人管之下,當然唔想做,每日就咁浪費哂啲時間 (我真係好想拍佢一餐)但我仍要扮溫柔,同佢解釋:每日有24小時,扣除瞓覺8-9小時,你還有15個小時可以用,你真的要用盡這15小時來玩嗎?提早放暑假,足有兩個多月時間,每日就在玩、玩、玩之下度過嗎???今日,我終於要下命令:沒有我批准,不得看電視,不得玩任何電子遊戲機,亞仔當然問:點解??我又要扮溫柔同佢講(其實我好想鬧佢一餐   ,又要忍住)係因為你喺呢兩個星期,無做好本份,如果你之後可以每日乖乖定好自己嘅時間表,好似平時返學咁,識得自動自覺,咁咪可以有時間玩同睇電視。
漫長假期,當然要輕鬆吓,玩吓,但孩子還小,始終要家長們,老師們幫忙引導他們,我們唯有繼續努力,我就要繼續努力「溫柔地」 教導我個乖仔
‹ 上一主題|下一主題