用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 劉健明 於 10-1-14 22:54 發表

下 ! 無人請假都唔派 ?
學校考試 4 日 , 學生晏晝唔洗返 , 老師竟然改唔晒 1 份卷來派 ?

唉!!
希望今日有些少派啦.

今日派咗中(I),英(I), 英默,數,常 -
出來的成績, 都有所失望. 聽講全班成績都唔好!!

1) 中文都幾難, 特別標點號碼&閱讀理解-安徒生第2題

2) 數學 - 題目超多.

3) 常識 - 問答題(七)都好難攞足分, 都只係答到部份. 此部份哽係有些扣1至2分.

英文(I) - 即時收返, 無得睇.

囝囝班都好多好低分, 有小朋友連默書都唔合格. 俾老師話假期做咩唔溫書??

黃巴士

想請教吓: -

中卷I, 嘩啦啦 嘩啦啦 ---- 你地有無答對?? 我囝囝答!號, 話點解錯喎??

安徒生-第5題第段意 ---- 囝囝話點解唔係作者最喜歡醜小鴨原因???  我覺得此答案反而除C外, 其他答案都OK喎.

你地老師講解咗卷未??

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 10-1-15 09:55 發表
ALL,

其實都想請教吓, 係咪自行派位至有聯繫小學-林護的優勢.
如果大抽獎, 聯繫小學撰林護機會是否與出面的一樣, 按BANDING次序及隨機號抽?? 沒聯繫小學優勢??

黃巴士 ...

其實自行報名唔係好多人可以得到接見...如果全名考 30 名外的都無咩機會有得接見 . 除非有其他方面的專長或優異表現.

派位按 banding 分 , 再跟隨機編號派...
以往家長講番老師提點:進取計 , banding 1 要考全級 75 名前;保守計 , 最多只可去到 80 名. 因此 , 如果考唔到以上名次 , 跟本不用操心考慮派位有否聯繫優勢.

再者入到林護唔一定係好(仁紀為保聲譽例外) . 聽上年家長講 , 校長係選校會用左大部份時間讚林護 . 我地作為家長係要為仔女選一間適合佢讀的學校 . 如果子女全級名次考 50 以後 , 勉強佢入去次次包尾為乜 ? 到時無埋自信心 , 怕左讀書咪仲大影響.

原帖由 kswiss 於 10-1-16 20:55 發表
吓!我仲以為10名以外已經冇機會接見添!你講既30名係唔係講緊我地個間聯繫中學?

另外,你話50名內都可揀聯繫中學,入都可能係入到,但我估冇20內都真係好怕讀得辛苦.唔知係咪呢?
...

其實你說得對 , 10 名以外應該冇咩機會
但我聽講有個約 30 名的人見過.

我諗 20-30 都可以追到 , 50 外就真係要諗清楚

王國長老

唉,我囡囡都係答!

原帖由 黃巴士 於 10-1-16 11:42 發表
想請教吓: -

中卷I, 嘩啦啦 嘩啦啦 ---- 你地有無答對?? 我囝囝答!號, 話點解錯喎??

安徒生-第5題第段意 ---- 囝囝話點解唔係作者最喜歡醜小鴨原因???  我覺得此答案反而除C外, 其他答案都OK喎.

你地老 ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原帖由 劉健明 於 10-1-16 19:07 發表

其實自行報名唔係好多人可以得到接見...如果全名考 30 名外的都無咩機會有得接見 . 除非有其他方面的專長或優異表現.

派位按 banding 分 , 再跟隨機編號派...
以往家長講番老師提點:進取計 , banding 1 要考全級 ...

唔該灑.

黃巴士

原帖由 kswiss 於 10-1-16 13:09 發表
中卷I, 嘩啦啦 嘩啦啦...... (省略號)  

安徒生-第5題第段意 ---- 囝囝話點解唔係作者最喜歡醜小鴨原因???  我覺得此答案反而除C外, 其他答案都OK喎. (答案:C) ...

老師有講正確答案, 但係無解釋. 所以想請教吓.
點解唔係~~~~ 嘩啦啦!嘩啦啦! 要用, (逗號) 和 ....... (省略號)

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 10-1-17 09:34 發表

老師有講正確答案, 但係無解釋. 所以想請教吓.
點解唔係~~~~ 嘩啦啦!嘩啦啦! 要用, (逗號) 和 ....... (省略號)

黃巴士

嘩啦啦
在該段用作象聲詞,並非表達語氣,因此不是感歎號。
一個象聲詞和另一個之間,是停頓,用逗號亦合理。
我囡的問卷第二個嘩啦啦後沒有加上省略號,但該處沒有扣分。

至於閱讀理解第五題,問的是第三段內容,請您細心再讀文章,除第一句外,該段正是略述故事內容,答案似無不合理?

我班至現在仍未派中卷二,有種未解謎的"吊癮",請問其他班都派了嗎?

原帖由 csy_ma 於 10-1-20 20:23 發表

嘩啦啦

至於閱讀理解第五題,問的是第三段內容,請您細心再讀 ...

今日剛收到中&英卷(II).
英卷(II)- 囝囝班又係好多小朋友唔合格.  份卷都有7頁之多.  如果前面2篇閱讀唔明, 好易影響後頁作文心情.  

中卷(II) - 日記 ~~~ 都好易取分.
第2部份 - 是看圖作文.
我較不喜歡是看圖作文, 因為圖出來的意思, 真是各人理解不一.
囝囝以為是媽媽買了錢箱給男孩, 而姐姐搶了.  所以他拿回後, 好好收藏, 及後再拿出來欣賞時, 給媽媽發現了.
他認為啟示了是一個不喜歡與人分享的小朋友.
** 這另類想法, 令囝囝內容40分, 只可取30分.**      ~~ 對住佢嘅思維, 我都唔知好嬲定好笑~~

所有卷都派了, 覺得今次考卷, 正正反映考生真正實力, 唔似低小時, 只要係溫灑書就可取高分的.
唔溫書, 直頭會唔合格......:;pppp:

黃巴士

原帖由 csy_ma 於 10-1-20 20:23 發表

嘩啦啦

至於閱讀理解第五題,問的是第三段內容,請您細心再讀 ...

我上述所講的,似乎未必能跟小朋友解釋明白,不如換一個方式:

象聲詞例句:雨嘩啦啦地下

這句大概很少小朋友會認為要加上感歎號。

「叮噹,叮噹」一陣急逼的門鈴聲響起
/「鈴鈴鈴,鈴鈴鈴……」正值此時,電話聲又響了……

多舉例句,就可讓小朋友理解其實可當擬聲詞,又可類似形容語氣的"嘩啦啦"在不同情況的用法(標點根據句尾詞用法而定)。

至於閱讀理解,可教小朋友用減法判斷:
第三段的內容,講A的佔?%,講B的佔?%,講……
該段其實沒有確實交代主角為什麼喜歡,和喜歡那裡,但全段都是有關故事內容,和解釋內容表達的,因此C應為正確答案。

這樣可以解得清晰點嗎?

原帖由 黃巴士 於 10-1-20 22:43 發表
所有卷都派了, 覺得今次考卷, 正正反映考生真正實力, 唔似低小時, 只要係溫灑書就可取高分的.
唔溫書, 直頭會唔合格......:;pppp:

黃巴士

對,以前有高年級學生講過,高年級除默書較易取分外,卷一二縱溫了書亦不易取得好成績。
現在看來,中英文似乎都是考整體語感,數則考速度和準確度。

囡囡這次中卷一進步了,我猜,是因為她年紀大了開始愛看字書有關?相反,課內的問題她可謂失分嚴重,光那一頁連標點,就掉了十分之多。
標點符號這次也不易。不要說小朋友,中學生慎用標點,尤其斷句準確的也不太易。所以也很佩服此卷考得九十八分的同學

從這次考試看來,中英語文,決勝還是在課外閱讀和答題小心,似乎日後準備考試除複習外,更需要的是多看多讀?

原帖由 csy_ma 於 10-1-21 00:09 發表

我上述所講的,似乎未必能跟小朋友解釋明白,不如換一個方式:

象聲詞例句:雨嘩啦啦地下

這句大概很少小朋友會認為要加上感歎號。

「叮噹,叮噹」一陣急逼的門鈴聲響起
/「鈴鈴鈴,鈴鈴鈴……」正值此時,電話聲又響了……

...

清晰明白了, 原來是象聲詞.
如果是叮噹, 叮噹/鈴鈴鈴, 鈴鈴鈴.... 小朋友會易聯想&明白到多些.

Thank for csy-ma.

黃巴士

講開中文作文, 希望可否考慮在日常功課上以"小組形式作文" & "創意作文" ??  長些時間的交作文功課期, 但多作文.
雖然須花多些時間, 但相信總比長時間去背句式,來得見成效.

CREATIVE WRITING - 可令小朋友更對題目產生興趣? 小組討論 - 可令他們在議論下吸收內容及加深印象.

恆常作文題目(如如何歡度假期, 香港遊覽據點....)為範本灌輸了格式&結構要點, 在應用上可用"創意題目"令他們多啟發.

因中文作文功課不多, 有時固有題目, 更令囝囝失卻興趣, 使他為交功課而交功課, 內容平淡乏味, 所以想活化些. 你們覺得呢???

黃巴士

囝囝開心到不得了的下星期3天假期+學校旅行.
正所謂"小學生去旅行, 開心到瞓唔著.".

黃巴士

‹ 上一主題|下一主題