用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 ...
樓主: glory
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k3 [複製鏈接]

我都好唔捨得, 時間真係好快過, 我仲成日覺得阿仔仲係岩岩入k1咁...比段野你參考下...

2007-2008學年開課事宜

A.
開課前幼稚園舊生家長會:

時間:八月三十日()
7:30 – 8:45P.M

地點:幼兒班~禮賢會禮拜堂
/
低班~學校禮堂 / 高班~207

內容:介紹班主任老師、該級課程與活動安排、班務須知;領取手冊及通告……
*不設護幼服務,不宜帶同年幼子女出席,以免造成騷擾,不便之處,敬請見諒。

原文章由 Allie 於 07-8-16 15:46 發表
glory,

就快又放完暑假啦,最後一年幼稚園生活就開始啦!好唔捨得呀!

各位mami,
看過你們的分享後,本人很喜歡禮幼.今年會幫囝囝報K1, 有部份資料未能在網頁找到, 希望有家長可以提供:-
1. 中英數程度如何 (e.g. 現在學了甚麼?) (本人不主張學得深)
2. 有沒有phonic?
3. 有沒有普通話堂?
4. 有沒有校車去將軍澳?

Thanks.

rayvonne,

1. 中英數程度如何 (e.g. 現在學了甚麼?) (本人不主張學得深)
~~中英數課程都合適, 唔困難, 小朋友從活動教學中學習..
2. 有沒有phonic?
~~k2有phonic堂上...
3. 有沒有普通話堂?
~~有普通話堂..
4. 有沒有校車去將軍澳?
~~有校車

英華有簡介會同有表格download)))))

http://www.yingwaps.edu.hk/dss.html

Glory,

Thanks for reply. 另請問

1. 有沒有測驗, 默書? 定做評估?

2. 你覺得課程可同小學接軌嗎?以宣小為例, 因它的程度比較深, 如果由宣幼讀上去也會比較辛苦?o吾知由禮幼上禮小有冇類似情況?

3.普通話&英文是否native speaker? 每週有幾多堂?幾長時間?

多謝你抽時間答我

[ 本文章最後由 rayvonne 於 07-8-23 16:33 編輯 ]

唔使客氣..

~~沒有測驗默書, 用評估方式..

2. 你覺得課程可同小學接軌嗎?以宣小為例, 因它的程度比較深, 如果由宣幼讀上去也會比較辛苦?o吾知由禮幼上禮小有冇類似情況?
~~聽聞禮幼上禮小的確要追得幾辛苦, 但話過了一段時間便會適應...

3.普通話&英文是否native speaker? 每週有幾多堂?幾長時間?
~~有位老師專教普通話, 但唔知係咪native, 英文oral就有位澳洲藉華僑老師教..

有野想知即管問

Hi glory,
o吾好意思, 再有幾D問題:-
1. 知o吾知去到K3有冇默書,測驗,定做評估?
2. K幾要寫字?
3.有o羊方法可以知道由將軍澳坐校車要幾長時間及幾多錢?

多謝回覆

原文章由 glory 於 07-8-23 17:00 硐表
唔使客氣..

~~沒有測驗默書, 用評估方式..

~~聽聞禮 ...

1. k3無黑書同測驗只做評估...
2. k2上學期開始寫字..
3. 我手上有06年校車一覽表(當年車費$860), 你試下打去將軍澳線問下9655 1501溫生..

唔使客氣

原文章由 rayvonne 於 07-8-27 10:10 硐表
Hi glory,
o吾好意思, 再有幾D問題:-
1. 知o吾知去到K3有冇默書,測驗,定做評估?
2. K幾要寫字?
3.有o羊方法可以知道由將軍澳坐校車要幾長時間及幾多錢?

多謝回覆

...

Good Morning..:

Why all my son's old photo come out

Carol早晨)))

一睇, 我以為有新媽咪加入添
再睇, 原來係bb時期既Anson
尋晚阿仔漏夜趕暑期作業咋
李老師打左比你未呀? 李老師打左比我兩次, 問我相同問題, 可能佢地太忙都唔記得打左比我未:loveliness: 聽晚係102室呀

原文章由 carollamyy 於 07-8-29 10:55 硐表
Good Morning..:

Glory,

你做左禮幼代言人!

yy,

做咩連名都改埋呀?  係咪要走去選亞姐呀? :loveliness:
anson 細個個樣好可愛呀!  

聽日係咪會見到你地架 ??

Oh my God! I should change my name

I'm Back
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

You really smart :tongue:
Anson is cute, of course, he looks like me ma......
I will go to school tomorrow.  See you all.:

原文章由 Allie 於 07-8-29 11:39 硐表
Glory,

你做左禮幼代言人!

yy,

做咩連名都改埋呀?  係咪要走去選亞姐呀? :loveliness:
anson 細個個樣好可愛呀!  

聽日係咪會見到你地架 ??
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

Glory,

Miss Lee called me already.  Do you have any idea who is
Miss Lee? The other teacher Miss Tong (Anson told me)
is a new teacher.

Hope all the children enjoy their last year kindergarten
life

Allie
代言人=最得閒果個:loveliness:

Carol
聽阿仔講話係以前高班既李老師, 但我就對佢無印象
又好快開學啦真係好, 唔使阿仔係屋企無所事事, 淨係識得玩..玩...玩
阿仔個回鄉證就快到期, 今日約左時間去荃灣換證, 一陣lunch time我又即閃

原文章由 yykid 於 07-8-29 11:50 硐表
Glory,

Miss Lee called me already.  Do you have any idea who is
Miss Lee? The other teacher Miss Tong (Anson told me)
is a new teacher.

Hope all the children enjoy their last year kindergarten ...

hi,各位 :

好難先找番到個topic, 今晚去完家長會, 講左大半個鐘, 好似冇咩特別, 重以為會好似上年講到差不多9點tim, 只是覺得升上k3樣樣都新, 新老師, 新手冊(好靚), 連書都轉左新版, 功課都唔少嫁, 希望 li 一年小朋友學得開心la.

亞女成日話星期二有得返學lu!
[size=large]我家有隻百厭貓[img align=right]http://img11.picsplace.to/img10/25/logo_copy2.jpg[/img]

瀅媽,
尋日我地果班就講左一個鐘有多, 估不到一上到k3佢地要學咁多野, 寫咁多字, 我都有d擔心添 以前一班分四組, 今年一班分三組, 一定更加熱鬧 :)

原文章由 瀅瀅媽咪 於 07-8-30 22:43 硐表
hi,各位 :

好難先找番到個topic, 今晚去完家長會, 講左大半個鐘, 好似冇咩特別, 重以為會好似上年講到差不多9點tim, 只是覺得升上k3樣樣都新, 新老師, 新手冊(好靚), 連書都轉左新版, 功課都唔少嫁, 希望 li 一年小 ...

hihi~~ 你們好嗎? 記得我嗎??
今年到你地做大哥哥姐姐咯~ 各位小朋友, 加油呀!!
前幾日同妹豬返去探老師, 今年多了4位新老師呀~ 鄧老師冇做咯~ 每班由2位老師+到3位, 見到新手冊好靚, 工作紙都靚咗呀!!

你地諗定揀咩學校未呀??!!

今年我妺豬又要開始做番小姐姐咯~~ 妹豬暑假參加了新學校的暑期班, 想讓她可早點適應學校, 上星期六, 剛過了的星期三四都著過校服返學校咯~~ 明天又要返去咯~~ 黎緊生期一我就要同佢一齊開始6點幾起身,08:00前返到學校既漫長生涯咯~~

[ 本文章最後由 penpen 於 07-8-31 13:09 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題