用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 2008K1王子公主小天地
樓主: jk923
go

2008K1王子公主小天地 [複製鏈接]

原文章由 Oscar媽 於 08-6-3 11:59 發表
唔貴 LA !!
書費裡面包埋 VCD MA !!

其實最貴係果set英文書(Shared Reading Programme)套VCD,6X$76($456)。

醒目開學勳章

phonics vcd 可以除家長買唔買架!! 《呢隻係咪有教拼音?》
phonics vcd 係跟學校本 phonics 一齊用架,即係教拼音
因為學校既所有書本只是放左家中溫習,不需要帶回校上課
只於 vcd 係書本的內容.. 《Shared Reading ProgrammeVCD係咪即係好似係電腦睇/聽書咁?》
係呀!!

原文章由 jk923 於 08-6-4 15:36 發表
Oscar媽
phonics vcd 可以除家長買唔買架!! 《呢隻係咪有教拼音?》
只於 vcd 係書本的內容.. 《Shared Reading ProgrammeVCD係咪即係好似係電腦睇/聽書咁?》

...

醒目開學勳章

natalielin,

唔怕架!!小朋友上到 k2 會自然識晒架!!你唔需要咁擔心!!

原文章由 natalielin 於 08-6-4 15:03 發表

明白喇,我好鬼懶架,又驚唔知點同佢溫,佢又唔專心,而家仲唔記得d顏色,數字同abc,一日教佢一隻色or一隻字,但佢都唔記得,好頭痛,我好驚佢一路都會咁,有咩方法可以做得好d,平時婆婆湊,而家返n1全日,我d返工時間又唔好( ...

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 15:58 發表
natalielin,

唔怕架!!小朋友上到 k2 會自然識晒架!!你唔需要咁擔心!!

真係架,我好驚人人都已經識晒,得我個囡唔識呀,因為佢已經係大人成年,佢係2004年12月架,老公又成日"俄"我,好煩呀,我都知應該慢慢黎既,但有時真係好心急想佢快d做到,不過多謝你既幫忙,因為身邊d朋友都未有小朋友,有都係bb,我個係最大,想搵人傾都冇,只可以上黎搵人解答我既疑難~

原文章由 natalielin 於 08-6-4 19:27 發表

真係架,我好驚人人都已經識晒,得我個囡唔識呀,因為佢已經係大人成年,佢係2004年12月架,老公又成日"俄"我,好煩呀,我都知應該慢慢黎既,但有時真係好心急想佢快d做到,不過多謝你既幫忙,因為身邊d朋友都未有小朋友,有 ...

不如你同佢玩下—配色遊戲先,用lego就最簡單,紅色配紅色,每次只左成推裏面揀一隻色先,等佢認一隻色先,之後用兩種色,對比要強,如:紅同藍/紅同黃。之後用色紙,紙埋形狀黎玩,順便學埋形狀,最初用3種形狀好啦,咁可以玩配色/配形狀。

醒目開學勳章

你選擇比囡囡做大 b, 係好架!!
我仔仔都係大 b 黎架!! 佢係 03 年 1 月

原文章由 natalielin 於 08-6-4 19:27 發表

真係架,我好驚人人都已經識晒,得我個囡唔識呀,因為佢已經係大人成年,佢係2004年12月架,老公又成日"俄"我,好煩呀,我都知應該慢慢黎既,但有時真係好心急想佢快d做到,不過多謝你既幫忙,因為身邊d朋友都未有小朋友,有 ...

醒目開學勳章

不過小朋友係媽咪教唔吸收就唔好迫佢 la !!
因為學校教學方法會令小朋友唔需要強迫都會學識

原文章由 jk923 於 08-6-4 20:37 發表

不如你同佢玩下—配色遊戲先,用lego就最簡單,紅色配紅色,每次只左成推裏面揀一隻色先,等佢認一隻色先,之後用兩種色,對比要強,如:紅同藍/紅同黃。之後用色紙,紙埋形狀黎玩,順便學埋形狀,最初用3種形狀好啦,咁可以玩配色/配形狀 ...

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 21:06 發表

我靜靜地話你知丫.......我以前係學校都係咁教d小朋友嫁。

醒目開學勳章

oscar 未讀書時我都係咁樣令 oscar 識顏色架!!

不過真係有 d 小朋友係媽咪教唔吸收架!!

原文章由 jk923 於 08-6-4 21:21 發表

我靜靜地話你知丫.......我以前係學校都係咁教d小朋友嫁。

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-4 20:37 發表

不如你同佢玩下—配色遊戲先,用lego就最簡單,紅色配紅色,每次只左成推裏面揀一隻色先,等佢認一隻色先,之後用兩種色,對比要強,如:紅同藍/紅同黃。之後用色紙,紙埋形狀黎玩,順便學埋形狀,最初用3種形狀好啦,咁可以玩配色/配形狀 ...

好呀,我都試下啦,不過佢只可以專心好短時間,可能仲細啦,唔該晒你比d方法我呀,等我再試試先~

醒目開學勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 21:06 發表

咁我就放心喇,可能我個大囡係唔鍾意我教啦,但會唔會係因為我地好少時間陪佢,變左相對時間少,佢只想同我地玩,唔想學習?
如果真係咁,我會考慮唔做野,陪佢多d,同教佢,你地覺得關唔關事呢?

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-4 21:21 發表

原來你教書架,而家做左full time ma呀?
係咪自己去教bb,bb會好d架呢?我有d想自己湊呀,最多唔學咁多野,咪可以用少d ,但就可以多d親子時間~

醒目開學勳章

我地在職媽咪少時間陪小朋友唔多唔少都有關
不過好睇個小朋友性格架!!

oscar 仔都會比我教..

原文章由 natalielin 於 08-6-5 08:59 發表

咁我就放心喇,可能我個大囡係唔鍾意我教啦,但會唔會係因為我地好少時間陪佢,變左相對時間少,佢只想同我地玩,唔想學習?
如果真係咁,我會考慮唔做野,陪佢多d,同教佢,你地覺得關唔關事呢? ...

原文章由 natalielin 於 08-6-5 09:03 發表

原來你教書架,而家做左full time ma呀?
係咪自己去教bb,bb會好d架呢?我有d想自己湊呀,最多唔學咁多野,咪可以用少d ,但就可以多d親子時間~

係呀,就係大仔當年語言發展遲左人成年年決定做full time ma,之後1先見佢追返咪再出山(代課)但搞到個仔情緒唔好,代完果次課就無再搵工。我自己覺得當然媽咪可以自己湊會好d,起碼容易d發覺小朋友的優/缺點而施與培養,但真係要好多野配合到先得。自己湊唔到都唔係大緊要,小朋友要識的,係親子時段時無任何騷擾情況下每日15分鐘都可以好好利用。

我個b都係, 已經教左好多次colour & ABC,但係佢都係吾專心吾記得, 比佢極死

原文章由 natalielin 於 08-6-4 15:03 發表

明白喇,我好鬼懶架,又驚唔知點同佢溫,佢又唔專心,而家仲唔記得d顏色,數字同abc,一日教佢一隻色or一隻字,但佢都唔記得,好頭痛,我好驚佢一路都會咁,有咩方法可以做得好d,平時婆婆湊,而家返n1全日,我d返工時間又唔好( ...

醒目開學勳章

我想問如果家姐入到創價, 咁細佬入到既機會大唔大?

原文章由 natalielin 於 08-6-5 08:59 發表

如果真係咁,我會考慮唔做野,陪佢多d,同教佢,你地覺得關唔關事呢? ...

natalielin,
你好!學jk923話,此終自己教小朋友都會好些,各方面都留意到有怎麽優或缺点。不過,每個家庭都有佢的需求,未必個個都得,你可盡量抽時間同她玩遊戲or玩具,利用玩嘅方式同佢講或問D物件顏色、數量和形狀,佢就好快學識,仲會不知不覺地入腦 其實短短嘅文字好難詳盡講,只要做好親子關係,好多問題都变為無問題。

原文章由 Oscar媽 於 08-6-4 15:57 發表
phonics vcd 係跟學校本 phonics 一齊用架,即係教拼音
只於 vcd 係書本的內容.. 《Shared Reading Pr ...

Oscar媽,
謝謝你!

原文章由 bb-mameme 於 08-6-6 09:18 發表
我個b都係, 已經教左好多次colour & ABC,但係佢都係吾專心吾記得, 比佢極死

我覺得你個小朋友可能同我個仔一樣, 其實佢地係認得, 但係成日做戲話唔識或專登講錯, 佢覺得同你地玩嗎.

醒目開學勳章

原文章由 jk923 於 08-6-5 15:34 發表

係呀,就係大仔當年語言發展遲左人成年年決定做full time ma,之後1先見佢追返咪再出山(代課)但搞到個仔情緒唔好,代完果次課就無再搵工。我自己覺得當然媽咪可以自己湊會好d,起碼容易d發覺小朋友的優/缺點而施與培養,但真 ...

好啦,我會努力再教佢,唔會放棄既,同你地講完,有人支持下,咁會keep住去教囡囡,如果c6就只係話你唔教佢,攪到個囡咩都唔識,好似佢冇份咁~
‹ 上一主題|下一主題