用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下
樓主: beaclem
go

有無嘉諾撒聖心書院家長, 一齊交流下   [複製鏈接]

可愛媽媽媽 發表於 13-10-24 17:50
回復 beaclem 的帖子

你真係一個好媽媽,祝你仔搵倒心儀學校
可愛媽媽,
打擾你不好意思, 請問你可否幫助一下呢?

可否check pm, 有事相求, 謝謝

beaclem
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆 beaclem 的帖子

Beaclem,
巳覆你了,請check PM.

Thank you
還使我的心靈得到舒暢。

請問填寫application form時,若在school report 上有提既奬項,係咪唔需要再在application form上填呢?Monitress Service Award冇印係school report上,咁我填表時,應該將佢放Academic果欄定Other Achievements果欄呢?小四果d awards,係咪冇需要填呢?(因學校只要求P5 & P6的reports,但冇題other certificates/awards係咪都係只要P5 & P6, 抑或已implied左?)Thanks a lot.

請問成績表係唔係每一科都有全班排名和全級排名?

LingChiBaBa 發表於 14-2-5 15:04
請問成績表係唔係每一科都有全班排名和全級排名?

No, only show top10%, top 25% and top50% of each subject amongst class, not form.
For the ranking, also only have top10%, 25% and 50% amongst form, not class.  But if the student got one subject fail, there will be no ranking even the total scores up to top 50%.

回覆 polo819 的帖子

Thanks polo819.

請問聖心書院會唔會好似聖心小學咁,可以比同學請假去考琴呢?

ungoogoo 發表於 14-2-24 11:17
請問聖心書院會唔會好似聖心小學咁,可以比同學請假去考琴呢?
可以的,寫parent letter and marked in student handbook 內

polo819 發表於 14-2-24 13:25
可以的,寫parent letter and marked in student handbook 內

Thank you polo819.

回覆:ungoogoo 的帖子

好耐無上黎, up 下先

還使我的心靈得到舒暢。

請教各位媽媽,
小女今年小六,預備九月上中一, 除了10天的Bridging course 以外, 是否需要參加8月的pre-S1 English Enrichment Course? 謝謝!

回覆 shsytsui 的帖子

不是所有學生需要參加Enrichment course,學校會根據PRE-S1 的成績個別通知有需要的學生上Enrichment course.

回覆 polo819 的帖子

Thank you!

why the website not update?  Is it change to other website continue...

kyy

早晨,大家好!

今年7月8日放榜了,然後10 & 11日註冊。

我想問問由聖心小學升上中學的囡囡的家長,小學在放榜日當天會有甚麼安排呢?因未有通告,但我要預早跟公司請假。

另外,基本上我好有信心女兒一定能升上聖心中學,所以請問註冊當天,是否要用一整天,還是只是半天已完成呢?

上午定下午?
舊年亞女上午,學生在班房派通知書,家長在禮堂等。

註册日除註册外,要買書,買校服,報bridging course。記得不需一個小時完成。

LingChiBaBa 發表於 14-6-16 10:59
上午定下午?
舊年亞女上午,學生在班房派通知書,家長在禮堂等。

Thanks LingChiBaBa, 我個女是下午班。

那麼Pre S1那天,是上午考還是下午考呢?家長要出現嗎?

上午考,要穿校服。
家長不用出席。

LingChiBaBa 發表於 14-6-16 15:19
上午考,要穿校服。
家長不用出席。

Thanks LingChiBaBa again.
‹ 上一主題|下一主題