用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

其實我都希望全英文授課,因爲我覺得申請得Band1 學校的學生語言理解能力不會太弱,而語言只要有語言環境,加上課前預習,課後復習,無論什麽學科,來來去去也就是那麽幾個英文單字,不用半年就可以完全適應英文授課。
不過,如果學校老師偶爾在見到同學迷茫的眼神,用中文再解釋一次的話,我覺得也無不可。畢竟我們是用英文學,英文只是一項工具,而非目的。其中英文比例,我覺得2:8是我的極限忍耐度。
如果超過這個極限而且是個常態的話,我就覺得不適合了,畢竟如果是常態,就養成同學依賴去聼中文解釋,而不努力用英文來適應了。

200904 發表於 22-5-30 14:48
其實我都希望全英文授課,因爲我覺得申請得Band1 學校的學生語言理解能力不會太弱,而語言只要有語言環境, ...

對,2:8 只可以係過渡時期安排,到大學全英上堂,畢業出嚟做事對住外國人老闆,還是要0:10。

同學真係唔得,無辦法就中文教學,用中學時間追返啲英文,大學無咁辛苦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-5-30 12:30

5:5?定4:6 邊一類型嘅中英混雜先至可以接受?
比例問題真係未諗過個人意見,感覺好難界定,因為要取決於老師自己如何覺得最舒服,可以講清楚要教授的內容,學生接收能力,如何可以最高效率接受到課堂內容,而雙方也都可以通過一段時間的磨合而互相適應。

至於中文還是英文,還是混雜,當然明白混雜不是一個好習慣,不過也要從教學目的出發。

學校教育應該學生為本,也就是所有教學目的是滿足學生的需要。如果同學覺得英文最重要,包括不限與嚴謹的語法,接近母語的發音,流暢的溝通,文學鑑賞,高超的英文學術寫作,的確英文教學的比例,內容,質素都很重要。

如果同學覺得掌握非語言類科目的內容更加重要,我覺得對英文教學的要求,應該放在次要位置,可以傳授到知識,有最好的課堂效果應該更加重要。

所以我自己對中學,特別高中,用何種語言來教學,從未關注過。

shadeslayer 發表於 22-5-30 15:16
對,2:8 只可以係過渡時期安排,到大學全英上堂,畢業出嚟做事對住外國人老闆,還是要0:10。

同學真係唔 ...
依家好多地方可以學習英文,應付全英授課可能只要一兩個月時間,對付外國老闆也是,有心學好快學到。又唔需要在中學階段太過擔心。

反而我覺得同學也需要聽的明中文上堂。
因為平時有上HKAGE課程,有些國際學校同學聽唔明中文,會錯過一些很有意義的課程。

唔明點解大家咁低估Band1學生的水平

唔好話band1,我識band3學生英文聽講都非常流利,原因係因為佢日日煲外國YouTube

單純聽書,英文教學對Band1學生一啲都唔難

最多學生未必敢問問題

但問心,畀你用母語問問題,好多學生一樣唔敢問

b3410 發表於 22-5-30 15:17
比例問題真係未諗過個人意見,感覺好難界定,因為要取決於老師自己如何覺得最舒服,可以講清楚要教 ...

如果同學覺得掌握非語言類科目的內容更加重要,我覺得對英文教學的要求,應該放在次要位置,可以傳授到知識,有最好的課堂效果應該更加重要。

所以我自己對中學,特別高中,用何種語言來教學,從未關注過。

Cxxxxx

呢啲較主觀,好難分絕對錯對。但有樣嘢好容易分錯對,就係學校如果真係認為英書中教好,或混合語言好,同家長交代清楚,同教育局交代清楚就可以了。

總不能對外,對家長,對教育局就話英語教學英文班,係咪用中文教,或者用混合教,唔可能話學校自有分數就算。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

http://www.huayuqiao.org/articles/zhangliyan/zly03.htm
作為香港政府的一項教學語言政策, “母語教學”的問題由來已久。在殖民時代, 港英政府的政策是禁止用本土語學習, 普及學校教育以後,就讀英文中學的學生的一直比讀中文中學的高,到90年代初,用英語學習的學生超過90%。(曾榮光,1997,p232)

早期把這種現象作為問題提出來的有兩個關鍵的文件。1982<<國際顧問團報告書>>指出“教學語言的疏離性與普及教育的包容性的互相衝突”, 認為要解決普及教育及英文中學主導的矛盾,是政府頒令初中用廣州話(中文) 教學。1990<<四號報告書>>提出“中英混用引致中英不通”,批評混合語的使用, 建議向學校發出“確實的指引”, 勸諭校長採用正確教學語言(中文) 。

以前就百分之九十就英語教學,那麼為什麼宜家嘅中年人英語那麼差?

shadeslayer 發表於 22-5-30 15:32
如果同學覺得掌握非語言類科目的內容更加重要,我覺得對英文教學的要求,應該放在次要位置,可以傳授到知 ...
呢個贊成,好似食物標籤,寫清楚成分,俾用家自己揀

Azzurro 發表於 22-5-30 16:00
http://www.huayuqiao.org/articles/zhangliyan/zly03.htm
作為香港政府的一項教學語言政策, “母語教學” ...

呢份報告都好離地下, 根本唔係當時既情況.

以前只係90%英書, 而不是90%英語教學, 果個年代絕大部份既所謂英文中學都只係英書中教.

"以前就百分之九十就英語教學,那麼為什麼宜家嘅中年人英語那麼差?"

尼個post後面"某啲"論點值得討論?或者講,幾時輪到蟻民去討論?(杞人憂天)

~~~~~~~

關於上面引用的個一句,答案似乎好簡單:概率問題,即整個實施時間的受教育個部分的人口所占目前的人口比例.關鍵因素:人口從何時起極其膨脹?移民潮又哪種人移走了?移入的又是哪種語言的佔比高?是否朝尼個方向去揾答案?

上堂講幾句中文,就上綱上綫,話學校唔誠實.

如果真係如某啲論點講的去實施,那麽校長或管理層如何管理到實際教學的老師?極端例子:些少問題,好易俾一兩個(或者更多個)老師一舖翹起:特等做嗮記錄用其他語言講課,並暗中(自行)篤灰,即刻整個中學翻天~~~係尼一個核彈之下,校長/管理層如何管理?

acgy 發表於 22-5-30 16:24
呢份報告都好離地下, 根本唔係當時既情況.

以前只係90%英書, 而不是90%英語教學, 果個年代絕大部份既所 ...

我應該先說明一下我說的 “中年人英語差” 係咩意思
我當然冇具體研究全香港英語水平如何
我係外資公司外國同事經常說係香港生活,遇到嘅,估計應該係中年人或在職年輕人大部分人沒法英語溝通
(所以比較依賴公司裡面香港人去同香港人溝通囉)

不過當然可能好多人書寫英語不錯
不過我認為“”“英語水平” 應該泛指口語溝通而唔係書寫英語

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港教育
在1965年,港英政府教育統籌科發表了首次倡議免費及強迫教育的《教育政策白皮書》:「任何教育政策的最終目標,必須能為每一學生提供其所能吸收的最佳教育,而其費用是家長與社會所能承擔者」。[11][12]直至1970年代,香港見證了學額為配合基本教育的需要而逐步增長。[11]1971年,香港開始在所有政府及資助小學推行六年免費教育。[11]由1978年9月起,政府提供足夠學位予所有小學畢業生,使他們在官立及資助類別學校升讀三年免費初中課程。在1980年,學生接受免費教育至15歲的權利進一步獲法例保障,改為了9年免費及強迫教育。

不過當然,八十年代先有普及九年教育的話
要求2020年代嘅有足夠多中年教師有不錯口語英語水平係太高要求了。。。係毫不現實
所以我理解教育局冇辦法強迫英語中學初中切實執行英書英教。。。
所以我嘅問題係點解最好嘅英中都唔係全部做到(呢啲同學應該全部都英語非常好了)
而唔係一百多個英中點解唔係全部都做到(我相信好多同學英語水平一般)

Azzurro 發表於 22-5-30 16:47
我係外資公司外 ...

其實我同意普遍中年人英文口語能力差架, 就係因為當時大部份中學都係廣東話教關係, 少聽少講, 英文口語自然弱.  

答案不是呼之欲出。。。掛羊頭賣狗肉嗎?

Azzurro 發表於 22-5-30 16:47
我係外資公司外 ...
最好既中學唔代表個個學生都好叻, 更不代表個個英文叻, 抽獎入, 聯系直屬入既都佔一定既百分比, 唔通唔理佢地100%用英文教?
再加上英文老師也未必有能力可以單以英文解得比全部人明, 用中文輔助係有必要,
只要不可太多例如20%以內可以接受!!!

rsx 發表於 22-5-31 08:54
最好既中學唔代表個個學生都好叻, 更不代表個個英文叻, 抽獎入, 聯系直屬入既都佔一定既百分比, 唔通唔理佢 ...
似乎兩間神校(SPCC, DGS)係例外.

Froggy_joe 發表於 22-5-30 15:25
唔明點解大家咁低估Band1學生的水平

唔好話band1,我識band3學生英文聽講都非常流利,原因係因為佢日日煲 ...

不是低估,是現實狀況...

或者少數 band 3 學生有能力聽明白晒所有英文,但唔會因為咁就等於所有 Band 1 學生可以。不是說很多 Band 1 學生唔得,其實亦唔需要多,只要每班有三幾個,老師都無乜可能唔理佢地而全程 100% 全英語授課。出發點都係想學生明白教學內容,唔係想欺騙家長、公眾.......

其實呢 D 唔係學校誠唔誠實的問題,英中學校管理層無乜可能咁蠢下達指令,叫D 老師英書中教,去欺騙家長、欺騙公眾

sydneywongaus    發表於 22-6-1 23:22
rsx    發表於 22-5-31 10:53

B.B.BaBa 發表於 22-5-31 10:29
不是低估,是現實狀況...

或者少數 band 3 學生有能力聽明白晒所有英文,但唔會因為咁就等於所有 Band 1  ...

其實呢 D 唔係學校誠唔誠實的問題,英中學校管理層無乜可能咁蠢下達指令,叫D 老師英書中教,去欺騙家長、欺騙公眾

Cxxxxxx

全中教或部分中教,看上面訊息,似乎相當普遍。

只有三個可能性:

1. 學校管理層落柯打:愚蠢及不誠實?
2.學校管理層不知道部分或全部中教:無能,但沒有不誠實
3. 學校管理層知道學生老師能力所限,但隻眼開隻眼閉:不誠實

就算係第二點,學校管理層只是無知無能,不是不誠實,教師明知學校是英語教學,還自把自為中教,亦是「教師」不誠實。

只要是學校正式資料是寫「英語教學」,但實際上做唔到,就好難推卻說學校整體沒有不誠實。

不肯瞭解不接受現實狀況的局限,堅持純粹係無能不誠實,隨你便....

shadeslayer 發表於 22-5-30 18:11
答案不是呼之欲出。。。掛羊頭賣狗肉嗎?

2019 - 資助學校新入職教師退休年齡由60歲延長至65歲的修例建議完成諮詢
相當於大部分老師依然 60歲退休

宜家 5x歲嘅老師,大約 1985年讀完書入職
4x歲嘅老師,大約 1995年讀完書入職
3x歲嘅老師,大約 2005年讀完書入職
2x歲嘅老師,大約 2015年讀完書入職

一個人嘅英語水平大約定格於讀書時期
事實上好難係二十幾歲或之後有所突破,特別係老師係封閉環境下缺乏鍛煉
我相信大部分五十幾歲和四十幾歲嘅人由於時代關係(當時候冇互聯網)英語口語非常有限。。

我唔認為呢個係老一輩老師嘅問題。。。

但是我認為英語中學係理想狀態,係辦學團體和教育局奮鬥嘅目標。。。
‹ 上一主題|下一主題