用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 有冇p1(2006) 家長,請進
樓主: lovebecky
go

有冇p1(2006) 家長,請進 [複製鏈接]

Re: 有冇p1(2006) 家長,請進

老師SEND EMAIL比大家的.
常識科主題研習我都只係同阿女去公園影咗D相咋.

carayan:
我唸妳使唔使問吓老師confirm呢?因冇其他家長回應,我驚比錯資料妳.-?
係啦,細b仔食奶叻叻嗎?   

各位民小的媽咪,請幫幫 忙,本人現在為小兒安排2008-2009升小一的問題。
我想問民小除

晴然媽

我想問民小除

我都係同阿女去公園影了相, 佢話唔駛晒出黎, 淨係自己print落張紙便可.  唔知係唔係咁

maggkiki,

多謝你的回應,我去民小的網址睇過,小一是全日制,小二同小三就返下午班,小四就返上午班,想問下小朋友會否好難適應?可否分享下民小的英文程度?民小足是英文小學定係中文小學呀?如果畢業於普通的幼稚園,跟得上嗎?功課量多嗎?唔好意思有咁多問題,麻煩晒你。 :

晴然媽

學校因以往是返上下午班, 但由今年開始轉為小一全日制, 所以你看到的小二至小四是舊制. 今年以後開始的小一都是返全日, 下年升小二或之後都是返全日.

至於英文程度, 因沒有比較過其他學校, 不能肯定作答, 但小朋友都可跟上. 而功課量亦不太多.  希望幫到你

maggkiki,

原來以前分上下午班!明白哂。真係唔該你。 :

IONA

呀囡昨天話你個囝入

今日派咗考試範圍喇,又係開始陪阿仔考試的日子囉!各位媽咪有無諗住點同囝囡温習。     

是啊﹗又要開始發癲啦,真是要好好的控制自己的情緒,如果唔是.......
我想請教吓其他的媽咪,有冇更加好的方法同佢哋溫習,我個囡是十分懶散的人,我要不斷在旁做"哦"姐,哦到我都累﹗
我的方法都是最舊的:勤力些,唔好臨時抱佛脚﹗
努力,努力﹗       

Hello! AK25!

多謝你關心!Fabian出院了!近排好忙呀!呀仔出院又要照顧,好在他很努力補做晒啲工課.老工病左又重有少少未好晒,好耐無睇Babykingdom,係啦,你係邊位同學嘅mami?

Tks!
Iona

joyhc!

每日開始溫少少,真係唔好臨時抱佛脚呀!

Iona

哈哈, 睇

各位小一家長

本人的兒子就讀民幼k2

想問下你地p1 d 數學學乜
我無比佢出去學任何數 (公民 珠算)

你地當年又係點
會唔會追到d課程

仲有就黎學期完結
覺得呢一年點
程度會唔會接到民幼出黎果班?
1:38 的教學 老師有無忽略小朋友?
老師與家長溝通方面又點

你們好!
               我個女都係讀P.1,但我都無時間同佢溫習,又要請假陪佢臨急抱佛腳溫習,好慘呀!

Fannywan

HI, FANNY

可以請假同佢溫,都好啊﹗
       不過不要咁緊張啊﹗始終只是一年級啫,太緊張的話,到時搞到大家都唔開心,覺得大壓力就不好啦﹗
       我都要不斷咁提醒自己,放鬆‥放鬆‥飲杯水,鬆一鬆啦﹗

今日老師公佈了所有成績,阿仔考得算係ok,除了g.e76分其他都有9字頭,終於放下心頭大石!      [quote]

咁就好了,輕輕鬆鬆放暑假.

各位家長,你們好啊﹗

終於可以放假啦,阿囡這二天已經玩到癲﹗唉﹗我都鬆綁啦﹗
         派了成績返來,阿囡的成績都ok,但中文作文只有80分,    都唔知點解,平時都有看很多書啊,比我預期的差了些啊﹗唉﹗今天還要看了 zoey 講:作文佔中文科很大比重的﹗心傷﹗睇來暑假都要同佢補補啦﹗
         不過,我都會鼓勵及獎勵阿囡的﹗ 因為佢都付出了很多﹗咁細個人仔,都會感覺到壓力(我+學校的)﹗真是要控制吓自已的情緒﹗

‹ 上一主題|下一主題