用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

Hi VanessaMeMe,

你講得無錯.
今晚我問囡囡, 原來她知道黃燈表示甚麼(可能老師教過),只是她懶, 不願寫太多, 說甚麼不够位寫等...  
其實這次囡囡已經有進步了, 第一次寫"雞"的聯想字/詞, 她一個也想不到, 今次自己想了很多出來.

Hi fletcher,

讀不讀這校, 都係要看你是否認同它們的教學理念, 以及你是否buy英/普教學. 如果你囡囡好動, 我想這校比較適合她.

marinayiu,

我都覺得時間唔夠用    阿女放學返嚟好似散晒咁    要义完電先可以做功課    星期六,日仲要連街都唔去,勁义5hrs           
carchu12 寫道:
hi marinayiu,
坦白講,上年我亞囝的情況亦一樣,我亦相信其他小朋友都係,對小朋友來說,中文是難過英文的。中文就是他們的第三語言,所以會吃力些。上星期亞囝先講,老師要他們上堂前作完文才可下課,即係話,平時如果係屋企太幫佢,現在就有問題了,所以真係靠小朋友自己。 :cry: 至於時間唔夠用,初初會覺得是唔係好夠,不過無幾耐就習慣了。

Hi hviy,

你囡囡星期六/日, 有得叉5hrs電都好呀. 我囡到星期六/日就不想睡覺了.

Hi carchu12

聽你講來,及我這三星期的觀察, 我覺得她們(以後)的中文程度不見得會比英文差呢. 因我初時認為, 學校除中文科外, 其餘全是英文, 可能中文會遜色一些, 可能我的想法錯了.
你囝囝現在能自己應付d功課了嗎?

Hi Marinayiu,
多謝你的意見, 不過怕教唔倒入去讀, 因為我問個囡囡鍾唔鍾意這間小學, 佢話好鍾意, 現在係小朋友話事我做父母只可以分析同活俾佢知咩事情對與錯, 應該唔應該, 重要解釋一大論, 真係辛苦, 你話係唔係    
;-) :-x

melody0814,

津小我都係報了保良莊小上, 我星期二早上交表, no 81, 放工後個女問我保良莊小上收唔收佢, 我話未知架, 好似咁細個小朋友咁問都有dd壓力, 但得5分都係陪跑law.

all,

各位知唔知今年圓玄收了多少份報名表, 我想計

Hi marinayiu,

不是懶的, 可能是一時忘記了, 不過給她們寫字的位置, 真是很小。我都覺得這練習可以令她們聯想起很多字。
[quote]
marinayiu 寫道:
Hi VanessaMeMe,

你講得無錯.
今晚我問囡囡, 原來她知道黃燈表示甚麼(可能老師教過),只是她懶, 不願寫太多, 說甚麼不

Hi fletcher,

校長見家長只是問下有沒有要問她的東西, 或不清楚的事情, 而不是外面名校的家長interview, 校長是個很nice的人, 不用擔心。
小朋友就是一個自己見主任的。

Hi YanYan0116,

放心! 唔會因為牙齒的事情而扣分, 只要小朋友能夠回答問題, 不是在哭,  除非突然改制, 否則問題唔大。Relax!

[quote]
YanYan0116 寫道:

all,

Pls check PM.

yanyan0116,
咁又唔駛驚, 唔會因為2隻小犬齒'注'了就會扣分, 最緊要係interview表現, 現在多些問佢d問題比佢答, 到時就唔駛左諗右諗, 我仲慘過你, 我阿女對一些不熟識的地方唔習慣會哭,我都驚佢到時唔肯interview, 現在都有同我講話好想同家組一齊讀保莊上, 我就覺得讀保圓較適合她, 我有比左d cert.佢地, 希望有用啦, haha, 我都係係呢間小學畢業架, 都知邊個係校長, 不過隔了咁耐佢實唔記得我啦! 另外你已交表啦, 我明天才交, 應該唔會有問題掛, 家姐係度讀一定會入啦!

yanyan0116,

唔記得問你不是有15分咩, 點解得5分, 係咪不是第一名子女! 我以前幫大女交小學form應該係有15分架?

[quote]
melody0814,

津小我都係報了保良莊小上, 我星期二早上交表, no 81, 放工後個女問我保良莊小上收唔收佢, 我話未知架, 好似咁細個小朋友咁問都有dd壓力, 但得5分都係陪跑law.

all,

yanyan0116,

sorry, 可能係我記錯!

[quote]
melody0814 寫道:
yanyan0116,

唔記得問你不是有15分咩, 點解得5分, 係咪不是第一名子女! 我以前幫大女交小學form應該係有15分架?

[quote]
melody0814,

melody0814,

你個細女一定入到莊小啦.  因為我交表時學校比反一張文件我, 內容是父母, 或兄姊就讀是必收的, 我話個女得5分是因為我見有d家長是沒有計足齡個10分, 因為係人都有, 我都有d亂都唔知應該講5分/15分.

melody0814 寫道:
yanyan0116,
咁又唔駛驚, 唔會因為2隻小犬齒'注'了就會扣分, 最緊要係interview表現, 現在多些問佢d問題比佢答, 到時就唔駛左諗右諗, 我仲慘過你, 我阿女對一些不熟識的地方唔習慣會哭,我都驚佢到時唔肯interview, 現在都有同我講話好想同家組一齊讀保莊上, 我就覺得讀保圓較適合她, 我有比左d cert.佢地, 希望有用啦, haha, 我都係係呢間小學畢業架, 都知邊個係校長, 不過隔了咁耐佢實唔記得我啦! 另外你已交表啦, 我明天才交, 應該唔會有問題掛, 家姐係度讀一定會入啦!

你之前有無帶過細女去學校呀, 另如果你兩個女都唔同學校會唔會唔方便.

yanyan0116,

細女無去過, 但就天天接大女時都見到呢間學校, 你話會唔會唔方便, 少少啦, 不過如坐校車就應該無問題, 不過如報課外活動就有少少唔方便, 因我大女星期六係long/short week,如果時間安排不到的話就要叫大女自行番屋企!

亞囝的英文、數學、GS係可以自己攪掂,但中文都係要幫,不過都會盡量少幫,因始終都係要靠自己,盡量教佢上堂時要留心。  
marinayiu 寫道:
Hi carchu12

聽你講來,及我這三星期的觀察, 我覺得她們(以後)的中文程度不見得會比英文差呢. 因我初時認為, 學校除中文科外, 其餘全是英文, 可能中文會遜色一些, 可能我的想法錯了.
你囝囝現在能自己應付d功課了嗎?
****未經本人許可, 不得轉載****

To all,

我等緊信interview呀.

請問有冇家長知道係新屯門中心要幾點上校車呀 ?  Thanks.

如果參加課外活動係咪坐唔到校車, 要自已走呀.

bestwish 寫道:

To all,

我等緊信interview呀.

請問有冇家長知道係新屯門中心要幾點上校車呀 ?  Thanks.

如果參加課外活動係咪坐唔到校車, 要自已走呀.

2005-6年路線, pls click.

不過我上次去學校時, 校長話多了一條線, 2006-7仍未upload, 所以未知.

‹ 上一主題|下一主題