用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 你是否選培中???
樓主: ylf1428
go

你是否選培中??? [複製鏈接]

Thanks, fatkk,

真係要relax, 艱苦的日子終於捱過了,真係要好好放鬆吓。

saiyeest

原文章由 fatkk 於 08-6-12 16:01 發表
Congratulation to saiyeest & Kathykwong. Go to relax. relax & relax.

I still have 1 more day to go....now is asking him 時事題.

原文章由 fatkk 於 08-6-12 16:01 發表
Congratulation to saiyeest & Kathykwong. Go to relax. relax & relax.

I still have 1 more day to go....now is asking him 時事題.

Dear fatkk,  Thanks a lot.

:loveliness: 兩位媽咪!你們好。看見你們這麼好傾, 也耐唔住加入一份。我仔仔是麥子俊, 也是六信班的‧

時間真過得很快, 轉眼完成了小學, 真係唔捨得。到中學是另一個階段, 我地的仔仔唔知會變成點。   大家將有更大的挑戰。我們要繼續努力呀!:loveliness:

我都好高興係這個討論區認識到培中六年級的家長,因大家都有共同話題,可以互相傾訴,互相鼓勵、互相分享。同家長傾完,真的令我壓力都舒緩了。

可以找到岩傾的朋友,真是一大樂事!

Saiyeest

原文章由 ylf1428 於 08-6-14 19:26 發表
:loveliness: 兩位媽咪!你們好。看見你們這麼好傾, 也耐唔住加入一份。我仔仔是麥子俊, 也是六信班的‧

時間真過得很快, 轉眼完成了小學, 真係唔捨得。到中學是另一個階段, 我地的仔仔唔知會變成點。 :qu ...

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 10:53 發表
我都好高興係這個討論區認識到培中六年級的家長,因大家都有共同話題,可以互相傾訴,互相鼓勵、互相分享。同家長傾完,真的令我壓力都舒緩了。

可以找到岩傾的朋友,真是一大樂事!

Saiyeest

...

Saiyeest, 我很認同你的說法, 在這裡認識了你, 大家可以交流, 互相傾訴和多些了解學校的情況.  今天的心情忐忑不安..........

Hi 子浚媽咪, 宣廷與你的兒子是同班.  六信.

大家 Keep in touch la.

Dear Kathy,

為可心今天心情不安。(不過我日日都不安, 因擔心派位結果)。
可以一齊傾吓,分下憂。

Saiyeest

原文章由 KathyKwong 於 08-6-16 11:56 發表

Saiyeest, 我很認同你的說法, 在這裡認識了你, 大家可以交流, 互相傾訴和多些了解學校的情況.  今天的心情忐忑不安..........

Hi 子浚媽咪, 宣廷與你的兒子是同班.  六信.

大家 Keep in touch la. ...

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 12:54 發表
Dear Kathy,

為可心今天心情不安。(不過我日日都不安, 因擔心派位結果)。
可以一齊傾吓,分下憂。

Saiyeest

因今天會知道成績.
快到7月8日, 多個晚上都會夢到在學校操場等待消息的情景, 快要瘋了, 加上囝囝自己都有壓力, 怕一旦不能回校,都不知怎麼辦.

Dear Kathy,

其實我何嘗不是一樣呢?我想我7月8日等消息的時候,都不知自己可不可以承受。個心成日好似拿住拿住咁, 好似有舊石頭係度。
叫自己唔好諗,但個腦又不聽話。其實已經知道已成定局,無法攺變,但好似又好希望佢能升培中。我想我在放榜那天, 緊張程度更甚。

saiyeest

原文章由 KathyKwong 於 08-6-16 14:26 發表

因今天會知道成績.
快到7月8日, 多個晚上都會夢到在學校操場等待消息的情景, 快要瘋了, 加上囝囝自己都有壓力, 怕一旦不能回校,都不知怎麼辦.

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 14:43 發表
Dear Kathy,

其實我何嘗不是一樣呢?我想我7月8日等消息的時候,都不知自己可不可以承受。個心成日好似拿住拿住咁, 好似有舊石頭係度。
叫自己唔好諗,但個腦又不聽話。其實已經知道已成定局,無法攺變,但好似又好希望佢能升 ...

Dear Saiyeest,  

死啦, 我們那麼緊張, 真怕7月9日報紙頭版有消息指一名媽媽因兒子派位不理想晕倒在校內. 那就慘啦!

Kathy

Kathy,

期考成績高低我已不理會了, 但求佢科科合格。順利畢業。仲有四天翻學。我叫佢開開心心過埋餘下的小學生活。希望宣廷、子浚及建鋒可以一起上培中。

saiyeest

我仲有血壓高添,如果上報紙就失禮。好驚!不過緊張真係控制唔到。

原文章由 KathyKwong 於 08-6-16 14:57 發表

死啦, 我們那麼緊張, 真怕7月9日報紙頭版有消息指一名媽媽因兒子派位不理想晕倒在校內. 那就慘啦!

Kathy

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 15:04 發表
我仲有血壓高添,如果上報紙就失禮。好驚!不過緊張真係控制唔到。

好的, 我們要向好的方面想 : 希望我們的兒子齊齊升上培中.

我想大部份培中Band 2家長的心情都像我們。不過係度同你傾吓, 好似又舒服的。

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 15:32 發表
我想大部份培中Band 2家長的心情都像我們。不過係度同你傾吓, 好似又舒服的。

對. 因宣廷身邊的同學多是Band 1生(我都認識他們的媽咪), 他們沒有我的煩惱和憂慮, 更加不會明白我的心情. 好彩認識了你,可以傾訴.  不出半小時便知道成績了, 我都只是希望能全科合格便ok了.

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 15:32 發表

Good News.  數學竟然有82分.不過英文就下跌了DD. 又可以放下了一塊大石.

我都好高興認識你, 可以同你分享我的感受及憂慮,要找一個明白自己心情及處境的朋友不易, 我真的好好彩﹗

原文章由 KathyKwong 於 08-6-16 15:43 發表

對. 因宣廷身邊的同學多是Band 1生(我都認識他們的媽咪), 他們沒有我的煩惱和憂慮, 更加不會明白我的心情. 好彩認識了你,可以傾訴.  不出半小時便知道成績了, 我都只是希望能全科合格便ok了. ...

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 16:14 發表
我都好高興認識你, 可以同你分享我的感受及憂慮,要找一個明白自己心情及處境的朋友不易, 我真的好好彩﹗

me too.  今次真的要吃大餐了.

Kathy, 恭喜晒, 成績好好喎,我要6點半先知, 佢而家去左紅藍。
但願佢科科合格, 唔駛補考啦!

原文章由 KathyKwong 於 08-6-16 16:14 發表

Good News.  數學竟然有82分.不過英文就下跌了DD. 又可以放下了一塊大石.

原文章由 saiyeest 於 08-6-16 16:46 發表
Kathy, 恭喜晒, 成績好好喎,我要6點半先知, 佢而家去左紅藍。
但願佢科科合格, 唔駛補考啦!

Saiyeest, 多謝.  放心啦, 一定全科合格.  考試完了仍要去紅藍?

紅藍英語遊戲日喎??????翻去玩
好似係翻埋今個禮物
下星期三旅行

原文章由 KathyKwong 於 08-6-16 16:55 發表

Saiyeest, 多謝.  放心啦, 一定全科合格.  考試完了仍要去紅藍?
‹ 上一主題|下一主題