用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010-2011(48網邊間好)
樓主: 峰俊
go

2010-2011(48網邊間好) [複製鏈接]

其實我同你一樣都覺得幾悶,每日都要聽讀,你個女讀幾級呢?同埋公文有分2種英文,一種淺,一種深?
我想問吓,亞女錯左13個是你自己發現,定是老師同你講呢?因為囝囝學咗一個月(十月中),但是老師無同我說明要每個星期聽同讀50個字到。
我個囝一個7A開始,一個6A開始,我諗係因為由低學,所以先至大約一個月升級,今個禮拜開始6A同5A。
原帖由 bebe2004 於 09-11-25 12:47 發表
我個女今個月開始讀, 因為佢比較心散, 學得比較慢, 老師話每個星期聽同讀50個字到, 第一個星期我個女錯左13個, 系唔得, 最多只可錯5個, 第二個星期我個女錯左10個, 其實對我來講幾悶, 但因為每日都要系屋企聽讀, 就 ...

A = 一年級
B = 二年級
C = 三年級
一級相等於一年,如此下推

原帖由 MorriDad 於 09-11-23 16:35 發表

恭喜恭喜!

妳就好喇, 是15分嗎, 還是........?

論成積聖馬太真係本區 TOP 1 架, 不過妳個仔咁叻, 冇有驚過喇. 依家公文讀到邊級呀? 係兩個同級定一高一低 ?

我個仔仲要努力, 他只讀到2A, 同你囝囝起碼差兩級. ( ...

原帖由 峰俊 於 09-11-26 00:32 發表
A = 一年級
B = 二年級
C = 三年級

讀到一間近, 而又自己喜歡的學校真係一件好事. 會多好多時間用, 你囝囝又禁叻, 真係要比心機keep住

原帖由 峰俊 於 09-11-26 00:32 發表
A = 一年級
B = 二年級
C = 三年級

我個仔讀2A, 正正就係K3. 原來你大仔又升班了, 高我個仔3級. 話時話, 你個大仔由邊級開始? 他應是今年6,7月才開始讀的, 對嗎? 他能如此快升級, 平時做功課應坐得好定, 唔駛點理佢, 呢個係讀好學校的必要條件, 最緊要自動自覺. 你大仔頭20名(可能第一名)攞金牌, 細仔超兩班都只攞銅牌, 咁咪好多人超兩班? 係咪咁計?  有冇諗過你兩個仔會唔會係資優 ?

我個仔其實計數都OK, 不過坐唔定, 加上細路(未入學)係度玩, 佢就更加坐唔定. 對我來講, 公文數只係比佢學耐性同規距, 而效果只一般般, 其它方面就幾唔錯.

原帖由 峰俊 於 09-11-26 00:25 發表
其實我同你一樣都覺得幾悶,每日都要聽讀,你個女讀幾級呢?同埋公文有分2種英文,一種淺,一種深?
我想問吓,亞女錯左13個是你自己發現,定是老師同你講呢?因為囝囝學咗一個月(十月中),但是老師無同我說明要每個星期聽同讀 ...

公文英有分ERP同EFL, 以一般講法, 就係ERP深, EFL淺. 咁你個仔讀邊樣?

ERP 的7A是要學306個basic words的, 6A就210.
EFL 冇寫明呢個要求, 但一定也是有個數的.

Thank you,但有時放工回家自己已經好累,有時會無心情同佢倆一齊聽英文同對數學,所以我同自己講真係要比心機keep住。

原帖由 HIN2003 於 09-11-26 09:51 發表

讀到一間近, 而又自己喜歡的學校真係一件好事. 會多好多時間用, 你囝囝又禁叻, 真係要比心機keep住

他是今年5月才開始讀的, 由3A開始,大約一個多月升一級。大仔係9月中升C。
可能大仔由細已經對數字好敏感,就算我未同佢返公文,佢自己都做緊8~9歲嘅數。
細仔B,但佢已經無以前咁有心機,成日話深,但我同佢講我唔需要佢好好,只是要打好基礎。
但你錯誤了,佢倆係好非常非常坐唔定,不過,一做做功課就自動自覺,但做功課時都係坐唔定。
原帖由 MorriDad 於 09-11-26 15:57 發表

我個仔讀2A, 正正就係K3. 原來你大仔又升班了, 高我個仔3級. 話時話, 你個大仔由邊級開始? 他應是今年6,7月才開始讀的, 對嗎? 他能如此快升級, 平時做功課應坐得好定, 唔駛點理佢, 呢個係讀好學校的必要條件, 最緊 ...

大仔17名,細仔235,佢係計係8月底公文K2學生有2035人,其實我唔知佢點計算,因為我根本都唔知原來有獎狀。
有老師叫我同佢倆CHECK,但我想順其自然,或者過多幾年先CHECK。

原帖由 MorriDad 於 09-11-26 15:57 發表

我個仔讀2A, 正正就係K3. 原來你大仔又升班了, 高我個仔3級. 話時話, 你個大仔由邊級開始? 他應是今年6,7月才開始讀的, 對嗎? 他能如此快升級, 平時做功課應坐得好定, 唔駛點理佢, 呢個係讀好學校的必要條件, 最緊 ...

原帖由 峰俊 於 09-11-26 20:52 發表
大仔17名,細仔235,佢係計係8月底公文K2學生有2035人,其實我唔知佢點計算,因為我根本都唔知原來有獎狀。
有老師叫我同佢倆CHECK,但我想順其自然,或者過多幾年先CHECK。

...

K2有2035學生, 咁應該係全港計, K2暑假接近完成B都只排17, 頭16名好利害......

Check 與不 Check 見人見智, 我個仔問幼稚園就從來唔建議人check (亦可能冇明顯資優學生), 不過, 最近聽過一個講座, 大概話資優係20%先天+80%後天 (或者30+70, 不過實際數字唔重要, 重要是後天比先天緊要), 所以, 如果你諗住會加強培訓就要早D check, 如果諗住順其自然就無須 check 了. (加強培訓都要好多條件的, 金錢+時間+環. 境).

不過資優兒不一定是全面的, 也可能會有很多問題. 要特別留意.

話說回來, 如果貴公子真係資優, 聖馬太應已足夠將他們培養得很好的, 另外公文也是自由發揮的地方, 他們這樣下去, 可能小學已完成整個課程, 你也自然要給他們安排了.

Morridad
我覺得你講得非常仔細,可能係我身邊嘅朋友都無你講解得這麼詳細,因為囝囝嘅爸爸亦唔識,所以諗住順其自然,我當然知道加強培訓都要好多條件的,正如你講嘅 金錢+時間+環境。
非法多謝你嘅意見。

原帖由 MorriDad 於 09-11-26 21:55 發表

K2有2035學生, 咁應該係全港計, K2暑假接近完成B都只排17, 頭16名好利害......

Check 與不 Check 見人見智, 我個仔問幼稚園就從來唔建議人check (亦可能冇明顯資優學生), 不過, 最近聽過一個講座, 大概話資優係20 ...

公文老師講過,但係我已經唔記得,好彩你提返,因為我唔係好識英文。
1)仔仔係讀ERP。
2)老師都無同我講過,7A是要學306個basic words的,細仔10月中讀6A,今個星期就升5A,(大仔7A升6A),咁我係唔係應該SAT問吓老師?

3)為何你每樣都可以咁清楚,真係佩服。

原帖由 MorriDad 於 09-11-26 16:19 發表

公文英有分ERP同EFL, 以一般講法, 就係ERP深, EFL淺. 咁你個仔讀邊樣?

ERP 的7A是要學306個basic words的, 6A就210.
EFL 冇寫明呢個要求, 但一定也是有個數的. ...

原帖由 峰俊 於 09-11-26 23:57 發表
公文老師講過,但係我已經唔記得,好彩你提返,因為我唔係好識英文。
1)仔仔係讀ERP。
2)老師都無同我講過,7A是要學306個basic words的,細仔10月中讀6A,今個星期就升5A,(大仔7A升6A),咁我係唔係應該SAT問吓老師?
3)為何 ...

唔好咁講, 只因我面對的和你差不多(升小一, 是否資優, 公文), 所以做左D功夫嘟.

公文各科都有份叫"公文XX教材一覽表", A3 size, 雙面的. 每份一張半至兩張紙. 你可以問下老師攞, 應該要比你的. ERP 可能是外國做的, 所以連標題都是全英, 叫"Table of Kumon English Worksheets Levels XX-XX". 我都係攞住個表同你講, 我個仔冇讀公文英, 但就剛開始公文中.

以前都諗過比個仔讀ERP, 覺得會比EFL好. 不過後來就讀左其它課程.

暑假時, 我問左幼稚園方面兩個問題, 1. 我個仔會否是資優? 2. 我個仔會否有過度活躍? 兩者有時好似好近的. 校方當然唔會話比我聽我個仔係咪資優, 但都比左意見我, 另一方面就絕對否定有過度活躍. 到今時今日, 我都識否定佢有過度活躍, 但就懷疑佢有輕度"發展性協調障礙"(這是很普通的, 很多小朋友都有不同程度, 不同程況的障礙. 一個簡單例子, 有些小朋友走路時比較易跌就已經是了.), 要加一點訓練給他去克服了.

如果你同亞仔去報公文英,其實老師要同佢CHECK佢適合讀邊科(ERP/EFL)。
我今個SAT同老師攞來睇吓,THNK YOU!

原帖由 MorriDad 於 09-11-27 01:12 發表

唔好咁講, 只因我面對的和你差不多(升小一, 是否資優, 公文), 所以做左D功夫嘟.

公文各科都有份叫"公文XX教材一覽表", A3 size, 雙面的. 每份一張半至兩張紙. 你可以問下老師攞, 應該要比你的. ERP 可能是外國做 ...

過度活躍?其實我都懷疑囝囝有,但學校老師話佢倆只是坐唔定,其他各方面都好好,一聽就好快明白同記得,所以我都無同佢倆去CHECK,同係呢方面做D功夫。
原帖由 MorriDad 於 09-11-27 01:12 發表

公文各科都有份叫"公文XX教材一覽表", A3 size, 雙面的. 每份一張半至兩張紙. 你可以問下老師攞, 應該要比你的. ERP 可能是外國做 ...

原帖由 峰俊 於 09-11-26 23:57 發表
1)仔仔係讀ERP。
3)為何 ...

我聽講座時, 都覺得ERP深D, 驚囝囝應付唔到. 所以選了EFL.
你囝囝禁叻, 讀哪一間幼稚園?

回覆 275# HIN2003 的文章

HIN2003, 係要準備聽故仔了, 記唔記得佢講過校車問題所以轉左校 ?

原帖由 MorriDad 於 09-11-27 13:08 發表
HIN2003, 係要準備聽故仔了, 記唔記得佢講過校車問題所以轉左校 ?

我剛剛溫完書, 係因為校車轉校.

原帖由 峰俊 於 09-11-27 10:04 發表
過度活躍?其實我都懷疑囝囝有,但學校老師話佢倆只是坐唔定,其他各方面都好好,一聽就好快明白同記得,所以我都無同佢倆去CHECK,同係呢方面做D功夫。

過度活躍是一種病症來的, 好似話腦裏便有D野, 不過係咪所有都係咁我就唔知. 單純過度活躍應該成積不會那麼好的. 老師話, 如果佢肯坐定同你講道理都應該唔係了.

一個小朋友如果對有興趣的事時會坐定, 應該是冇問題的, 坐唔定只是冇興趣嘟. 資優的一般細個時都坐唔定, 因想到太多野, 同時對其它野有興趣所以又去攪其它野.

老實講, 如果過度活躍得咁叻又唔駛驚噃.

MorriDad,

你仲咁有閒情取笑我.

原帖由 HIN2003 於 09-11-27 13:18 發表
MorriDad,

你仲咁有閒情取笑我.

咁唔係可以點 ?
‹ 上一主題|下一主題