用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁書院交流區
樓主: fungfungdrm
go

九龍華仁書院交流區   [複製鏈接]

回覆:miffy^^ 的帖子

恭喜晒!令郎加油!

miffy^^  多謝  發表於 14-7-18 10:33

回覆:東東媽咪 的帖子

有無抽British Council嘅free Summer English lesson? 我地抽唔到。 下星期書展準備買啲暑期作業比佢做吓。其餘時間打波,游水,練琴,晚上可以打吓机。日間我會收埋部I pad.  諗住去library借啲書比仔仔暑假睇打發時間,target 中、英各看10本。If possible。應該不会太hea 。

引用:有無抽British+Council嘅free+Summer+Engli

原帖由 Kinma 於 14-07-09 發表
有無抽British Council嘅free Summer English lesson? 我地抽唔到。 下星期書展準備買啲暑期作業比佢做吓 ...
British Council 抽唔到,都有幫佢報了幾個暑期班,但都是7月尾才開始。好彩今年有世界盃,晚晚有波睇,唔使話顧住打機。

回覆:九龍華仁書院交流區

LS 某數學老師給學生的暑期作業,只要求學生任做其中一本,我都打算買本个仔做吓!

親愛的家長:

教城誠邀參與「科學為民」服務巡禮科學講座系列

暑假快到,這是一個好機會讓學生趁長假期學習課本以外的知識。香港教育城(教城)誠意推介您和子女參與由政府多個局及部門聯合舉辦的「科學為民」服務巡禮所推出的一系列普及科學講座。該講座即將於7月至9月期間在香港科學館舉行,以「氣候變化.世界與香港.科學和生活」為主題,內容包括全球暖化、山泥傾瀉與氣候變化、能源及碳排放綜合審計、香港地下空間發展、城市綠化措施和政府建設項目中的節能裝置等,既可讓公眾吸收更多科學知識,亦能從中了解政府部門如何應用科學服務廣大市民,講座內容更與新高中「綜合科學」及通識教育科「科學、科技和環境」的課程息息相關。活動簡介如下:

日期:

2014年7月13日至9月28日(星期六或星期日)

地點:

香港科學館演講廳

詳情:

有關講座的詳情時間表及內容簡介,請瀏覽「科學為民」網頁 
http://www.science.gov.hk/chi/info-talks.htm

參加方法:

即場免費入座,座位先到先得

十六號派成績表啦!一個學年話咁快又過去!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:東東媽咪 的帖子

暑期有個英國文化協會英文班十分正,費用全免,仔仔上星期去做左test ,下星期開始返學。

引用:暑期有個英國文化協會英文班十分正,費用全

原帖由 er88 於 14-07-10 發表
暑期有個英國文化協會英文班十分正,費用全免,仔仔上星期去做左test ,下星期開始返學。

...
咁好彩抽到。

引用:親愛的家長: 教城誠邀參與「科學為民」服

原帖由 Kinma 於 14-07-09 發表
親愛的家長:

教城誠邀參與「科學為民」服務巡禮科學講座系列
唔該晒!

都畢咗業接近十年 老實講 係華仁呢段時光係我人生中最開心既時間
成日都係學校留到夜一夜都唔想走

若果派咗入去 好好享受呢六年 除咗成績 華仁可以俾到你機會成長既仲有好多好多野 唔係間間學校有咁大地方 俾你通山走 亦都唔係每一間學校 係你犯錯既時候 會俾機會你去認識自己既不足 俾機會你去改進

係六年間, 加深同你既同學 老師既認識
我最好既朋友都仲係我既中學同學, 而家仲有同教我既老師 講下電話 食下飯

至於成績, 都係靠自己 唔好樣樣野至意老師 學問係無得呃人, 無讀就一定唔識
我當年都有人考得好差, 不過自己唔讀, 無理由怪學校無教好學生

入咗去既 用六年 睇下自己有咩得著LA

回覆:kennethw163 的帖子

好同意

回覆 kennethw163 的帖子

謝謝你的分享!!

kennethw163 發表於 14-7-11 23:57
都畢咗業接近十年 老實講 係華仁呢段時光係我人生中最開心既時間
成日都係學校留到夜一夜都唔想走
我都好希望亞仔可以好好享受呢6年

蘋果日報- 【文憑試】九龍華仁誕7科5**狀元 - http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20140714&guid=52690261&category_guid=6996647&category=instant

Kinma 發表於 14-7-14 10:47
蘋果日報- 【文憑試】九龍華仁誕7科5**狀元 - http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20140714&guid= ...
真係恭喜哂,本來都猶豫緊揀邊間,九華今年有此成績,証明不如外間傳言咁hea, 出年都係填佢做第一志願。

想問今日考完PS1, 會大約幾時收到信返去補課?

回覆:miffy^^ 的帖子

入學註冊個日會有好多學會的同學仔揾你地架喇,睇你仔仔鍾意玩的咩,有咩野方面性趣,有運動,有音樂,有制服……

引用:入學註冊個日會有好多學會的同學仔揾你地架

原帖由 er88 於 14-07-18 發表
入學註冊個日會有好多學會的同學仔揾你地架喇,睇你仔仔鍾意玩的咩,有咩野方面性趣,有運動,有音樂,有制 ...
我星期五差不多4:00pm先去註冊,乜club都無呀?幾時先再有得join?

‹ 上一主題|下一主題