用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

伍sir 發表於 18-6-26 18:50
回覆前先戴頭盔,我只依我認知同經驗去回應吧。
列式前先介紹加法中3個位置的名字:
被加數+加數=和

我小朋友初小都有呢啲數,列式唔啱也是無分。我估計係 題目係紅色纸+黃色纸,如果列式係30-10 + 30 , 老師唔確定同學理解紅色纸30-10, 定黃色纸30-10. 雖然家長一睇就知係指黃色纸。

little_kid 發表於 18-6-26 19:43
我小朋友初小都有呢啲數,列式唔啱也是無分。我估計係 題目係紅色纸+黃色纸,如果列式係30-10 + 30 , 老師 ...

所以應有家長唔明點解列式清楚係重要。

假若條數係向一個唔識計算既人講解,咁30+30-10係配合題目,睇既會容易明白,30-10+30,就係自己明,但睇住條題目,再睇佢條式既人,就有機會唔明佢計緊咩。

其實表達答案係重要既,通常中學生若過份強調"自己識自己睇得明就得",就算佢真係識,最後都無咩好結果。

當然我地未必知改卷果位老師點解話佢錯,建議家長可以同相關老師傾下,亦可解釋清楚比小朋友聽佢錯唔係唔識計,係個表達未夠清楚。

little_yolky 發表於 18-6-26 14:10
回覆 伍sir 的帖子

伍sir, 有一條題目困擾咗我好耐.............

兩個都啱,只係老師錯,教壞學生。

kwunpa    發表於 18-6-27 15:58

wan_sosin 發表於 18-6-25 22:25

老師放唔放棄有什麼緊要?最緊要自己唔放棄!老師好當然 ...

我女兒的學校非常注重成績,但非一線小學。班主任有暗示過,成績最差那10%,學校不會施加壓力,避免那些學生一時想不開就挽回不了了。

asweetmom 發表於 18-6-26 20:55
我女兒的學校非常注重成績,但非一線小學。班主任有暗示過,成績最差那10%,學校不會施加壓力,避免那些學 ...

冇補底班? 或老師小息時間指導吓落後學生。

capricornbb 發表於 18-6-26 17:58
如果題目換上男人30人,女人比男人少10人,問男人加女人共多少人,
這樣會唔會理解到,為何列式要跟返題目 ...

加數係 commutative ,次序有乜所謂?話錯的人,不是數學,究竟錯乜?

kwunpa    發表於 18-6-27 15:58
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

asweetmom 發表於 18-6-26 20:55
我女兒的學校非常注重成績,但非一線小學。班主任有暗示過,成績最差那10%,學校不會施加壓力,避免那些學 ...

由學生唔識,想方法教返佢哋識,咁樣唔叫壓力!例如可以抽離班去教,或補下課,或考試温習班!
如果只係得把口叫學生要勤力D,下次一定要合格之類,但又唔教,咁就係壓力!

IloveJJ 發表於 18-6-26 21:54
我仔正正係follow the procedures既能力好低,所以佢操作機械、砌lego能力好低。

但佢既創作能力好好,佢 ...

所以每個小朋友都有佢強項,大家唔好要求佢地面面俱圓<=係咪咁寫?

ACE2126 發表於 18-6-26 19:37
但係咪要咁細的細蚊仔明白要跟足的道理?明明佢掌握點計點寫,就在結果上被否定了,咁樣係鼓勵定打擊?家長會 ...
自問自己數學係比轉善長,我都認為樓上所講follow the procedures 係好重要下。正如之前fb某group爭拗過嘅問題一樣,被乘數同乘數點解唔可以搞轉前後!?
初小教清基礎邏輯,對一路讀上去會好有幫助。特別係對小朋友數學科有期望就更加要幫助佢加深認識。

IloveJJ 發表於 18-6-26 21:54
我仔正正係follow the procedures既能力好低,所以佢操作機械、砌lego能力好低。

但佢既創作能力好好,佢 ...

正正係我想講既嘢,如果個人只會follow the procedure 就會冇創意

shadeslayer 發表於 18-6-26 21:03
加數係 commutative ,次序有乜所謂?話錯的人,不是數學,究竟錯乜?
其實唔係話個答案錯,係話按次序列式,文字對數量比較清楚

1月賺咗20蚊
2月比1月賺多10蚊
3月賺的是1月和2月相加
4月比3月賺少10蚊

請問1月至4月共賺咗幾多錢?

20+20+10+20+20+10+20+20+10-10

咁樣順序列式,老師改嘅時候,咪可以睇到,學生清楚明白個數點計出嚟

capricornbb 發表於 18-6-26 23:17

1月賺咗20蚊

Commutative 意思就係可以調轉位置,數學上兩種列式也無理由叫錯。

即係方便老師改卷?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

worldcat 發表於 18-6-26 22:08
自問自己數學係比轉善長,我都認為樓上所講follow the procedures 係好重要下。正如之前fb某group爭拗過嘅 ...

but it is not mathematical procedure. it is some procedure defined arbitrarily by some teachers.

haihaimom 發表於 18-6-26 22:58
正正係我想講既嘢,如果個人只會follow the procedure 就會冇創意
只會係唔好,但唔會亦唔太好。

我以前覺得最smart既學生,講數學,係草稿紙佢地用晒佢地自創既捷徑方法做,如10個steps既野佢地會formulate一個step去計,但寫答案就會用寫返考試要求清楚既steps去寫。

當然亦遇過唔少只肯用自己先睇得明既野去寫出黎,但試想想,就當考試比分佢,出黎做野...老細會唔會比分佢? 可能真係要睇咩行業。

講返條數,若然30-10+30比分,咁個學生寫-10+30X2又如何? 又或(30-10)X2+10又得唔得? 我寫呢兩條式,又係咪咁容易知我諗緊咩點解咁寫出黎呢? 當然再講條式仲可千變萬化,幾無厘頭都可以。

當然,我再講我個人唔確定一定要條式點寫係咪好,但我體會到個原因係為咩。

capricornbb 發表於 18-6-26 23:17

1月賺咗20蚊
我自己都係咁教仔,唔會話佢錯,不過會建議順住做,因為翻睇或覆卷時清晰好多,快好多。習慣後會有好多好處。

shadeslayer 發表於 18-6-26 23:24
Commutative 意思就係可以調轉位置,數學上兩種列式也無理由叫錯。

即係方便老師改卷?
咁現實做嘢、好多數要做會計嘅時候,都係順序加法,我認為咁做,合乎常理喎

‹ 上一主題|下一主題