用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 23-9-14 11:49
我會簡果間有作出收7成JUPAS承諾果間
你呢d乜嘢邏輯呀? 願聞其詳!

大家討論吓,造福後人!

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 11:55
你呢d乜嘢邏輯呀? 願聞其詳!

假設:
CU 37必收,又肯定會收7成JUPAS     HKU又是37分必收,唔肯定是咪會收夠7成JUPAS
該考生考左37分,咁就情況來睇,唔是入CU機會大D?而家目前既情況是CU必收生分數高過HKU嘛,但冇人擔保呢個情況會一直不變。當兩者必收分數變成一樣既時候,會影響考生考量,特別是岩岩過左必收分數線既學生。

回覆樓主:

用某一年做例子:
37以上有460人, 咁可以解釋到點解HKU唔肯降要求而出現收生不足
34-36多左650人, 36分當佢150人, 咪可以有610人符合資格
一改制下, 34係某些條件下都符合新要求, 咪有機會1090人都符合資格

咁, 34-36唔收, 似乎一D都唔出奇了~

根本唔存在安全保險的問題!
A1-3 機會均等!
你考42分

A校最低收41分, 有20個位
B校最低收43分,有200個位。

Senario 1: 你放 A1 = A校, A2=B校

假設面試及格!

Jupas offer : A校。

Senario 2: 放 A1 = B校, A2=A校

Jupas offer:A校

主要看分數, 因為位多放A1並不成立。

mcl233 發表於 23-9-14 12:05
用某一年做例子:
37以上有460人, 咁可以解釋到點解HKU唔肯降要求而出現收生不足
34-36多左650人, 36分當佢 ...

收生還要看面試的,沒有分數是必收的。而且唔係全部36分揀medic

gracelam 發表於 23-9-14 11:46
我舊年玩過點會唔知, 我只係冇硏究醫科, 幾多分穩入, 穩入放A1-3都一定入到, 今年40分一定入到CU medi ...
我舊年玩過點會唔知, 我只係冇硏究醫科, 幾多分穩入, 穩入放A1-3都一定入到, 今年40分一定入到CU medic? 你熟過我, 我冇留意!
今年40分未必入到 CU medic ,但係係睇你每科成積決定收唔收你,
而唔係 A1 就收,放 A2 A3 就唔收囉

咁點解多咗人 A1放cu? 鍾意山城景色?

嘩嘩嘩!如果我講我從兩間醫學院學生口中聽番嚟的真心話,我怕又會係 EK 牽起一場腥風血雨!

你女識咁多醫科生,不難從他們口中得到幾一致的答案嘅!

nhi 發表於 23-9-14 12:08
根本唔存在安全保險的問題!
A1-3 機會均等!
你考42分
咁如果A,B校既必收分都是42分呢?

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 12:15
我舊年玩過點會唔知, 我只係冇硏究醫科, 幾多分穩入, 穩入放A1-3都一定入到, 今年40分一定入到CU medic ...

舊年一齊入U同書院,識2個咁大把, 唔熟!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Dylanli2017 發表於 23-9-14 12:16
咁如果A,B校既必收分都是42分呢?
你如果面試及格,放邊間A1就入邊間。

nhi 發表於 23-9-14 12:13
收生還要看面試的,沒有分數是必收的。而且唔係全部36分揀medic

我前面提左,首要係大學肯收你

所以咪36分都收唔夠人,又唔肯簡單D收35分,改過Best6咪出現左家長美麗的誤會囉,仲以為夠分必收~

Dylanli2017 發表於 23-9-14 12:02
假設:
CU 37必收,又肯定會收7成JUPAS     HKU又是37分必收,唔肯定是咪會收夠7成JUPAS
該考生考左37分, ...

係當年梁生話要助基層向上流動要75% dse, 中大從無講過有收生比例,正如上面家長講,係 supply and demand 問題,兩大醫學額定咗,dse考生人數會變,兩大都係target同一批dse考生, A收多咗B咪收得少D

如果你有留意, 近年醫學額增加咗, 而dse考生人數少咗

係單邊收生較高分既時候(如而家既CU),自然是學生喜好作主導。不過,如果2間學校拉近左距離,例如大家都 ...

CU從來沒有承諾收70%jupas, 只係多人揀所以收多!2017年或之前少人揀所以只收55%左右。

HKU無話36分必收,只係2021-2022年,比較少人揀,所以幾乎所有揀hku而36分的人都收。

今年hku有些少回暖,可能收生部門無预料到,放的quota 少左,所以有部份36分入唔到。

令人有些氣憤的是hku狂收AL, AL未放榜,又唔知考生ums, 就比CO加 SCHOLARSHIP, 部分有SCHOLARSHIP 的考生連CO也未到,有些4A*其實UMS比較低也照收,還送上SCHOLARSHIP. 對那些dse 36分而面試又及格的考生非常不公平!

係單邊收生較高分既時候(如而家既CU),自然是學生喜好作主導。不過,如果2間學校拉近左距離,例如大家都 ...

呢個情況,我之前都有留意到,Hku感覺上收生aggressive 過cu,雖然未到升u 階段不過都快喇,未接觸到直接錄取計劃,但上年學校send咗(都唔知係咪叫send,叫俾機會好啲)小朋友去見識下大學生活,自己唔想一錘定音,都粗略咁搵過cu 睇有冇相關program,可能自己冇咩耐性,搵得唔仔細,我搵唔到,而Hku係恆常send program 嚟吸引小朋友join,所以感覺hku 較主動收生,小朋友都因為返過hku,所以都由偏向cu 逐漸(唔敢講一定)hku ,最後,都要睇分數決定。

poonseelai 發表於 23-9-14 12:59
係當年梁生話要助基層向上流動要75% dse, 中大從無講過有收生比例,正如上面家長講,係 supply and demand ...
都唔似你講到咁簡單,2019年jupas收377人,總學額只是530個。而加總學額增加到590個,反面jupas收生仲比377少幾十個。supply demand都不過是學校自己中意“自主”啫。學額增加不過jupas收生數量反而下降。

Dylanli2017 發表於 23-9-14 13:19
都唔似你講到咁簡單,2019年jupas收377人,總學額只是530個。而加總學額增加到590個,反面jupas收生仲比377 ...
how about the supply side?  number of dse students?

nhi 發表於 23-9-14 13:13
CU從來沒有承諾收70%jupas, 只係多人揀所以收多!2017年或之前少人揀所以只收55%左右。

HKU無話36分必收 ...
呢d咪大學既“主自”收生囉  又話全港學生要愛港愛國,但是IB同IAL又唔洗修公民科

poonseelai 發表於 23-9-14 13:22
how about the supply side?  number of dse students?
dse人數下降何解政府要增加醫科學額?  non jupas人數不變甚致減少,點解要多收non jupas?都是果句,大學“自主”囉,邊度有咩supply demand邏輯,利益邏輯就有

October.    發表於 23-9-14 22:29

Dylanli2017 發表於 23-9-14 13:26
dse人數下降何解政府要增加醫科學額?  non jupas人數不變甚致減少,點解要多收non jupas?都是果句,大學“ ...

增加學額係睇dse考生人數???

nhi 發表於 23-9-14 13:13

HKU無話36分必收 ...

無話唔公平嘅,HKU收生策略也是参考往績,如果前幾年收得多D dse生,策略又會唔同

Dylanli2017 發表於 23-9-14 13:23
呢d咪大學既“主自”收生囉  又話全港學生要愛港愛國,但是IB同IAL又唔洗修公民科 ...

又轉走話題?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊