用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?   [複製鏈接]

cafeva 發表於 24-5-29 10:24
最憎D補習老師走去考DSE, D ** 本來就唔多!
要知題型一考完就知, 有本事就即刻解題post出去啦. 太討厭了.

無計啦佢哋要搵食,你花幾佰蚊請都揀個近年有DSE有五星星嘅?

猴子爸 發表於 24-5-29 10:37
到左那日,应该到处都是机械人,所有worker, helper, waiter, 蓝领的,都应该是机械人。Office只要是做重复 ...
到左那日, D天才都去打人類保卫戰, 我D凡人就無所事事地躺平享受人生

cafeva 發表於 24-5-29 10:24
最憎D補習老師走去考DSE, D ** 本來就唔多!
要知題型一考完就知, 有本事就即刻解題post出去啦. 太討厭了.
看过一篇报道,话现在大型补习社已经开始没落,反而中小型补习社比较受欢迎,因为更能针对性来帮助学生,换言之,补习老师数目在上升中,那么参加DSE考试的补习老师数目也在上升了。

Rpp 發表於 24-5-29 10:38
無計啦佢哋要搵食,你花幾佰蚊請都揀個近年有DSE有五星星嘅?
No. 我揀教到5**出來既

猴子爸 發表於 24-5-29 10:31
需要数学底劲的科学家。
其實呢樣又係一般香港家長嘅謬誤,覺得讀數就係讀數,完全唔會涉獵任何其他嘢。其實喺外國大學,經常都有跨學科合作。有啲數底唔強嘅科學家,會直接邀請數學家加入研究團隊幫手執數。喺industry更常見...

cafeva 發表於 24-5-29 10:43
No. 我揀教到5**出來既

5**經驗都教到更多5**,4/5 唔係好有說服力,既然覺得俾錢肯定搵有**。當然有**的又未必識得傳受知識。大概率會安全啲。

Rpp 發表於 24-5-29 10:47
5**經驗都教到更多5**,4/5 唔係好有說服力,既然覺得俾錢肯定搵有**。當然有**的又未必識得傳受知識。大 ...
咁唔駛年年走去考啩, 自己果年就夠啦. D學生攞咩成績先重要

猴子爸 發表於 24-5-29 10:43
看过一篇报道,话现在大型补习社已经开始没落,反而中小型补习社比较受欢迎,因为更能针对性来帮助学生,换 ...
每科得果100個**度, 真係無眼睇

cafeva 發表於 24-5-29 10:51
每科得果100個**度, 真係無眼睇
不过都有不少补习老师自己不太强,但懂得教人取星星的。他们不一定自己可以拿星星的。那时不是有个补习天王教英文,但自己讲英文很一般的吗?

猴子爸 發表於 24-5-29 09:38
喺香港登頂,當然係醫,之後先係GBus, 若要再進一步,可以先醫後MBA, 去IB做Health Care sector, 嗰度係要 ...
最近先聽到有個人講放棄讀醫入投資行業

cafeva 發表於 24-5-29 10:55
最近先聽到有個人講放棄讀醫入投資行業
放棄讀醫 - 即是读完未?

beastiebistro 發表於 24-5-29 10:44
其實呢樣又係一般香港家長嘅謬誤,覺得讀數就係讀數,完全唔會涉獵任何其他嘢。其實喺外國大學,經常都有跨 ...
聽完你講我即刻問下自己果個讀唔讀數. 佢話阿媽果D係數學天才呀

beastiebistro    發表於 24-5-29 11:02

beastiebistro 發表於 24-5-29 10:44
其實呢樣又係一般香港家長嘅謬誤,覺得讀數就係讀數,完全唔會涉獵任何其他嘢。其實喺外國大學,經常都有跨 ...

我以前都係成日搵D數學家執數,執完數啤個殼又話值幾億。數學家真係好creative, 所以讀數學肯定好過讀會計。

beastiebistro    發表於 24-5-29 11:02

你仔仔在读数PhD?你又真的不遗余力地推崇数学

猴子爸 發表於 24-5-29 10:56
放棄讀醫 - 即是读完未?
佢有offer插班讀醫無take offer.

cafeva 發表於 24-5-29 10:49
咁唔駛年年走去考啩, 自己果年就夠啦. D學生攞咩成績先重要

未必個個導師年年考,好多學生同導師就一齊考。

cafeva 發表於 24-5-29 10:59
佢有offer插班讀醫無take offer.
好景时,iBanker肯定揾得好过好多医生。当然,Ibank做deal是燃烧生命的事情。

Rpp 發表於 24-5-29 10:59
未必個個導師年年考,好多學生同導師就一齊考。
總之就討厭啦

猴子爸 發表於 24-5-29 10:58
你仔仔在读数PhD?你又真的不遗余力地推崇数学
都未入大學,不過如冇意外都會讀純數。
只係因為作為父親背後有做盡職調查,所以同大家分享下啫...
冇research過我唔敢多咀㗎。

FNN 發表於 24-5-29 10:58
我以前都係成日搵D數學家執數,執完數啤個殼又話值幾億。數學家真係好creative, 所以讀數學肯定好過讀會計 ...
搵D數學家執公司盘數? 我第一次听。通常都是会计师/审计师的工作。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊