用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學家長
樓主: mayc
go

英華小學家長 [複製鏈接]

Re: 英華小學家長

Ambrose,

由葵涌去英華,應該平過我由黃埔去英華,我依家要$800蚊一個月,同由將軍澳去一樣,好貴呀!果個校巴負責人鄧生,係開學時,話因為要去哂土瓜灣、黃埔,得廿十個度,所以貴d,而校長係家長會曾經講過,佢間校巴公司,係英華規定佢唔準做其他學校生意,所以要經營成本,叫我地d家長體諒佢,唉!又有邊個體諒我理個窮家長呢?

因為地點關係,我個仔係頭站上,所以比人早上車,朝早07:30,而落車就差唔多最後果個,下午4:20分,佢地小學部08:30開始上課,所以唔算係好早架啦!又有家長要求學校早d上課,但校長又解說因為要避免同中學部撞埋一齊係操場排隊,所以小學部返晏d,我已經寫左學校提供既意見紙,我絕對反對改上下課時間,有d家長真係完全唔理會其他人,有d人好似我個仔咁,已經朝早7點鐘起身,我真係唔想佢好似我有d朋友既小朋友咁,每朝要6點鐘起身,冬天天寒地凍重慘,妳話我太寵個仔都係咁話。我發下牢騷遮,唔好怪我。

而今日佢地朝早9點至9點半考音樂,跟住就正常上課,我就唔覺得d嘜,因為佢地應該係唔教書既,講返考試d野遮。

Easy媽咪:

妳唔洗謙啦!妳個仔係我心目中,已經係好叻。

出年臨開學應該有家長會,到時學校應該俾P.1家長參觀,我係度唔講妳知,等妳到時好似我今年第一次去參觀咁,好驚喜!     

Thanks SandyKL & MayC,

HK$800 is quite expensive. I think it should be less than $600 from Kwai Chung to Ying Wa.
Don't angry, I think some of parents consider the school time in order to make convenience for going office. Anyway, I think 08:30 is a goodtime. May I ask the early time to school since I may pick my boy and go back to work.

Ambrose,

我睇番我個仔開學d通告,佢寫:「學校於上午八時後方讓學生進入校園」

今日我成家番英華,我個仔P.2足球比賽,見到今日考插班試,我同老師傾過,原來P.2有1個位,而P.3有3個位,P.1佢都唔知,佢話好虛撼,坐滿15個課室,唔知今日有冇理度D小朋友黎考,深唔深呀?

SandyKL:

請問知唔知大約共有幾多人考插班生呢?

kc2733,

15個課室,如果坐滿,以一個課室可坐約30人計,即係約幾百人卦,我老公比賽中途出左去,佢話門口泊左三行車,而我地理班P.2學生家長都知掟,知英華門口唔准泊車,而且要幾個鐘留係學校,所以我相信果D車係屬於考插班既家長,真係好多人。

SandyKL:

謝謝你的資料。

SandyKL,
足球比賽係p2就可以比賽~~好好喎!
英華書院手球連續10年冠軍喎.....唔知d咁細小朋友有冇得學定啦       

唔知英華小學會唔會有openday呢????我都想帶呀仔入去玩下!     

佢地水兵鬥水軍,笑話百出,冇嘜技術可言,但人人有獎羅,分豬肉,咁都好,可以鼓勵佢地參加下一期的足球班。
不過,星期六好凍,好大風,幾辛苦。

佢地間學校都好著重體藝,另有跆拳道、藍球(俾高年級學)、中、西樂團、英劇班、英語拼音班,遲D好似話會攪游泳班,我絕對唔會走雞,一定俾佢學游泳。佢地未有手球學,可能要上高D年班先有,我個仔想玩捧球,但學校暫未有得學。

應該今個學年都冇開放日,因為岩岩先慶祝完校慶,Easy媽,妳唔好咁心急啦!妳一定有機會參觀到佢間學校喎。

[size=large]2004年快到喇~~~祝妳地新年快樂呀!!!!     

請問從明天開始是"下學期"嗎?

各位英華小學家長:

我好開心終於可以成為你地既一份子呀!今朝上網見到我大仔被取錄為小三插班生!     

在此我要特別鳴謝csk, thanks very much for your help!

以後請大家多多指教!

JP:

恭喜晒!歡迎你和令郎加入我們這個大家庭!

謹祝他學業進步

JP

恭喜你,很替你開心!我知好多人考插班而且得幾個位,你大仔真係好叻仔。我們歡迎你加入英華這個大庭!幾時返英華小學?下學期好像是二月初,到時見。

JP:
恭喜恭喜!幾時返學?二月?
17-18/2,學校有嘉年華會,大家去不去?

kc2733:

Thank you! 我大仔James編左去3E班, 你個仔係邊班丫?

mayc:

多謝你既鼓勵(last year! I only discovered your PM some several months later Pls forgive my stupidness! ) 我仔二月返新校。

csk:

Million of thanks!James唔係好叻架喳, 如果冇你提供既書單,我就唔知英華小三已開始學成語,亦唔會照單買本成語練習佢做,佢可能就考唔到啦!
不過今次插班考試真係競爭大, P3有160人考,收9個1有111人考,收2個喳 細仔Peter failed左
但係大仔可以入到我都開心到眼濕濕, 真係要感謝上主! :

Wa! Very keen competition. 2 out of 111 can get offer. Anyway, Congratulation. MayC, can I join the Carnival since my boy will be the P.l student (but only on coming Sep) ?

我朋友仔仔都考到小二呀!不過細佬小一就唔成功.真的很為你們高興.歡迎你們加入   
嘉年華會當然會去,我地參加

JP,

咁難都俾你仔仔考到,真係厲害,恭喜哂!     

我諗得掛
個通告話可以帶埋親友架
我都諗住買多一套套票帶埋親友去
Koalama 寫道:
p.s.Ambrose,唔知準小一可否參加,你地有冇人知呀?
‹ 上一主題|下一主題