用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四(06-07年)精靈一族, 請進入..
樓主: siulisa
go

小四(06-07年)精靈一族, 請進入.. [複製鏈接]

Re: 小四(06-07年)精靈一族, 請進入..

jazzmama
如果一至五放學練習, 係有校車接送, 不過返到屋企都5點多.
其實揀一樣亞仔最鐘意的比佢參加, 都唔會影響太大, 反而亞仔會有成功感.
亞女有個同學, 又係亞媽唔比佢參加課外活動, 要同亞媽搞對抗  
jazzmama 寫道:
Matthew&AshleyMom

我仔 p2 時參加九東障礙賽, 得到銅牌
p3 老豆唔比佢去訓練...所以今年無得出賽 lu

hhma

尋晚我兩仔乸同老公
佢一定要仔有成績進步先去...
又話自己放學危險
又鬧學校點解唔安排星期六又無校車   
張通告仲未交...亞仔好唔開心 :cry:  :cry:
老公話唔想用獎牌留住學位
一定要仔用成績實力上好學校
激c 我

JAZZMA

呢樣真係要考慮考慮 [quote]
joanneka 寫道:
jazzmama
要同亞媽搞對抗  
[quote]

jazzmama
如果係我, 我個point會係 : 比佢試吓練, 成績退步, 即cut.  如果成績好左/keep到, 再motivate佢啦

jazzmama,
你要支持阿仔呀,他很喜歡打乒乓球,可以要他放棄別的事,例如看電視等。多在孩子方面想,一定可以說服丈夫的,成績好壞不是一朝一夕啊!

halala, joanneka, siulisa, hhma

多謝支持

hhma d 說話我尋晚一模一樣講左.
老公話要有成績先可以有條件 "donkey & carrot"

halala,
亞仔話今日有幾位同學仔都無交回條,
又係亞媽唔比

joanneka
我地練到 5:00係咪已經無車啦...

siulisa
我仔又未至於玩對抗...否則老豆會送佢去軍訓
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

我仔常識時事題對答如下:

1. 最近台灣人民要求哪一位總統下台? 陳水扁 (答啱)
2. 昂坪覽車連接昂坪和哪一個新市鎮? 大奧 (答錯, 係東涌, 佢話原本想寫花果山 )
3. 因政變而被迫下台的前泰國總理叫什麼名字? 他信 (答啱)

請問妳地數學有冇要求用計算機呀? 我仔數學書要求用計算機

fion
我仔今日做數學, 佢話有一題學澳數時教過

醒目開學勳章

siulisa>>

請問妳地數學有冇要求用計算機呀? 我仔數學書要求用計算機>>我記得有課係講計算機運作!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

Matthew&AshleyMom

咁應該係嗰課啦, 佢話老師專登提佢地一定要用計算機
Matthew&AshleyMom 寫道:>>我記得有課係講計算機運作!

原本亞仔估計常識科有9x分, 點知今日派佐卷係8x分,

佢自已話: 我保証下次考試, 常識科一定可以90分以上
爸: 自大 :tongue:  
亞仔: 呢d叫自信, 要有自信, 給自已施壓先會進步
我當然在旁邊鼓勵佢啦

真係咁識諗 開始開窍

醒目開學勳章

亞仔真係乖    識得對自己有要求!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

早排未話有個聖x羅的13歲男生買袋袋,
7仔店員話,早兩日他又係7仔買袋袋 .
他們話煙未滿18歲唔賣得,但袋袋冇呢條例,唔賣俾佢,佢可以向7仔上頭設訢.
好勵普呢! 咁頻密,好易有人命.
間校和家長點教學生

siulisa
亞仔自己識緊張就最好, 證明佢會盡力.
我都希望亞女同你仔仔一樣甘識諗.
剩係得我地衣班亞媽係度緊張就慘啦  

jazzmama
校車應該係4:30就走.
亞女全部活動都係3:15-4:15.
你仔仔要5:00先走? 通告有無話有校車接送呀?

raccoon_dog
而家d細路真係今人擔心
唔似得我地以前甘單純  
今日頭條講有個科大畢業生, 做左幾個月野, 話好大壓力, 就跳樓   仲未行畢業禮架!
raccoon_dog 寫道:
早排未話有個聖x羅的13歲男生買袋袋,
7仔店員話,早兩日他又係7仔買袋袋 .
他們話煙未滿18歲唔賣得,但袋袋冇呢條例,唔賣俾佢,佢可以向7仔上頭設訢.
好勵普呢!

joanneka,
所以讀女校、男校好,雖然可能都有呢種情況,但起碼上堂專心些.
你看咗朗誦邊個場未呀!

raccoon_dog
叫朋友大返佢, 話比學校知添呀

M&A
JOANNE

望係咁望佢今次真係開窍吾係得把口啦

jazzma
亞仔有冇提過代課老師好吾好呀?
我仔頭兩日對個代課老師感覺幾好,
之然測驗前就多多投訴, 話個代課老師比太多功課佢地,
測驗前有次比佐十幾版英文, 又話比太大壓力佢地,
昨天佢話呢兩日個代課老師又冇乜野咼, 大家相處好輕鬆,
話個老師同測驗前個表現完全吾同,
不過個老師代埋今星期又轉第二個老師代課

siulisa,
我朋友有大返佢、唔賣,設訴未設訴.
但他的同事、經理唔係咁想呢!顧客永遠是對的.

raccoon_dog 寫道:
siulisa,
我朋友有大返佢、唔賣,設訴未設訴.>>>

但他的同事、經理唔係咁想呢!顧客永遠是對的.>>>>

siulisa

我見亞仔數學課程有教用計數機
相信唔係叫佢地考驗用囉   
亦相信考試唔洗帶...係唔准先啱

你仔好乖呀...有自信   

成日轉代課老師, 點樣跟得緊噃

joanneka

通告無提到有無校車
尋晚老豆又開庭同亞仔辯論呢個問題
老公開始軟化...希望亞仔爭取到啦
不如同老師講放 4:30 可以嗎?
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7
‹ 上一主題|下一主題