用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

除了劇,不防找子女有興趣的documentary, 唔中意wild life, k-pop 都可以

cafeva    發表於 20-12-17 10:08

little_yolky 發表於 20-12-17 00:32
會唔會係仲上緊堂?我個都唔見佢溫書,只見佢做功課。

唔知呀,考試範圍唔係定咗啦咩?

gigayan 發表於 20-12-17 10:11
唔知呀,考試範圍唔係定咗啦咩?

唔知喔,無見佢溫書喔。

little_yolky 發表於 20-12-17 10:37
唔知喔,無見佢溫書喔。

好似賭緊4/1都仲未面授咁.....

gigayan 發表於 20-12-17 12:07
真係有可能,依家個勢,開始多嚴重個案,個心開始有D驚。

b3410 發表於 20-12-17 12:19

琴日有位名人因病去逝,又令人緊張多咗......

gigayan 發表於 20-12-17 12:07

問過阿大,話有部分係溫咗,應該係之前quiz或測過。唔敢問多句

little_yolky 發表於 20-12-17 13:03
問過阿大,話有部分係溫咗,應該係之前quiz或測過。唔敢問多句

你做得正確,我都唔敢問,我見佢做數做到好憫憎

gigayan 發表於 20-12-17 14:02
你做得正確,我都唔敢問,我見佢做數做到好憫憎

好少人做數做到憫,多數"放棄"就算,我女不太願意諗好耐,太難嘅數多數會問點去解。

MrBeast 發表於 20-12-17 07:58
除了劇,不防找子女有興趣的documentary, 唔中意wild life, k-pop 都可以

要揾我仔有興趣嘅documentary 或其他都真係好難,我都揾到投晒降。
最近睇咗鬼滅,佢就超有興趣睇。

b3410 發表於 20-12-17 12:19

仲有無源頭個案嘅比例差唔多每日都佔1/3,呢樣真係令人擔心。

我覺得要新年前復課真係不抱樂觀態度。

YmOra 發表於 20-12-17 14:58
好少人做數做到憫,多數"放棄"就算,我女不太願意諗好耐,太難嘅數多數會問點去解。

我仔都會堅持不放棄,我問佢點解,佢話因為佢覺得問人代表佢蠢,佢寧願坐喺度諗一個鐘都唔會問人。

S-Kwok 發表於 20-12-17 15:55
我仔都會堅持不放棄,我問佢點解,佢話因為佢覺得問人代表佢蠢,佢寧願坐喺度諗一個鐘都唔會問人。
...

這個就是我覺得男孩子與女孩子的最大分別,"堅持不放棄"的個性女孩子真係不及男孩子多,而且,行得堅持不放棄的態度多數不會做到"憫",只會越做越"起勁"。

S-Kwok 發表於 20-12-17 15:49
要揾我仔有興趣嘅documentary 或其他都真係好難,我都揾到投晒降。
最近睇咗鬼滅,佢就超有興趣睇。
...
真的什麼興趣(or hobby) 都冇嗎?有時我會話係ek 有人話好睇⋯
鬼滅看trailer 唔覺吸引,好睇嗎?

S-Kwok 發表於 20-12-16 21:12
我睇咗the call ...
之前都有聽過呢套,睇左trailer 我估我個會驚

YmOra 發表於 20-12-17 14:58

我聽佢講,覺得自己唔夠熟,學校好似有d past paper俾佢哋做,可能佢有d唔識,我見佢有時又拎d自己買嘅練習做,試過佢做緊我有嘢問佢,佢就好憫憎咁,可能怪我打斷咗佢思路...... 所以最近我見佢係睇緊YouTube個類先問佢嘢

S-Kwok 發表於 20-12-17 15:52
仲有無源頭個案嘅比例差唔多每日都佔1/3,呢樣真係令人擔心。

我覺得要新年前復課真係不抱樂觀態度。
唯有安心適應網課,我唯一擔心小朋友身體。少咗活動,體能下降。最近佢哋越來越懶,越來越宅,唔出去活動。可能我自己週末都要儘量安排佢哋出去

MrBeast 發表於 20-12-17 17:57
真的什麼興趣(or hobby) 都冇嗎?有時我會話係ek 有人話好睇⋯
鬼滅看trailer 唔覺吸引,好睇嗎?
...

細路仔會覺得鬼滅好睇。
有好多血腥畫面,成人會覺得故事簡單,但其實感人,尤其最尾幾集。

我仔興趣咪打機囉,鍾意寫game嘅,但未去到十分熱愛嗰隻,有時間會去整game。

b3410 發表於 20-12-17 19:01
唯有安心適應網課,我唯一擔心小朋友身體。少咗活動,體能下降。最近佢哋越來越懶,越來越宅,唔出去活動。 ...

少咗活動,體能一定下降。無得外展活動,我哋喺屋企玩switch當活動手腳。

唉! 其實真係長期作戰,估計都仲有半年都要過住呢類生活,適逢仔發育中,覺得減少咗活動防礙生長係我覺得最可惜。

呢代小朋友嘅身心、學業發展真係嚴重受影響。

gigayan 發表於 20-12-17 18:28
我聽佢講,覺得自己唔夠熟,學校好似有d past paper俾佢哋做,可能佢有d唔識,我見佢有時又拎d自己買嘅練 ...

是的。如果學生聚精會神去諗緊數而又俾人打斷就真係找屎。不過,每次遇到咁嘅情境,我多數暗串阿女:「乜你咁水平架!俾人騷一騷擾就唔識計,咁你考緊DSE嘅時候千其唔好遇著人哋學校轉堂鐘聲。」佢當堂無聲出。又不過,做數還是清靜一點好DD。

‹ 上一主題|下一主題