用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

5354,
你講解得好詳細呀, THANK YOU VERY MUCH! 阿女下星期二會去上英文堂, 加上已經復課, 到時真係要好好咁同老師傾傾至得喇!

至於數學, 由於阿女升左A之後勁心散兼勁唔願做, 所以原本老師會畀A61打後既功課, 但最後都應我既要求, 畀番A11打後既功課, 噚晚阿女做番A11, 總算回番少少魂, 可以響12分鐘內完成10頁, 希望佢做番D較淺既數之後, 自信心返番唻, 跟住就順番D啦, 再唔係, 可能都要老師減產, 改為5頁5頁咁做喇!

我晏少少CALL你丫, 我都想直接同你傾下, 知多D啊! 唔該晒!

原文章由 5354 於 08-3-27 19:49 發表

以下純為個人意見:

我睇過EFL再比較番ERP....我都係揀ERP

你女=我女一樣.....可以試轉ga...唔係唔駛做,但一定輕鬆d,升得慢d,但學得多,內容出得比較有技巧(似maths)

我估計要你女由7A開始,但有EFL打底 ...

原文章由 十月媽咪 於 08-3-28 09:24 發表
5354,
你講解得好詳細呀, THANK YOU VERY MUCH! 阿女下星期二會去上英文堂, 加上已經復課, 到時真係要好好咁同老師傾傾至得喇!

至於數學, 由於阿女升左A之後勁心散兼勁唔願做, 所以原本老師會畀A61打後既功課, 但最 ...

me 2...升A後好似初時學加數咁.............我都想死 ......我聽一個家長講,Maths升A開始入題......之前d係warm up lay jar...

5354,
係囉, 點解會咁既呢? 我初頭以為2A同3A佢都做得好好, 理論上升到A都應該問題不大架啦! 點不知...好似晴天霹靂咁, 升左A之後, 好似老豆姓乜都唔記得, 真係.... 有時諗...係咪真係迫得佢太緊要, 定係呢D始終係小一既數, 佢年紀未到, 加上係03年細女, 係咪無咁大個頭, 唔應該戴咁大頂帽呢? 但佢做3A同2A果陣, 又真係做得好好架喎...點解會咁既呢? 有時又諗...會唔會佢開始做到厭, 抑或佢發覺, 原來去玩去威, HAPPY過做功課好多呢?

本來今日同佢去睇戲架, 但佢今日無論做公文定學琴, 果種學習態度都係令我好失望, 所以同佢講左, 由今日開始, 佢只可以留響屋企, 邊度都無得去, 直到佢回復正常為止!

我響度諗...再係咁落去, 真係C得喇, 而家好似係我同佢睇下邊個夠堅持, 邊個夠韌力搏鬥落去, 如果我放棄, 就係佢得逞喇, 點算?!

原文章由 5354 於 08-3-28 12:02 發表

me 2...升A後好似初時學加數咁.............我都想死 ......我聽一個家長講,Maths升A開始入題......之前d係warm up lay jar...

十月mami,

kee......今日剛決定停Kumon Maths.呢個係個人決定,有特別原因...好長篇......打俾我慢慢講你聽

你要同centre好好傾下,Level A係一個難關,阿女由2A開始centre已自動cut到5張,你真係考慮下,唔係影響得好大,包括情緒和親子關係........加油!!!

[ 本文章最後由 5354 於 08-3-29 01:52 編輯 ]

5354,
oh, so surprise你決定停maths呀! 原來你女由2A已經開始做5張, ICIC, 不過阿女做2A果陣, 一次過都係做10張, 但果陣好順的, 無勞氣架!

自今個星期同老師講過做番A11-40, 兼唔畀阿女去街, 要佢修心養性, 呢兩日做公文做得專心番喇, 希望順順利利啦!

我陣間打畀你!

原文章由 5354 於 08-3-29 00:53 發表
十月mami,

kee......今日剛決定停Kumon Maths.呢個係個人決定,有特別原因...好長篇......打俾我慢慢講你聽

你要同centre好好傾下,Level A係一個難關,阿女由2A開始centre已自動cut到5張,你真係考慮下,唔係影響得好 ...

Heidi媽,
謝謝你的分享!

呢兩日阿女既信心開始返唻喇, 所以我都要再觀察下至再決定, 同埋我諗要公文老師幫幫手, 大家齊齊鼓勵下佢至得喇!

我都好明白公文唔係個個都適合, 所以我從來都唔向身邊既朋友推薦公文, 事關適合我囡 (起碼呢刻我依然覺得適合), 都未必適合人地既小朋友, 我亦好同意你所講既, 處理得唔好果陣, 會好影響親子關係 (因為呢個假期我就試過, 好彩暫時總算平息了)...不過就真係唔想個女一話唔做, 就即刻順佢意唔做, 咁樣佢會無恒心之餘, 仲會以為我好容易就順佢意, 將來想佢堅持完成某d野就更難了! anyway, 呢個moment我會盡量鼓勵多d佢, 下星期復課, 希望公文老師都幫幫我手鼓勵佢, 大家齊齊克服level A呢個關口!

原文章由 Heidi媽 於 08-3-29 10:34 發表
我想講講自己對公文式的意見.
我大女現在四年級, K.2 時曾學過公文數和英, 進度一直學得不錯的. 直至上到P.1, 佢對我說不太喜歡學公文, 她說不喜歡重覆做的東西, 而我做呀媽的, 緊係同佢講要堅持做每樣才會有進步… ...

all,

我想比女女學公文中呀?現在5歲半,無學過公文!

請問你地知唔知北角至太古城有冇邊間公文既導師好D呀?

我去問過D中心,佢地話未學過,唔好由中文學起喎,點解呢?

唔該未update info的自己加啦!

nataliemama/K2/女/ 2A60
5354/K2/女/ 數A160/ 中2A70/ ERP'3A'200

wasabb/K3// B10/ EFL'B'150
Anson/K3/ 男/ 數C  / 中3A/ EFL'D'
200012/P1/男/ 數2A70
Heidi媽/P1/男/ 數E15
wasabb/P3// EFL'F'10
Sherryko9/P3/女/ 數D1/ 中DI200/ ERP'CII'200

我認為視乎個人需要,由中文開始冇問題,我朋友個仔讀國際學校也只學中文!
5歲半學中文就同我仔學中文時差不多,幾好ga,好快上手,聽下、讀下,好easy,5分鐘左右就完成,好開心!主要學詞語,過程中滲入了拼音,公文是學韻母先,先難後易wor,之後先學聲母!不知不覺,阿仔就學識左好多詞彙同韻母,不用家長伴讀ga.
原文章由 kilam 於 08-3-30 19:52 發表
all,

我想比女女學公文中呀?現在5歲半,無學過公文!

我去問過D中心,佢地話未學過,唔好由中文學起喎,點解呢? ...

Heidi媽:

好同意你的看法!
阿仔A都kick kick地,但好快ok, 始終加減不算好難!鼓勵多d就得.
B好似不覺kick.
Now, C 要計乘數,個位乘數 ok, 我估計2位乘就會開始kick, so我早2日開始教下佢計2位乘單位,2位乘2位,希望佢順利過度,我估佢一掌握到,就3位都ok.

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-3-31 12:58 編輯 ]

等我都加埋一份先!

5354/K2/女/ 數A160/ 中2A70/ ERP'3A'200

Anson/K3/ 男/ 數C  / 中3A/ EFL'D'
Sherryko9/P3/女/ 數D1/ 中DI200/ ERP'CII'200

十月媽咪/ K2/ 女/ 數A60/ EFL "2A" 200

多多指教

[ 本文章最後由 十月媽咪 於 08-3-31 12:54 編輯 ]

Ansonrubby/K3/ 男/ 數C 40 / 中3A/ EFL'D'

十月媽咪/ K2/ 女/ 數A60/ EFL "2A" 200

十月媽咪:
歡迎加入
你囡囡K2已數A,好快bor,小小kick難免ga, 加油啊!
如果真係太深,就慢d law, 加減真係難過數序幾多ga!
我仔K2尾的時候, centre導師話佢細個, 加d時限比佢,但就冇減張數,始終小手仔翻頁、寫字都冇d小學生咁叻,亦不想佢寫nos.好似打風咁!

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-3-31 15:00 編輯 ]

[nataliemama/K2/女/ 2A60

Ansonrubby/K3/ 男/ 數C 40 / 中3A/ EFL'D'
Sherryko9/P3/女/ 數D/ 中DII/ ERP'D1 (老餅囡囡有差不多4年修讀期了!)

已update.

Ansonrubby,

好高興認識你呀! 多多指教!
你仔仔係咪叫Anson呀? 我個女都係叫Anson呀!

係呀, 我女係03年10月細女, 初頭老師預佢去到暑假前至做到2A尾, 但當佢一開竅呢, 就將公文老師SET畀佢既時期縮短左成一半, 變成3月頭就做A喇! 但唔知係咪佢始終係細女, 而A又係小一程度既數, 對佢唻講有少少難度啊! 加上呢個復活節假期真係玩到...連我個心都散左九成, 所以真係...KICK得好緊要呀!

不過響過去既三日 (星期五六日), 我都無再畀佢出街玩, 一唻係罰佢學琴果陣態度差, 二唻都想乘機等佢收拾心情開學! 唔知係咪佢唔想再畀我罰佢"坐監", 所以呢幾日做公文果陣都專心番好多, 亦都做得快番好多喇! (撞鬼, 之前心散果陣, 做一份要成40分鐘, 呢幾日用番15分鐘內喇)

其實當初我一收到A既功課, 老師話要12分鐘內完成, 期間只可以錯一條, 咁我以為A既數量同2A都係咁上下, 應該都做得到既, 但CHECK番, 唔係喎, 原來A做多40條呀, 計一計, 做190條果陣又係12分鐘, 做230條果陣都係12分鐘...嘩...咪要寫得好快兼唔好諗? 學你話齋, 揭紙都要時間架嘛...就係咁, 我噚日忍唔住去教室搵老師傾, 12分鐘佢未必做得到, 而家暫時畀佢響15分鐘內完成, 唔催得佢咁急, 咁大家既壓力都無咁大啊!

係喎, 你仔仔都係做EFL的, 我想問, 佢有冇成日同你投訴話抄到手軟呀? 同埋每日做幾多頁呀?

原文章由 Ansonrubby 於 08-3-31 14:54 發表
nataliemama/K2/女/ 數2A60
wasabb/K3/男/ 數 B10/ EFL'B'150
wasabb/P3/女/ EFL'F ...

死梗 .........聽日公文校長要見我..............實@$#%#%^死我~

我女英文easter holiday 2 weeks 舊功課上得慢(.........都開始作反,投訴悶.....希望聽日升咗就無事,我就 ga la~

[nataliemama/K2/女/ 2A60

wasabb/K3// B120/ EFL'D'1
wasabb/P3// EFL'F'120
Sherryko9/P3/女/ 數D/ 中DII/ ERP'D1 (老餅囡囡有差不多4年修讀期了!)

update 咗la.

wasabb

十月媽咪:
Hi, K2 Level A數用12-15mins,好合理呀!我仔之前都差不多!

但now C,原來老師減為做5張,仍不可超過10', 我見佢已寫到打風咁,我估人仔細,始終快不來!但佢話可做回10頁!
至於中、英都改為做5張,中文要trace字,如"鳥'又要寫拼音同聽碟,做5張要7'左右。
英文寫句子,做短答/寫Yes, No or tick/ cross,又要至少10',好似不止tim!
各科之間要小休或me mo 下,頭尾成45'-1個鐘!平日放學回來,若要出去上其他course, d 時間幾緊!
原文章由 十月媽咪 於 08-3-31 19:36 發表
Ansonrubby,

好高興認識你呀! 多多指教!
你仔仔係咪叫Anson呀? 我個女都係叫Anson呀!

係呀, 我女係03年10月細女, 初頭老師預佢去到暑假前至做到2A尾, 但當佢一開竅呢, 就將公文老師SET畀佢既時期縮短左成 ...

原文章由 Ansonrubby 於 08-4-1 13:34 發表
十月媽咪:
Hi, K2 Level A數用12-15mins,好合理呀!我仔之前都差不多!

但now C,原來老師減為做5張,仍不可超過10', 我見佢已寫到打風咁,我估人仔細,始終快不來!但佢話可做回10頁!
至於中、英都改為做5張,中文要trace字,如"鳥'又 ...

ansonrubby.....
校長同我女傾過......佢又唔放棄Maths la bor...玩死

[ 本文章最後由 5354 於 08-4-1 13:48 編輯 ]

Ansonrubby,

唔該曬,我剛剛問過,佢地話4月中至尾有得試堂,我打算帶囡囡去試下.

‹ 上一主題|下一主題