用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 ...
樓主: 月兒
go

第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 第一個登陸"協和小學家長分享"!

返下午班D時間唔好用呀.我住藍田,返到黎成7點.平時11:40分上校車.醒左冇耐就要準備返學.放學返到來要沖涼.食飯.做功課.之後睇一陣電視就"目訓"覺.有評估.默書的話電視都冇得睇添呀.學校搞全日制方面又有麻煩.上午校未獲配新校舍呀.我估07年協和未必可以轉到全日制.我正考慮同女女考插班轉校.不過仍在考慮中.未必實行.仲有乜野想知.阿女返左學.我而家好得閒

cherryma 寫道:
[quote]
tamannabel 寫道:
有無好心人可答下我D之前既問題。。。唔該!!!
只是比小小回應都好     

tamannabel,

amycoco, 月兒同我囡囡都係上午班, 所以先無答妳, sorry    [/quote]

唔好咁講,我唔該你地就真,日後可能有野要煩你地呢!oops:  

carollam310:
我都係咁諗法,轉全日制又未批到校舍。咁先煩~當初諗住07年轉制,所以報下午讀因原址近家。
佢依家咁攪法兩頭唔到岸,學校又話同政府週旋緊。我唯一方法就係同佢轉上午班,真的時間是好用D。唔知道寫信同學校申請有用嗎?唔知有無過案好似我咁。。。

tamannabel,

其實若07年真的順利轉全日制, 上午班學生仍然可要求在原校就讀. 學校會作特別安排.

而下午班要轉上午, 不如妳打電話去問下上午校莫校長啦. 電話號碼: 23814343.

啲籮白榚係唔係妳整架, 見到都覺得好好味   

cherryma:
唔該哂你呀!網頁都有話上午校同學可在原校就讀,我會嘗試寫信及打電話呀!
我仲想問,下午校除了是昨息方面難配合,咁校內學習風氣及教學質數你個人覺得如何呢!
嘻~嘻~D蘿蔔糕是我星期日做的,唔止好睇仲好好食(賣花讚花香)      

carollam310
我仲想問,下午校除了是昨息方面難配合,咁校內學習風氣及教學質數你個人覺得如何呢!
THANK YOU

tamannabel,

其實上下午校妳要當兩間唔同學校, 因為用書, 課外活動及教學法都完全唔同架. 只係共用校舍. 所以下午校係點我都唔知. 上午校就由今年開始改左2測2考(之前3測3考). 平時中英數常會不定時有評估. 之前一年就無. 課外活動真係好多好多, 但有些熱門太多人要抽籤架. 不如妳睇以下網址啦.

http://www.heepwoham.edu.hk/

醒目開學勳章

我覺得下午校唔錯架.阿女讀到而家都好開心.程度我覺得一般啦.唔深又唔淺.不過我知會分精英班.幾時分我都唔知呀~~分幾多班我又唔知~~我只知道佢升中派位好好.我對學校樣樣都好滿意.只不過唔鐘意半日制之嘛.我報o個時就話07轉全日制.點知之後變成咁.......

協和家長們:
想知既野在學校網頁及BK家長們亦覆了我,這所學校本人了解左先報,只是話轉又不轉政府要付好大責任,我仲知有些學校竟獲派D已摺埋既舊校舍昨為安撫,咁就太過份了……

醒目開學勳章

係啦.無端端反口.我報o個時考慮協和同陳瑞祺.我知陳瑞祺06年有新校舍轉全日制.但我喜歡協和多D嘛.諗住07年都ok啦.點知而家無了期.   

Dear cherryma,

Sorry, 因為今日公司比較忙碌, 所以咁遲回覆你, 俊欣話帶利是封和訂書機返去做美勞, 佢地都要帶賀年食品, 佢今日問我星期六有沒有康樂活動, cherry知唔知有沒有? 如果星期六都好似幾日咁寒冷, 我就叫細佬穿著便服, 就暖d.

假如家教會有其他活動去玩, 希望下次可以一齊去玩.
[quote]
amycoco 寫道:
Dear Cherryma,

今日俊欣話比我知, 當曰不要帶書,只係帶20個利是封,不要上堂,佢地開心不要穿校服,不過俊欣吾很穿中國民族服裝,佢喜歡穿便服多d, 你知唔知邊到有得買,我想細佬穿著,不過今年是第一次有d這些活動玩,佢地有新鮮感, 大家玩得開心d!!!!

你地係唔係家教會成員, 3月5日有旅行去,你地去唔去,俊欣同細佬都去呀!!!

點解俊欣係帶利是封嘅? cherry帶賀年食品, 重話要帶膠水, 較剪, 顏色筆, 要做美勞喎.
其實中國民族服=過年著的唐裝衫(cherry話), 花園街有好多. 妳同佢地去睇睇啦. Cherry都唔會著, 因為去年個套已經唔啱著, 今年佢肥左好多話買左佢都唔著. 所以唔會買啦.

我係家教會成員, 不過3月5日唔去啦(之前3年都有去). 因為果處已同cherry去過幾次, 唔想再去. 再加上5:30佢要學游水, 所以決定慳番啲.[/quote]
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

dear cherryma,

當初我地都好擔心新學校在邊到, 後來我在bk同月兒分享, 她話比我知原來你不喜歡這區, 可以寫信請求留在原校, 咁細佬就不要擔心.
tamannabel,

其實若07年真的順利轉全日制, 上午班學生仍然可要求在原校就讀. 學校會作特別安排.

而下午班要轉上午, 不如妳打電話去問下上午校莫校長啦. 電話號碼: 23814343.

啲籮白榚係唔係妳整架, 見到都覺得好好味   
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

amycoco,

cherry話無康樂活動, 但有攤位遊戲, 好似係最尾兩堂. 佢話禮堂條柱度貼了通告, 妳叫俊欣睇下會清楚啲. 星期六會好凍咩? 幾度呀?
*cherry話記住提俊欣要帶釘書釘呀.   

Thank you for your information. 我會叫俊欣去禮堂睇下張通告,多謝cherry提醒俊欣帶訂書機, 但cherry不要帶利是封,細佬都要帶, 不過你都叫帶備利是封,size : 12cm的利是封. 不過我聽天文台這兩曰開始暖, 希望係呀?

我想下你知唔知用利是封做燈籠???
amycoco,

cherry話無康樂活動, 但有攤位遊戲, 好似係最尾兩堂. 佢話禮堂條柱度貼了通告, 妳叫俊欣睇下會清楚啲. 星期六會好凍咩? 幾度呀?
*cherry話記住提俊欣要帶釘書釘呀.   

amycoco,

cherry要帶20個利是封呀, 記住係帶釘書機+釘書釘 (怕佢地要用好多釘).

多謝你提醒帶訂書釘.

我想問下你, 你會比什麼賀年食品cherry帶返校, 俊欣就叫我幫佢買利是糖, 其實係唔係帶瓜子糖果.....等等食品.
amycoco,

cherry要帶20個利是封呀, 記住係帶釘書機+釘書釘 (怕佢地要用好多釘).

Is it very difficult to apply Hip Wo ?  My husband was gradurate in Hip Wo - PM.  If we apply in AM class, we only got 15 scores but 20 scores for PM class.

Kindly advise, thanks !

amycoco,

我比cherry帶蛋散呀    不過叫左佢唔好食咁多架啦.   

Snake,

妳要將AM同PM當兩間學校計, 所以一定係咁計分架. 所以妳要諗清楚先作決定.

....如果我識的話我都會答.請問啦 不過,如果答錯請更正
:-D :-)
‹ 上一主題|下一主題