用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

醒目開學勳章

今晚我仲約左牙醫幫嵐嵐脫牙仔, 好彩上網睇番今日唔係好多功課, 如果唔係脫完返到屋企又要趕頭趕命啦.........

係  lor....依家好似係我地返學多"d", 淨係我地係度急"d"細路就姿姿悠悠.

我又係只做每日一篇同埋老師叫o既時候做 welnet. 其他果"d"就......只入去試過之後巳無再入 lu.

係咪乳齒未甩恆齒又出緊黎 ??? 你係邊度脫牙?? 我個仔可能都有o甘o既需要.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-10-20 16:59 發表
今晚我仲約左牙醫幫嵐嵐脫牙仔, 好彩上網睇番今日唔係好多功課, 如果唔係脫完返到屋企又要趕頭趕命啦.........

各位爸媽不用担心.
網上功課由11月開始才計算,現在只是給小朋友學習怎樣用.主要是每日一篇,Welnet(一星期update一次), Planetii.其他免費的可以有時間才給他們學習.因今年網上功課冇做當欠交功課,記錄在成績表.今年的一年班比我囡囡那時(現在四年班)多了很多嘢做,亦多了課外活動學習不同的東西(歌詠,奧數,思維訓練,中文朗誦等等).
湳淇爸爸你的苦心大家都知的.我在學校見到囡囡時她都很主動同我say hi,比我初認識的她已很大改變.

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-10-20 17:24 發表
係咪乳齒未甩恆齒又出緊黎 ??? 你係邊度脫牙?? 我個仔可能都有o甘o既需要.

我個女唔係呢個 case, 係我自己唔敢幫佢脫, 咁多隻都係出去俾醫生脫嫁, 我就覺得個醫生幾好, 佢係女既, 可能就係咁比較溫柔d, 又識同小朋友溝通, 嵐嵐除左上次係食飯自己脫左之外, 其餘 5 隻都係佢度脫, 佢係太子 & 旺角都有診所, 小朋友脫牙仔都係 $120/隻, 今日佢仲幫嵐嵐檢查其他牙仔有冇蛀牙, 好彩冇啫, 不過就刷得唔乾淨囉......

親子閱讀計劃是要小朋友多看圖書再做記錄,呀仔話在學校有寫但未派回家,家姐已派.可在家慢慢睇慢慢填,1月才交.

回覆 284# hcmswsy 的文章

Sharon ,

多謝晒妳的資料.

o甘多位提提你地呢個星期五係"教師專業發展日" 小朋友放假一天.

難得三日假期, 無得去玩, 要留在家溫書, 從未試過 ........

謝謝提醒! 就要小考, 該怎麼溫書, 大家有沒有心得?

我都係每日温一啲,驚佢每日温四科好快唔記得晒,唯有提吓佢上堂要留心聽書.
每次學校派完啲工作纸同習作,第二日都要收番,唔知幾時一次過派晒俾我地温習呢?有冇家長知道呢?

係溫書o既同時唔好忘記我地星期四仲有個中文默書喎.

原帖由 湳淇爸爸 於 09-10-27 16:44 發表
我都係每日温一啲,驚佢每日温四科好快唔記得晒,唯有提吓佢上堂要留心聽書.
每次學校派完啲工作纸同習作,第二日都要收番,唔知幾時一次過派晒俾我地温習呢?有冇家長知道呢? ...

Belle Daddy,

已經陸續開始派!我想今個星期會派哂!加油!!

原帖由 hinhin.mami 於 09-10-27 17:01 發表

這個當然!!Thanks.

默埋中文,大家就要準備作戰喇!!
Hugo daddy , 學校之前已經派咗啲,但又收番晒,咁係唔係星期四前派番哂俾我地温習呀??

放心一定放假前派哂.其實呀仔個班做咗幾份小考前評估工作紙,有英,數,呀仔話堂上自己做的.你哋有冇留意呀!而有很多工作紙係堂上做的,你哋可以睇吓小朋友有邊D唔識,多D溫習.

溫左啦......
昨天仔仔話我知, 軒軒在學校幫佢做每日一篇, 好搞笑, 呢個唔啱就試第二個... 又話學校個電腦無聲架, 所以聽唔到D字...

原帖由 hinhin.mami 於 09-10-27 17:01 發表

Belle Daddy, 昨天已派了九成以上,之前派的,我無交番呀!淨係交功課咋!

回覆 298# HugoRainbow 的文章

Oh..!!我之前仲俾番晒LSA & LSB學校添...

我打算重點溫之前做錯的地方, 同埋加強的生字的記和寫. 其餘靠他自己執生.
‹ 上一主題|下一主題