用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

同我仔彈同一首歌喎...
唔知你個仔個樣細定我仔呢...我個仔又瘦又唔高,個樣又好baby.......上星期先比人問佢升小學未

原帖由 chrwan 於 11-3-4 11:53 發表
彈SONATA IN A MAJOR
這個月8 歲 個樣生得小 著數D。
拿個2次獎, 今次好失望, 但又唔改

我仔當年可以一日練1個鐘..而家....一日15分鐘都偷笑
原帖由 fcbttkw 於 11-3-4 11:57 發表

好過我仔日日等運到(唔練琴)!

醒目開學勳章

原帖由 林嗅四 於 11-3-4 12:15 發表
我仔當年可以一日練1個鐘..而家....一日15分鐘都偷笑

我仔當年一日彈4、5個鐘頭琴(練+玩),依家一個星期練得一兩日琴,每次每首歌練唔多過3次,有時成個星期都唔練!

我個仔又瘦又高, 紮紮跳, 唔正經

原帖由 林嗅四 於 11-3-4 12:13 發表
同我仔彈同一首歌喎...
唔知你個仔個樣細定我仔呢...我個仔又瘦又唔高,個樣又好baby.......上星期先比人問佢升小學未

My son has just finished the competition. I was impressed by his performance, although he got no prize. He got 83, one mark lower than the 3rd one. I hope he is not disappointed.

83分都好好成績呀, 唔好失望, 盡咗力就是了, 好好獎勵他!

原帖由 Kangaroo 於 11-3-4 13:45 發表
My son has just finished the competition. I was impressed by his performance, although he got no prize. He got 83, one mark lower than the 3rd one. I hope he is not disappointed.

THANKS ! 佢彈116....同你仔仔一樣嗎?

小提琴係柴灣呀. 大部份人都拉得好好....競爭好大! 相對過往PIANO既小朋友既水準就參差大D. 唔知今年如何呢?

原帖由 chrwan 於 11-3-4 09:22 發表
小提琴在何處比賽? D小朋友彈得如何?
有時好看氣氛, 如果好多人緊張, 其他好像也會被感染的.

祝你仔仔PIANO 有好成績!

我仔仔也是剛完成G5 PIano, 月中G2violin, 希望他不要似上次緊張, 支旗今年好sharp!  

...

各位你們好!我家的小朋友剛剛學了琴1年會於下個星期二第一次參加這個音樂節, 佢係彈G1U101. 佢係彈第二節第一個出場, 我真係替佢擔心.我想請問各位我們可否在第一節的尾段先入場觀看, 好等小朋友可先熟習下個比賽環境呢? 因他剛剛先夠4歲.

我尋日係唔可以. 如果無演出經驗, 我覺得第一個出場係蝕底D, 我果組第一個出場(小二三咁上下)就發台瘟, 我見佢彈奏相信佢平時係OK 架.

原帖由 Queenielam88 於 11-3-4 14:40 發表
各位你們好!我家的小朋友剛剛學了琴1年會於下個星期二第一次參加這個音樂節, 佢係彈G1U101. 佢係彈第二節第一個出場, 我真係替佢擔心.我想請問各位我們可否在第一節的尾段先入場觀看, 好等小朋友可先熟習下個比賽 ...

原帖由 Kangaroo 於 11-3-4 13:45 發表

嗯....我又覺得未必, 還記得我女第一次參加校際時, 係K3, 當年佢彈一級 (首歌好似叫MINUET IN G), 佢又係第一個出場, 而當年佢幸運地拎咗86分有個第二名!

當年個評判宣佈佢得獎嗰陣, 話自己細個時參加比賽, 又係試過第一個出場, 當時好驚個評判會因為自己係第一個彈完就遺忘自己, 所以佢做評判時, 會特別留意第一位出場小朋友既表現....可能當年我女遇到個"聖誕老人"般既評判伯伯, 又佢當時係背譜兼全首歌無甩漏兼佢都係偏細....所以當時佢得到第二名吧!

總之, 盡力去彈, 盡情享受就是了!

原帖由 w_y 於 11-3-4 15:14 發表
我尋日係唔可以. 如果無演出經驗, 我覺得第一個出場係蝕底D, 我果組第一個出場(小二三咁上下)就發台瘟, 我見佢彈奏相信佢平時係OK 架.

原帖由 十月媽咪 於 11-3-4 15:33 發表
嗯....我又覺得未必, 還記得我女第一次參加校際時, 係K3, 當年佢彈一級 (首歌好似叫MINUET IN G), 佢又係第一個出場, 而當年佢幸運地拎咗86分有個第二名!

當年個評判宣佈佢得獎嗰陣, 話自己細個時參加比賽, 又係試 ...
係呀!我仔今年嗰塲出塲第一個妹妹,全塲最細,佢媽咪話佢係第一次比賽,結果佢係得第一名,我見佢冇緊張仲好有自信彈,評判仲話雖然佢係第一個彈,但小妹妹嘅自信表現巳認定佢係冠軍。

YEAH! 恭喜嗰個小妹妹!

原帖由 10101010 於 11-3-4 15:48 發表
係呀!我仔今年嗰塲出塲第一個妹妹,全塲最細,佢媽咪話佢係第一次比賽,結果佢係得第一名,我見佢冇緊張仲好有自信彈,評判仲話雖然佢係第一個彈,但小妹妹嘅自信表現巳認定佢係冠軍。 ...

我仔既鋼琴老師都話,其實年紀細比賽仲好,因為佢地未識驚,唔會太怯場,唔會發台瘟
原帖由 10101010 於 11-3-4 15:48 發表
係呀!我仔今年嗰塲出塲第一個妹妹,全塲最細,佢媽咪話佢係第一次比賽,結果佢係得第一名,我見佢冇緊張仲好有自信彈,評判仲話雖然佢係第一個彈,但小妹妹嘅自信表現巳認定佢係冠軍。 ...

多謝你地回覆呀,希望如你地所講喇!雖然個傻仔係細,但佢已經識講話自己好緊張喎, 真係比佢笑死.

请问,如果三位小朋友同样是88分的话,那怎么排1/2/3名的位置呢?

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-3 21:54 發表

75-79分-certificate of proficiency
80-89分-certificate of merit
90分+ certificate of honour
最高分的3位(可同分)得頭/2/3名,但必需要80分以上才可獲獎

回覆 11# 十月媽咪 的文章

一份小禮物作爲努力獎,個仔就開心哂。

醒目開學勳章

想請問如果係香港大會堂比賽( violin),是否可以俾2個家長入去看表演?因為老師說可以因為個場大wor..

原帖由 evatsoihk 於 11-3-4 17:30 發表
请问,如果三位小朋友同样是88分的话,那怎么排1/2/3名的位置呢?

同分就同名次
過往一般冠軍只得一名,亞季好多時都會超過一位的
‹ 上一主題|下一主題