用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 981212
go

祟真小學 家長 ? [複製鏈接]

Re: 祟真小學家長 - 請進入分享

Hi Good-day

Pls check your pm. thx

有人話祟小唔會將P.1 的收生名單告知EMB, 不知有人知是否如此& 原因!

謝謝!

係呀,咁咪幾好, 可以多個機會
KLLP 寫道:
有人話祟小唔會將P.1 的收生名單告知EMB, 不知有人知是否如此& 原因!

謝謝!

終於有一間學校收我個女啦!

請問各位家長可唔可以俾d lee間學校o既意見我呢?例如課程深唔深、老師好唔好、課外活動貴唔貴、有冇第二d私人校車可以選擇(因學校指定的校車乘車時間較長及車費較貴).....
唔該晒!

我想請教各位家長,我的孩子現在讀K2,我正考慮大埔道崇真小學及馬灣基慧小學,如撇開交通及學費的問題,請問各位家長你們的意見如何﹖你們有沒有熟悉的人現在正於這兩間學校就讀呢﹖我正考慮
1. 馬灣基慧小學的課程會否太淺,難於銜接中學課程﹖而馬灣的英文及普通話課程是否足夠讓學生應付將來的中學要求﹖功課及默書測驗多不多﹖
2. 大埔道崇真小學的英文及普通話似乎發展得不錯,但是否一間很谷的學校,功課及默書測驗多不多﹖是否有棈英班制度﹖學生間的競爭會否很強﹖會否經常只訓練一些表現突出的學生參加比賽而乏略一些表現不較突出的學生﹖

謝謝各位的意見!

阿四爸爸

小女讀緊崇真小學,我覺得佢讀得好開心,
成績中等,我地係無谷佢果類,
功課唔多,好輕鬆但又學到野,
唔覺學生間的競爭很強,(可能睇個細路啦!!)
唔覺學校好谷,但聽過有人話太淺.
學校好注重普通話同英文,
因為係私校,校長可以控制資源,
所以請左好多普通話同外籍老師.
(呢方面我覺得無咩學校可比,政府學校更無可能辦到)
每星期有一科默書,即係今個星期默中文,
下個星期就默英文.
每個學期有2次測驗1次考試.
睇得出校長好用心辨學.

令我最深印象,
有一次家長會,校長解釋曾派問卷俾家長,
資詢有關小食部應否保留問題,
80%家長表示不需保留,
校長認為唔可以只有家長意見,
想聽下學生意見,就統計埋學生意向,
點知有90%學生想保留小食部,
校長話同老師開會後,決定保留小食部.
學校當然明白家長出發點係為小朋友好,
但亦應該尊重學生心聲,
而且享用小食部既係學生而唔係家長,
透過買小食亦係一種學習,生活體驗.
我好buy呢個point(講真有小小感動)
我覺得一間學校既政策可以為著小朋友出發,
而唔係為討好家長(特別係一間私校)
我好滿意安排囡囡入讀此校,
我覺得呢間會係一間好學校.

Aunt-amie,

謝謝你的寶貴意見。我想問你的女兒現在讀幾年級﹖一班有多少學生﹖一級有多少班﹖多不多學生插班或轉校﹖每次默書範圍是多少﹖返學及放學時間如何﹖
Thank you very much.

I want to know too. It seems that not much
parents discussing that school.

阿四爸爸 寫道:
Aunt-amie,

謝謝你的寶貴意見。我想問你的女兒現在讀幾年級﹖一班有多少學生﹖一級有多少班﹖多不多學生插班或轉校﹖每次默書範圍是多少﹖返學及放學時間如何﹖
Thank you very much.

SharonChan & 阿四爸爸

小女讀緊P.5,今年全班有35人,不過印象中,低年級一班好似無甘多人(不過唔肯定).
阿女話低年級有5 班,高年級有4 班.
插班或轉校???5 年內好似都聽過2,3 次.
默書範圍    真係唔知點答你.............     
中文有時2課課文,一課默生字,一課默課文(抽默1-2段啦)
最近,一課默課文+5-10句成語.
英文就2 pages抽默生字及句子+課外
不過,我諗都好睇個別老師架喎!!
正常返8:00 to 3:30,不過學校好多活動,
通常唔係甘正常架!!我囡囡一星期有三日放4:30or5:00
(不過係自由參加既!!)

當年專登去學校等d小朋友放學,問佢地覺得間學校點呀??開心嗎???鐘意返學嗎???老師好唔好呀???
問左幾個都話好好,同埋見佢地都好開心喎,
所以我就做左決定啦!!     
其實,你地都實地考察下,學生既答案係最直接最真架!!!

阿四爸爸
如果你要2選1,不如用d時間,去哂2 間比較下,
你實知點揀既啦      

sorry 呀!!
我指既默書範圍係p.5既.(驚嚇親你地)
aunt-amie 寫道:

小女讀緊P.5,今年全班有35人,不過印象中,低年級一班好似無甘多人(不過唔肯定).
阿女話低年級有5 班,高年級有4 班.
插班或轉校???5 年內好似都聽過2,3 次.
默書範圍    真係唔知點答你.............     
中文有時2課課文,一課默生字,一課默課文(抽默1-2段啦)
最近,一課默課文+5-10句成語.
英文就2 pages抽默生字及句子+課外
不過,我諗都好睇個別老師架喎!!
正常返8:00 to 3:30,不過學校好多活動,
通常唔係甘正常架!!我囡囡一星期有三日放4:30or5:00
(不過係自由參加既!!)

當年專登去學校等d小朋友放學,問佢地覺得間學校點呀??開心嗎???鐘意返學嗎???老師好唔好呀???
問左幾個都話好好,同埋見佢地都好開心喎,
所以我就做左決定啦!!     
其實,你地都實地考察下,學生既答案係最直接最真架!!!

阿四爸爸
如果你要2選1,不如用d時間,去哂2 間比較下,
你實知點揀既啦      

你好,我的小朋友於今年9月入祟小,請問有咩要注意呢?THX

daniel44

唔使擔心喎.
8,9月左右啦,有家長會架,
到時會有詳細介紹!!!

謝謝回應,另想問此校是否3,4年班時,很多人留班?(可能學校為保BAND 1質數)但其實要留班的同學成績是否真是甘差(或是學校要求高明呢?)THX

請問祟真小學……是否沙田果一間     

joefoon 寫道:
請問祟真小學……是否沙田果一間     

係大埔道崇真英文小學呀!
其實係一家四口子

一家三口
5該晒     

請問有沒有崇真的家長知道, 崇真國際班除了學較主流班貴一陪外, 還有沒有其他雜費和開支較主流班貴呢? 和是否貴很多呢?

You have to buy one book for Japnese and one book for French.  Other than that, there should be no extra charge as compared with mainstream.

hong2002

Thank you for your helpful.

siumei1972     

請問有無放學後功課班?
How much money?
派位理想嗎?
多多指點!!
Thanks!
‹ 上一主題|下一主題