用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 9月在沙呂小讀小一媽咪入黎傾
樓主: yinmami
go

9月在沙呂小讀小一媽咪入黎傾 [複製鏈接]

Re: 9月在沙呂小讀小一媽咪入黎傾

我仲未搞得掂咩堂帶乜書呀,重越派越多野...書包好重呀.有冇高人可以指點下.. =.=
數=數學多樂趣.補充練習,數學課本3本帶晒???
英外=帶乜..
電=冇野帶???
普=拼音+有本叫語文0既書???
中閱=帶乜..
中作=唔洗帶??
英說=帶乜 ?
英外=帶乜?
英閱=唔洗帶???
救命....

Hi crystalmami

My son come from KV.   Is that u also need to use computer to due with  the chinese homework "BA" 爸.

Hi 路人丁

If u know the answer tell me woo

000302 寫道:
HI Mintpepper,

Congratulations!     
請登入沙呂小對外網頁,到右下角的"制服隊入選名單"即見入選名單。

唔該晒!

Check 左,Pepper 妹妹都入左交通安全隊負責點紅點綠

每日要做 de 乜工課同要帶乜書都幾 confusing,晚晚都好似玩估字遊戲咁

Pepper 媽媽 de 血壓已經開始正常番,相信 monitor 多兩日就 okay 啦!
Pentax K10DDA21/DA70/DA18-55mmDA50-200mm/FA43/Tamron A09

Hi chuiathena,

My son graduated from St. Catherine.     

我想問如果想入讀沙呂,係咪由揀幼稚園起呢,同埋點樣可以增加入讀沙呂機會呢,因為我小朋友仲係好細個,我諗我都係時候要plan定。

冬日勳章 醒目開學勳章

路人丁 寫道:
我仲未搞得掂咩堂帶乜書呀,重越派越多野...書包好重呀.有冇高人可以指點下.. =.=
數=數學多樂趣.補充練習,數學課本3本帶晒???
英外=帶乜..
電=冇野帶???
普=拼音+有本叫語文0既書???
中閱=帶乜..
中作=唔洗帶??
英說=帶乜 ?
英外=帶乜?
英閱=唔洗帶???
救命....

路人丁,
我都吾知點答你好,我ge做法係帶哂,好似好消極,但......唉,好似數咁,書一定要la,數補同數作係功課,其實可以做先帶,但你又吾知幾時做wo,所以......小一可能好D,未必真落手冊欠帶,我盡我能力答下你la,不過我始終建議有備無患,因我D仔女會比人落簿ga
數:書,如有補,作帶埋
英外:乜都吾使帶
電:電腦書
普:普話書

chuiathena 寫道:
Hi crystalmami

My son come from KV.   Is that u also need to use computer to due with  the chinese homework "BA" 爸.

注音是ba4..
我禽日拎我個仔本國語拼音苦練~~原來會識埋注音輸入法..

Hi 路人丁

If u know the answer tell me woo

路人丁,
我都吾知點答你好,我ge做法係帶哂,好似好消極,但......唉,好似數咁,書一定要la,數補同數作係功課,其實可以做先帶,但你又吾知幾時做wo,所以......小一可能好D,未必真落手冊欠帶,我盡我能力答下你la,不過我始終建議有備無患,因我D仔女會比人落簿ga
數:書,如有補,作帶埋
英外:乜都吾使帶
電:電腦書
普:普話書

Hi 各位家長:

我都係唔知每日應帶甚麼課本,不如你/妳們都入學校內聯網討論區,有一個應帶課本的topic回應一下,等校方知道家長幾迷惘,可以如何協助家長?!   

不過今天我遇到囝囝的中文老師,佢話中作及中默都要帶中文書。

twinnelui 寫道:
我想問如果想入讀沙呂,係咪由揀幼稚園起呢,同埋點樣可以增加入讀沙呂機會呢,因為我小朋友仲係好細個,我諗我都係時候要plan定。

Hi twinnelui,

如果父母其中一個是基督徒,會多5分宗教分,20分在第一round自行收生都有機會抽o下。 :

hohoho 寫道:
Hi 各位家長:

我都係唔知每日應帶甚麼課本,不如你/妳們都入學校內聯網討論區,有一個應帶課本的topic回應一下,等校方知道家長幾迷惘,可以如何協助家長?!   

不過今天我遇到囝囝的中文老師,佢話中作及中默都要帶中文書。

I second your idea.  We should do this for the sake of our children's health, by off-loading the unnecessary books from their back-pack.

I was about to send an email to Pepper mui-mui's class teacher last night, but was a bit tired and a bit too late at night.
Pentax K10DDA21/DA70/DA18-55mmDA50-200mm/FA43/Tamron A09

放心啦!今日致电中文老師,她說將會出指引給P.1家長.
中閱:上圖書館不用帶書,但B班當日有中文堂
中作:上學期要帶書,下學期等通告不用帶
中默:帶書

有冇人覺得普通話教得好快,一堂教了第一課同第十九課.我做愛心家長喺1A所見,大約五至七個知先生講乜嘢!個本書每一課隔離D生字又吾駛做,嗰本語文生字本又話吾駛帶返學,個普通話老師話生字本回家同父母做????

咁咪以後日日聽隻VCD.     
重有今日林慕德同佢D同事在上課堂時在教a,e,i,o,u +唱歌仔.乜林生喺津校教師咩! 我相信好多小朋友學過Phonics但亦有未學過的, 今日嘅功課是CD Exe. 合道理嗎? 喺津校嘅功課喎? 同林生間私人公司D作業一樣喎 1A班的老師名單表(貼在課室)有林生嗰名==(德)但1B喺

chuiathena,

好多謝妳提供課堂資料呀!

我囝囝係完全唔知普通話老師說甚麼!   

另想請問"語文生字本"是否等於"語文第一冊",因我只見"語文第一冊'這本書!? 囝囝寫手冊其中有一樣功課是"筆順",不知是那一本?

煩請指教!

Chuiathena,

非常同意你的見解, 昨晚回家後見囝囝的phonics做完并全對, 己覺奇怪, (k3學過,但maybe forget some ), 原來是姐姐教, 我再test him, 不是全部會讀, 唯有再自己教, 是否進度太快?

"普通話"課囝囝也是一半一半, 昨晚執書包時問我, 媽咪為什麼日日都有中文堂, 我問他是否聽不明, 他并無答我, 我怕他會lost interest in chinese.

各位家長:

剛開囝囝學校的email,收到英文老師通知小一生於25/9英默堂的默書範圍呀!記得check email喇!

寫字本是粉紅色有兩隻燕子在封面的.
英默記住要考Phonics A-J發音呀! 英文老師話默書記緊大細楷.各位小心囉.
今日1A數學做心術題,不過冇派比家長呀!
嚟緊中默第一課及中文打字第一課自己Sunday 要練呀!

老師話林生只是昨天有同事冇番所以親自到,平時會你林生的助手教.

有冇人漏咗呀? 放便自已加上去呀

1B
monkey(Boy)(管弦樂)( Parent Team Sept)
7895(Boy)
Crystalmami(Girl)

1C
Yinmami(Girl)(Parent Team Sept)
Mintepper(Girl)(管弦樂)( Parent TeamSept)
elzachau(兒甥仔)
000302 (Girl)(管弦樂)(Parent Team - Sept)

1D
DonDonma(BoY)(管弦樂)
DDmami

1E
路人丁(Boy)
hohoho(乖乖b)

Yanyan-mummy consultant

Dear chuiathena,

Good observation!
Totally agree with what you said.
I just want to know why such arrangement was made.

[quote]

重有今日林慕德同佢D同事在上課堂時在教a,e,i,o,u +唱歌仔.乜林生喺津校教師咩! 我相信好多小朋友學過Phonics但亦有未學過的, 今日嘅功課是CD Exe. 合道理嗎? 喺津校嘅功課喎? 同林生間私人公司D作業一樣喎 1A班的老師名單表(貼在課室)有林生嗰名==(德)但1B喺

寫字本是粉紅色有兩隻燕子在封面的.
英默記住要考Phonics A-J發音呀! 英文老師話默書記緊大細楷.各位小心囉.
今日1A數學做心術題,不過冇派比家長呀!
嚟緊中默第一課及中文打字第一課自己Sunday 要練呀!

chuiathena ,

"寫字本是粉紅色有兩隻燕子在封面的"---原來今天才派!
Thank you!

Dear 000302

今日我捉Monkey 去同數學老師say Sorry ! 太冇礼貌啦.
你22-9-2006去吾去家長會呀? 要坐好耐喎!

活動教學       好活動
自已返屋企教學     
‹ 上一主題|下一主題