用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

菲媽,

一係走兩邊啦, TST 3:30 開始呀!

各位民生媽咪大家好
etv那套普通話集誦短片終於可以網上收看,
民生小學部大約在最尾部份出現,
送上給大家看看

http://etvonline.tv/etv/front/archive.jsp?PROGRAM_REF_NBR=2992

Zoey >> 你講得arm, 湊兩個真係好busy. 前一排家姐考試期間少左照顧個細囡. 於是個細囡成日做d野出來, 令到我好激氣. 所以都好少上網. 真係好頭痛. 芊芊有時番到屋企都同我講話見到Maggie 和菲菲. 佢都叫過我話想約佢地兩個玩wor! 幼稚園部個gathering 去唔倒啦!因為個日巳經有約. 下次有機會啦!!!!

菲媽 >> 收到你個pm. 不過兩日我都唔得. 真係可惜呀!       到時你地玩得開心吧!   

Alexmama 寫道:
各位民生媽咪大家好
etv那套普通話集誦短片終於可以網上收看,
民生小學部大約在最尾部份出現,
送上給大家看看

http://etvonline.tv/etv/front/archive.jsp?PROGRAM_REF_NBR=2992

Hi Alexmama,

妳也是民生媽咪嗎?  Thank you 妳的連結, 我在電視上的 ETV 都看過她們的表演, 我都好想我女入到朗誦團, 她的普通話似乎比英文好一點          .

Hi 菲媽,

我都不知道考怎麼的, 因家長在課室等的.我個仔話
要買聖誕燈色回校佈置, 是否真的? 點解學校有那麼多關懷活動,連家長都一齊做, 好似我讀書.

有時間交換意見.

abbybear,

尋日 Maggie 話妳仔仔請了病假, 好了些未呀!?~

各位媽咪, 我想 confirm 一下今個 Fri 係未冇 Eng. Dict. 呀          ?

zoey,

多謝關心,囝囝冇事。
我都覺得奇點解12日冇eng dict,會唔會有咩活動呀?
20日派成績表啦,唔知先生有咩講呢?
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

abbybear,

我諗不如諗定有乜野問先生          !

收左通告未呀? 幾點鐘見老師呀?
我地要商量下到時要同老師講d咩,問d咩問題.

今個星期應該唔使默英文.....
菲媽 =^_^=

菲媽,

咁妳幾點見呀?  我地暫時未定, 還等老師安排, 唔知到時老師會點講         (最怕 Maggie 唔多 outstanding, 老師都冇乜印象          )!  

時間 arm 之後可以去 tea 丫!

Hi 菲媽,

我個仔班主任比左12 時, 吾系幾好D時間, 我已改為9 時左右, 希望可以la, 你呢, 幾時?

KL-Lum,

我覺得今次安排唔係幾好, 因為其它班會預先派表問家長大約時間, 但我地老師已分配好時間, 好似係按號數, 我係23號, 所以接見時間係10:30分, 但我要帶菲菲去表演, 撞左時間, 仲有, 佢同d學生講明不可以改, 除非有人同你調時間, 否則要改星期一. 我好彩有人同我調左9:00, 不過唔知得唔得.  

其他媽咪你地點呀?
菲媽 =^_^=

昨天收到通告, 安排左8:30 , 冇計啦! 我諗星期五晚一定要早訓, 如果唔係我怕自己會拾o下拾o下, 冇d反應, 到時錯過問野機會呀!!!昨晚好辛苦做左份問卷, 希望校長真係用心去睇啦!   

桃子,

問卷?  是否問小朋友看圖書習慣, 對學校滿意程度 . . . . 那張呀?  如果係, 我在下面都有提左小小意見, 希望校長可以考慮考慮          !

(其實對校長既印象都唔錯, 感覺佢上任後學校既轉變;  Maggie 話上兩個星期梁校長來代班主任課, 因為班主任要帶隊去參加英詩比賽, 梁校長跟他們講故事, Maggie 話校長好好人, 成日笑          )

KL-Lum,

我成功調左接見時間啦, 你得唔得呀?

到時我一定問佢點解每班d制度都有少少唔同.

Zoey,

你就好, 可以見到校長好既一面, 我就覺得佢cool到不得了.
我真係要多d留意下和發掘下佢地d優點.   
菲媽 =^_^=

abbybear & Olivia1997,

妳地見幾點呀?  我見九點幾, 快 d 見完去玩 ma          , 希望準時去到啦          !

菲媽,

我都有問過 Maggie 老師有冇鬧人嫁, 佢會講老師係教唔係鬧, 所以可能咁, 佢覺得個個老師都好好人啦           .

zoey,

我見11點幾,唔想咁早起身.

Olivia1997,

妳見幾點呀?
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

各位, 我約

各位小一家長,

囝囝下星期做健康檢查,

Maggie 既健康檢查在出年三月.

Olivia1997,

我見 9:18, 咁到時應該會見到妳          !  講開書展, 早兩日在書展買了兩本書, 打算比 Maggie 做 X'mas gift, 是兒童啟蒙文學的 <兒童讀論語> 和 <兒童讀三字經>, 入面深入淺出, 用小故事教大道理, 我覺得好有意思, 而且這排 Maggie 成日學著同學, 回家常常諗住 <三字經>, 所以我知佢一定會喜歡, 妳地有空都可以到書局看看, 還有 <三十六考的故事>, <兒童讀唐詩> 等等, 平時我多數都係到 library 借書, 但係我覺得這些叢書很有保留既價值          .
‹ 上一主題|下一主題