用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

今日囝囝班有位同學唔記得帶書包返學, 佢話以為DAD攞, 最後原來是漏咗響屋企.

黃巴士

王國長老

0甘都得
原帖由 黃巴士 於 10-10-14 15:28 發表
今日囝囝班有位同學唔記得帶書包返學, 佢話以為DAD攞, 最後原來是漏咗響屋企.

黃巴士
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

1)書包太重
囝囝都算身型"大舊", 但個書包重到呢....
已經是袖珍字典, 各科都好多補充&作業, 每樣一D, 一大堆,我揹都覺得重, 上校車都差些倒翻, 仲要揹到5樓, 唉!!!!  叫佢留些在櫃內, 佢又話有其他課外堂的人會入佢班房, D桌子會搬來搬去, 唔跟位, 好易唔見.

2) 蚊太多
下雨濕濕, 在橾場練BALL, 前日兩隻腳10幾處蚊口,  無忽好肉!!!!

黃巴士

王國長老

講開書包重量,我一囡又係,重到死...我大女好彩夠大大隻先唔會翻身跌倒
星期三仲要拿小號,真係要出動埋手推車俾佢 好彩上落車個跟車姨姨幫佢手咋..

另外原來佢地有句關於志堅既口頭禈----
一做志堅,包您黐線
原帖由 TAOTAOLEE 於 10-10-15 08:55 發表

我囝囝P2, 中等身型, 逢星期一,四除了中英數外,還有其它3料書本, 嗰兩日個書包重到C, 返學/放學我又唔忍心比佢揹, 結果每日我幫佢揹書包, 揹到我自己個膊頭都好痛, 上落校車/上落樓梯真係難為了小朋友呀.
至 ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

魅力公主 醒目開學勳章

d蚊真係好勁,阿女成腳一舊舊,放假佢要著靚裙好核凸

原帖由 cookie 於 10-10-15 10:02 發表
講開書包重量,我一囡又係,重到死...我大女好彩夠大大隻先唔會翻身跌倒
星期三仲要拿小號,真係要出動埋手推車俾佢 好彩上落車個跟車姨姨幫佢手咋..

另外原來佢地有句關於志堅既口頭禈----
一做志 ...

"志堅"在堂年我都有做. 依家我幫佢對數, 我都對到煩.
哈哈 "志堅,志堅, 做到你癲"!!!  

黃巴士

人地小朋友愈操數卷愈勁, 我囝囝就愈操愈無心機, 愈做愈心煩,  狂搔個頭, 頭皮好似落雪咁落下.

黃巴士

sorry, deleted.

原帖由 黃巴士 於 10-10-15 11:26 發表
人地小朋友愈操數卷愈勁, 我囝囝就愈操愈無心機, 愈做愈心煩,  狂搔個頭, 頭皮好似落雪咁落下.

黃巴士

講起數學, 仔仔就愈做愈亂, 由其係異份母加減例式題, 見佢一題數要例成6-8行式, 同埋成日做做吓"+"就寫"-",  "-"就寫成"+", 所以成日計錯數, 我幫佢CHECK數都覺得好煩,  教佢用簡單D方法例小1-2行式, 佢又話老師唔比喎,真係救命呀!

回覆 5# seven_cola 的文章

seven_cola
謝謝妳女兒的便條紙.
仔仔前幾日,隻腳都有8粒蚊蚊印.

應該係計下學期大考,及六年級兩次總測。下學期會有五年級家長會。
不過這兩年每次測考都要小心,因自行收生或考直資會看其成績的。

原帖由 kswiss 於 10-10-13 22:58 發表
我地班都有叫背默, 但最後是讀默.

今年突然計分制度唔同咗, 咁對於我地五年級呈分嚟講, 係點計架呢? 係單計6月個次考試? 還是全年4次? 真係要clarify. 而家我地仲懶懶閒, 未得閒溫總測.

...

原帖由 YLMBEE 於 10-10-15 13:27 發表

講起數學, 仔仔就愈做愈亂, 由其係異份母加減例式題, 見佢一題數要例成6-8行式, 同埋成日做做吓"+"就寫"-",  "-"就寫成"+", 所以成日計錯數, 我幫佢CHECK數都覺得好煩,  教佢用簡單D方法例小1-2行式, 佢又話老師唔 ...

我囝囝都係好似你仔咁講, 老師係咁教列式, 我教佢簡單些列式, 佢都唔聽, 話老師係咁講.....,  唉! 我只係覺得列式複雜會慢D , 但無法子啦, 複雜&簡單列式答案都一樣.

黃巴士

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 pyh 於 10-10-15 05:13 PM 發表
seven_cola
謝謝妳女兒的便條紙.
仔仔前幾日,隻腳都有8粒蚊蚊印.

何太:唔洗客氣!真係多謝你
關於蚊既問題......
驅蚊帶,驅蚊液都唔得

原帖由 seven_cola 於 10-10-16 11:28 發表

何太:唔洗客氣!真係多謝你
關於蚊既問題......
驅蚊帶,驅蚊液都唔得

5年了. 咩方法都用灑. 學校近山邊, 真係送仔女日日去餵蚊 .

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 10-10-16 14:14 發表

5年了. 咩方法都用灑. 學校近山邊, 真係送仔女日日去餵蚊 .

黃巴士

校務處、操場既凳都係高危地 不過唔通叫佢地唔落操場玩咩?退一步諗,可以俾小朋友多接觸大自然,都係一件好事。
我同阿囡慣住郊區,煩緊中學要轉區既話好大可能要搬屋,但係真係唔鍾意住市區,所以九龍東雖然多真資但都唔係好有意欲去了解……

係勒,千色店個特賣場做緊特價書展,所有書包括各級補充練習都係做緊100蚊10本,一本12蚊,有唔少幼兒同兒童書,加上外國翻譯名著、民國名家作品、食譜玩具甚至筆袋等,總知好抵,買滿十樣後都係@10蚊,果度好多書響其他書局賣緊原價或者幾十蚊,總之冇咁平
我之前響荷里活中心見到佢做特價攤(上星期六)時既有D書,昨日已見唔到,受觀迎書會去得好快(好彩佢存貨都幾多),記住經過快D去望吓,做到10月27日架。

每逢9月開學, 囝囝個心都未返來. "烏LEE單刀."
依家高小, 好多時老師講了要做/帶嘅嘢, 唔會再寫在黑板&手冊上, 要佢地記&專心, 佢就成日唔記得.  
又或者寫左手冊之後幾日至交, 又混亂灑邊日/邊課要做, 邊課唔要做. 失灑云咁.....
成本手冊欠欠欠, 唉!! 本手冊要見人架!!
‹ 上一主題|下一主題