用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

HK-MAN 發表於 17-6-13 09:46
所以成日都話,網上資料之外,還要身體力行去參觀簡介搵出最適合自己或者是最想追求既野.
另外很欣賞你開大池 ...

路人甲行過,中途離隊可以有好多原因,搬家,成績前列轉校,成績中游創國際,成績下游找合適,或或,咁咁,推高1仔率未必一定,6成1仔率唔易做到 ~~~

將宣小係普教中? 我真係笑左, 希望樓上祇係打錯字.

同區最熱門的五間當中, 宣小同馮晴一直係廣教中!

mcl203 發表於 17-6-13 09:55
路人甲行過,中途離隊可以有好多原因,搬家,成績前列轉校,成績中游創國際,成績下游找合適,或或,咁咁 ...

所以我話中途離隊出出入入難以計算,只能用入學生跟畢業生計算.
最終出的BAND1人數,除入學生或畢業生個比率差別都幾大. 當然有5,6成BAND 1 既學校梗係超成功啦.

mcl203 發表於 17-6-13 09:55
路人甲行過,中途離隊可以有好多原因,搬家,成績前列轉校,成績中游創國際,成績下游找合適,或或,咁咁 ...
都係,我親戚女番個間女校都係熱門有聯繫中學勁多人叩門受歡迎(有鼓勵我比女去叩門)
但要出九龍太遠,接送問題加上小朋友仲細想多些休息時間所以無試
聽她說一路升上去每年總有幾個因唔同原因轉校
學校又會收番勁插班生
間女校都唔輕鬆,但小朋友無學習壓力,
仲好喜歡校園生活
升中最勁頭個20個都出去考神校
聽完她說完真的一山還有一山高
所以最重要搵適合小朋友學校

HK-MAN 發表於 17-6-13 10:07
所以我話中途離隊出出入入難以計算,只能用入學生跟畢業生計算.
最終出的BAND1人數,除入學生或畢業生個比率 ...

我係想指出,用P1或P6去試图推高B1率係不可作準,用P6畢業生去試推敲B1率已足夠。係一間P6擁有50-60% B1率,若學校並非有意識既淘汰唔達標學生,用P6生去計B1率,可能係低估咗,因離到場既學生多為前列生,後列生係強校相信唔多學生肯離場。

mcl203 發表於 17-6-13 10:24

我係想指出,用P1或P6去試图推高B1率係不可作準,用P6畢業生 ...

你又有道理喎!  我古一半半啦,又唔係咁多家長唔願離隊既.

HK-MAN 發表於 17-6-13 10:28
你又有道理喎!  我古一半半啦,又唔係咁多家長唔願離隊既.
成績勁都會離隊試考入好插班最唔會走多數中游
我親戚都想比小朋友考插班神校
但小朋友意願熱愛學校唔想中途走
所以升中先再試

apple~y 發表於 17-6-13 10:36
成績勁都會離隊試考入好插班最唔會走多數中游
我親戚都想比小朋友考插班神校
但小朋友意願熱愛學校唔想中途 ...

每個人意願唔同啦!
另外如你親戚學校,勁人離隊去神校,依然有勁人會插入佢間學校,因為2線BAND1生都會過塘1線學校的,到畢業時,畢業生可能跟入學生人數差不多...但最終相差10%的話,真係唔知咩事!

HK-MAN 發表於 17-6-13 10:43
每個人意願唔同啦!
另外如你親戚學校,勁人離隊去神校,依然有勁人會插入佢間學校,因為2線BAND1生都會過塘1 ...

2線好難有50-60% B1率喎, 1線都未必有,所以 1 2 3線學校已經好唔同 ~~~

mcl203 發表於 17-6-13 10:51
2線好難有50-60% B1率喎, 1線都未必有,所以 1 2 3線學校已經好唔同 ~~~

你誤會了,我說2線學校band1會跳去1線學校,1線學校既就會選擇跳去神校...
最終2線band 1生走咗...2線依然是2線...1線依然1 線...神校依然神校

fonimin    發表於 17-6-15 10:52

HK-MAN 發表於 17-6-13 10:43
每個人意願唔同啦!
另外如你親戚學校,勁人離隊去神校,依然有勁人會插入佢間學校,因為2線BAND1生都會過塘1 ...
又或者無適合達標插班生收好似我朋友小朋友有sen須要,係95網某間學校
學習出問題覺得學校幫唔到太多
想走試考其他插班,
她試過幾間3線唔熱門有筆試考(插小4)都唔收

apple~y 發表於 17-6-13 10:56
又或者無適合達標插班生收好似我朋友小朋友有sen須要,係95網某間學校
學習出問題覺得學校幫唔到太多
想走試 ...
sen 學生要支援,可能果啲學校無足夠支援拒收囉.

lhyxxx 發表於 17-6-13 00:48
喜愛宣小(或其他小學)並無不妥,我亦知道有宣小好多吸引家長既地方。正如前文,我只係舉出事實,至於有幾 ...
我係新手,下年先報,因為宗教同近屋企初部prefer宣基,但其實未諗定,睇見你D分析,反而好奇問下你唔係宣基人,一句到尾你係咪唔推薦宣基?我個仔miss話適合讀書又會自動覺做功課寫下字。(師奶仔一名唔識數據唔識駁,可唔可以講淺D。Thanks)

回覆樓主:

家長們對自己心儀的小學, 最好多花點時間, 帶同小朋友親自到學校參觀, 感受一下。
先問問自已, 選擇小學, 最關注的是校舍? 升中派位? 校風? 語景? 活動? 再針對目標進行探究, 看是否合乎自己的期望

Gakki 發表於 17-6-14 23:31
我係新手,下年先報,因為宗教同近屋企初部prefer宣基,但其實未諗定,睇見你D分析,反而好奇問下你唔係宣 ...
1.) 恭喜你, 你選邊間學校得. 乙1 可以搏大熱門學校  >> 我個仔miss話適合讀書又會自動覺做功課寫下字

2.) 若不熟悉間學校,唔推薦給人是正常的  >>  你唔係宣基人,一句到尾你係咪唔推薦宣基?

入正題, 選擇學校看看是否是自己適合...自己,適合這個詞語好廣好闊的沒有一個定義,所以必需去簡介會了解及發問.為何強調要親身多去簡介呢,網上看始終存在個人偏見或口味.聽過簡介了解學校對叩門亦有幫助...乙1並不易入的,叩門時,孩子面試能力好,若再加上家長誠意分,就更加好了. 面試時,校長接見家長往往會問為何喜歡這所學校?若只說學校成績好,教師有愛心..這類答案很難為面試加分.

Gakki 發表於 17-6-14 23:31
我係新手,下年先報,因為宗教同近屋企初部prefer宣基,但其實未諗定,睇見你D分析,反而好奇問下你唔係宣 ...
你好,整體黎講,我覺得宣基係一個各方面比較平衝、質素又中上既選擇:
- 成績:雖然無升中數據,但我認同可由校方聲稱60%升英中比率,及視學報告既描述估計。我個人估(估架炸)升B1比率約30%,中規中矩,始終有公開成績比較王道同令家長安心。另方面,取消宣中聯繫係一個警號,但從學生角度出發,唔會影響B2/3(本來冇得抽)及B1A同學(靠自行食糊),主要係B1邊沿人少左防護網,即使如此,亦只不過同其他小學一樣,唔係話輸蝕左。但你仔仔重細,暫時預測唔到多年後表現,所以入到宣基只須讀好眼前既書,儘力而為就可以。
- 成績以外包括教師團隊、學生行為、教學技巧、品德教育、校園生活等等:宣基既校外評核報告(ESR)不嬲幾好,佢係95網少數幾間主動公開歷年ESR既學校,值得讚賞!詳情自己到網站DOWNLOAD睇,尤奇留意每節批評嗰幾句,即係做得麻麻既地方。
- 硬件:較舊、面積6200 SQM,空間感略細(對比新校舍如將循12030 SQM,景天4520 SQM),視乎個別家長接受程度。
比喻宣基就好似一隊前鋒、中鋒、後衛、龍門樣樣幾好但又唔係最TOP既球隊,夠簡單未?
建議你都參加宣基簡介會,及咨詢在學家長。你既然問我,証明你有尋找對比資料既sense,已經唔係一般師奶。希望幫到你。

lhyxxx 發表於 17-6-15 17:08
你好,整體黎講,我覺得宣基係一個各方面比較平衝、質素又中上既選擇:
- 成績:雖然無升中數據,但我認同 ...

如果你認同佢有60%升英中率,但又話佢只得30%入band 1??似乎矛盾小小喎?難道認為佢另外30%入band2 英中??? 我指50/50既比例好怪.當然你有你觀點.

lhyxxx 發表於 17-6-15 17:08
- 成績:雖然無升中數據,但我認同 ...

嘻嘻,其實都係摸索中,乜都唔識…唔好話我煩…
問多句咁即係講到尾宣基值唔值得放乙一?
我大至明你講D野,好中肯。

Gakki 發表於 17-6-15 17:42
嘻嘻,其實都係摸索中,乜都唔識…唔好話我煩…
問多句咁即係講到尾宣基值唔值得放乙一?
我大至 ...

值呀。如果宣基都唔值,都無乜邊間好報了。
你重視宗教即係唔考慮將天,餘下只有黃永樹及將循(未知你是否介意不同教會)。其他good choice都離你家遠,要搭校車。

請問大家知唔知梁省德幾時叩門面試???

‹ 上一主題|下一主題