用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享
樓主: dordormom
go

鑽石山靈糧堂幼稚園家長分享 [複製鏈接]

我都正在考慮乘校車問題,我問過學校由慈雲山到學校要35分鐘,所以考慮唔比囡囡搭。你住那區?上午班還是下午班?

夏安:
你可以利用校內的內聯網或直接致電學校留口訊,老師會盡快回覆的,我自己多數用電郵跟老師聯絡,老師都盡量即日回應,她們試過在下班後乘車回家途中打電話給我,真係好勤力,好盡責架...

至於校車,你可以放心,我小朋友上學期讀下午班,來回搭校車,到下學期轉上午班,我選擇早上親自送她回校,放學則搭校車由麻麻接回家,司機叔叔同姐姐都好人,司機叔叔如果有時早出車或見唔到家人接放學,佢會打電話通知屋企人...

路線方面,校車暫時會有一個初步路線圖及時間表,但到開學,學生人數定晒先有更準確的路線圖及時間表後,你可以因應要求同校方反映,我見開學後我地個站得囡囡一個上車,就同校方反映上落車位置可唔可以改近d,方便老人家接送,唔使佢地走咁遠同咁頻撲,又唔駛挨風雨等,校方安排到o既話,都會盡量答應...

原文章由 夏安 於 08-4-16 00:37 發表
請問各位

校內的內聯網會有老師留言/回覆嗎?

另外  你們的小朋友乘校車回校的經驗都是愉快的嗎?

26/4 要交費喇
有D緊張
我家有三寶

夏安:
校內的內聯網會有老師留言,你亦可以致電學校留言,佢地都會盡快回覆的...

我的小朋友乘校車回校的經驗都是愉快的,姐姐好細心,如果校車早到或有乜野,司機叔叔都會預早來電通知,之不過,校車一般較遲到校,一入校門已是早會/午會時間,小朋友沒有自由時間去玩玩具/串字/找老師家長講故事,如果屋企人帶上學,可以調節時間,早一點俾佢返去玩...

校車路線同時間都係暫定的,因為要睇開學後,確定收生人數先會有最後定案,我的經驗係囡囡開學後,發現我地個站只得囡囡一個上落車,於是同校方反映可唔可以將個站改近麻麻屋企,方便老人家接送,唔駛佢地行咁遠同咁頻撲,又唔駛挨風挨雨曬住等,校方安排得到,都會盡量安排...

原文章由 夏安 於 08-4-16 00:37 發表
請問各位

校內的內聯網會有老師留言/回覆嗎?

另外  你們的小朋友乘校車回校的經驗都是愉快的嗎?

26/4 要交費喇
有D緊張
我家有三寶

Hi Samkit

下午班!
我住TKO 又吾近MTR 露天行15mins
落雨時會煩D
所以想坐校車
其實我都想自己帶返學放學...不過中間時間去邊???有諗過有機會就做家長義工......吾知自己得吾得

另外 感謝fostermak
你真係熱心mama

原文章由 SamKit 於 08-4-16 10:56 發表
我都正在考慮乘校車問題,我問過學校由慈雲山到學校要35分鐘,所以考慮唔比囡囡搭。你住那區?上午班還是下午班?

我囡囡都是下午,但有去信要求轉上午因方便婆婆照顧。現在等回復!我有問過何否搭單程,但老師話唔可以。所以婆婆決定自己接送。TKO 有綠van到Dimond Hill,方便嗎?

Hi SamKit

原來TKO有綠van到Dimond Hill

我吾知呀 其實我搬左來年幾
我搵下先 謝謝

我都有去信話轉上午
但好遲先交信 我估排好後
無論點 有家都有機會做同屆學友

各位

你們好,我仔仔九月都會讀靈糧,26號要交費用,想問下大家意見:
1. 返學圍裙同短褲一般要幾多套呢?我發覺佢d校服都幾貴,又唔可以一日著校服,一日著體育服,好似迫住要買兩套d圍裙同衭

2. 什費中有項係勞美用品及文具,會有d什麼?

謝謝回答!

Hello,
我仔仔比馬鞍山靈糧收左,今年會讀K1,因將會搬入西貢,現想轉去鑽石山呢間,今日打去問,佢地話鑽石山FULL晒 ,仲有好多waiting list呀.

佢話之前有個case係,小朋友讀緊,佢中途轉去另一間插班,但係唔代表到時可以轉

其實創價都收左仔仔(老公鐘意呢間),但我比較喜歡靈糧呀...點算呀...
唉...真係好想比仔仔讀呢間呀...,我可以點做呀???

原文章由 fostermak 於 9 4 2008 13:18 發表
lisalu17:
希望解答到你的問題啦...
1.靈糧可以用学券
2.学费$2400,扣除学券,即$1400
學費 分 10 期繳交 每月 2400 元茶點費 分 10 期繳交 每月 140 元 車費 分 10 期繳交 由 503 元至 1218 元 (本校特設校車接送各區學生 ...

我亞女以前讀銅鑼灣正校, 由於搬屋, 所以k2轉左黎鑽石山, 而我轉校都有另外考創價, 都有收亞女, 不過最後冇選擇到, 因為創價評價好極端, 話好的人就讚到天上有地下無, 話唔好的人就講到佢好似一間邪教學校咁, 所以我最後放棄左, 不過創價家長對創價評價都好高, 佢校園大過鑽石山多多聲, 馬鞍山果間我真唔清楚, 小朋友喺果到讀書環境會好好多, 大家都係活動教學, 我見佢地上堂好得意, 做左個小型戲院, k3小朋友俾假錢買飛睇戲, 真係好活動教學, 見到佢地玩得好開心, 我覺得好特別, 同埋創價所有嘢都會平過靈糧,

wing:
尋日我見你同老公一齊觀課,係咪爸媽可以一齊黎架?你去完有乜野觀感?卓卓見到你地一齊去,係咪好開心呢?
我要等到五月頭先有機會觀課...
我家有三寶

今晚個小學選校升學講座同聽日朝早個profile製作講座,你地會唔會去呀?我報左名,如果係,可以相認嘛...

原文章由 fostermak 於 08-4-24 10:25 發表
wing:
尋日我見你同老公一齊觀課,係咪爸媽可以一齊黎架?你去完有乜野觀感?卓卓見到你地一齊去,係咪好開心呢?
我要等到五月頭先有機會觀課...
我家有三寶

我唔係好覺得今晚有講座喎, 唔通我miss左, 我聽朝都有報名profile製作講座喎, 我仲以為for k2 only
原文章由 fostermak 於 08-4-25 09:54 發表
今晚個小學選校升學講座同聽日朝早個profile製作講座,你地會唔會去呀?我報左名,如果係,可以相認嘛...

Hi! 各位靈糧 friends

好耐無入來啦! 因為電腦要大修, 剛剛至整番好咋!

Samkit,

乜tko有去鑽石山van咩?? 我都唔知喎! 係經邊度架?

夏安,

你都係全職媽咪? 我都係呀! 或者下午班時坐住校車先, 真係轉到上午班, 就爹d送返學, 自己接放學囉! 我都係架!

Fannylok,

小朋友最好都係多一套spare, 不過, 你可以先買一套, 我諗有需要即日洗, 應該都乾得切! 真係唔夠, 未自己去校服公司再買多一套囉!

回覆 #6 子霖 的文章

子霖,

唔知你決定左未呢? 如果真係鐘意靈糧, 查實仲可以考慮轉去藍田分校, 雖然校舍細d, 但係我知道下午班應該唔多學生架, 遲d再諗計仔轉去鑽石山, 不過我就唔讚成小朋友轉來轉去, 儘管小朋友適應力強, 但係對佢地小小心靈始終有影響!

foster,

觀課感受呀? 我本來個心真係唔係幾舒服, 因為每堂得20分鐘, 太趕, 我見黃老師望左幾次個鐘, 小朋友亦唔夠時間去有太多回應比老師, 反而我老公就好滿意仲安慰我話, 佢地做左咁多年都無問題, 即係咁安排係對小朋友最好啦!

而個小一分享會, 我自己就得益好多, 仲加強左對靈糧小朋友嘅信心添!

wing:
乜唔係每節一個鐘咩?我上內網聯見個上課時間表係每節一小時,原來咁趕架...我都好期待下星期o既觀課...

咁你果晚小一分享會聽左邊間學校?係咪播道呢?
我去左"九龍塘學校",我自己都擺烏龍,以為九龍塘學校就係九龍塘官小添,但原來會長講九龍塘學校都好正架...

至於星期六的個人紀錄冊製作會,我去左一陣就走左,因為細妹坐唔定,成日想出去玩滑梯,冇睇到後尾d紀錄冊sample,睇相先知原來製作可以去到咁精美...

子霖:
如果你真係好鍾意鑽石山靈糧,不如兩手準備啦,寫信俾校長/副長排waiting list及申請轉校的原因,keep 住出信及follow up ,我相信會有一定效用,我聽過有學生o既家長講,話佢小朋友本身入唔到靈糧,但就打誠意牌,同校長講明除左靈糧,唔會讀第間,結果就收左佢...

Fannylok:
我都買左兩套校服,驚夏天大汗,要日日換,如果你可以即日洗,即日乾,都可以考慮買一套先...

雜費係靈糧d教材及phonics VCD係學校自己編寫同印,唔係用出面坊間d書

sam:
查實我現在係搭單程,朝早我送囡囡上學,放學搭校車到麻麻樓下,但車費係俾足兩程,如果你唔嫌俾多左錢,你可以試下到開學果陣再到學校傾下可唔可以咁安排啦,因為佢地而家確實有幾人會搭車校及就讀,要遲d先會調整校巴路線及時間...

原文章由 wingtsang 於 08-4-29 11:19 發表
子霖,

唔知你決定左未呢? 如果真係鐘意靈糧, 查實仲可以考慮轉去藍田分校, 雖然校舍細d, 但係我知道下午班應該唔多學生架, 遲d再諗計仔轉去鑽石山, 不過我就唔讚成小朋友轉來轉去, 儘管小朋友適應力強, 但係對佢地 ...

[ 本文章最後由 fostermak 於 08-4-29 13:32 編輯 ]
我家有三寶

wing,foster,
我都係之前都小小擔心佢適應唔到小一進度架,去了分享會後,見了很多見証分享,我囡囡升小適應有了很大信心了.

Hi Fostermak, 喧嘩,

你o地是否準備選小一,有什麼心水可否分享一下。tks!

SamKit:
其實我囡囡仲係K1,未到時間選小一,之不過我住牛頭角/九龍灣,屬於舊區,冇乜學校,兼且我地唔係好認識其他區o既小學/官校/直資/私立,所以打算跨區,所以咪早d留意下周圍d小學...

至於心水,我想搵基督教,但好o既小學好多都係天主教,所以都留意緊...

你有冇留意邊間小一呀?

芷芊:
你後尾聽邊間小學o既分享?可唔可以講下?同埋小朋友響度o既適應情況係點?

原文章由 SamKit 於 08-5-5 14:35 發表
Hi Fostermak, 喧嘩,

你o地是否準備選小一,有什麼心水可否分享一下。tks!

[ 本文章最後由 fostermak 於 08-5-5 21:44 編輯 ]
我家有三寶

Hi Fostermak,

其實囡囡都是今年先讀k1,但我都有以下心水 :

1.真道
2.播道
3.国際音小  
4.培僑 

留意學校綱站會有講座。日後有如何資料煩請分享一下。TKS.

SamKit & all:
大家一齊努力呀

2009 - 2010年度小一家長答問大會
國際基督教優質音樂中學暨小學謹定於 2008年 5 月 30 日 ( 星期五 ) 晚上7:30 - 9:00,於本校舉行09-10年度小一新生入學之家長答問會,介紹本校之辦學理念及派發入學資料
請致電 2777 3828 留座。

於 08-

5-6 09:49 發表
Hi Fostermak,

其實囡囡都是今年先讀k1,但我都有以下心水 :

1.真道
2.播道
3.国際音小  
4.培僑 

留意學校綱站會有講座。日後有如何資料煩請分享一下。TKS. ... [/quote]
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題