用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

係咪因為ERP, 所以耐D呀?!

原帖由 fyeung 於 09-7-23 19:14 發表
阿十,

囡囡讀公文英,7A-5A用左4個月左右,我同佢都覺得好鬼悶. 我都唔明白點解個ctr要比佢讀咁耐,升5A個時,囡囡都讀晒5A內容比老師聽架.但係都用左1個多月先完成呢個level.最後我都停左.

...

係呀, 兩張真係極限唻喇, 亦係我最唔想見到既, 不過如果最後真係好想KEEP, 而又真係HANDLE唔到咁多張, 每日每科兩張, 係最低限度的了! 如果兩張都仲係唔夠時間用...QUIT晒佢會係最終結果啊!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-23 13:17 發表
2張紙都係我既 bottom line, 雖然好似無咁抵 (10 pages or 2 pages 都係 $500 per month per subject), 不過又真係見到小朋友既進步,所以唔想放棄,想讀完為止。

Hi, 各位,一年一度嘅書展又到啦,你哋有收獲嗎?

阿十:
咪silly啦!我去年/前年問過centre,當時導師話佢如轉過去ERP可由2A start架!當年佢Level D-F左右,not sure.

BTW, 阿仔升左EFL- Level I 啦!
原帖由 十月媽咪 於 09-7-22 19:43 發表
你就想喇, EFL既LEVEL M, 係淺過ERP好多架, 就算EFL既LEVEL G, 我諗...都唔知有無ERP既LEVEL AII呀! 你都咪話, 我真係怕讀完個EFL轉ERP嗰陣, 要由ERP既7A開始再讀起呢!

...

Ansonrubby,

嘿嘿...我都係講下啫, 我意思係...若然真係要由最低做起, 我都唔介意, 當係畀D甜頭個女之餘, 又可以學多更多生字咁解啫!

恭喜你呀, 我女個G都做到尾聲喇, 不過我會叫老師將整個LEVEL重複一次至TEST, 因為我發覺佢唔係幾熟呢個G呀!

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-24 01:24 發表
阿十:
咪silly啦!我去年/前年問過centre,當時導師話佢如轉過去ERP可由2A start架!當年佢Level D-F左右,not sure.

hi LILY,

我覺得做5頁未必較做10頁升級慢,時間上:做5頁但不需重覆=做10頁重覆1次,即係話若做5頁不需重覆較做10頁重覆2次升班快。不過,我覺得媽咪們着重學到嘢多於要升班。

原帖由 LILY媽咪 於 09-7-23 13:52 發表
其實阿女學左公文數都十個月, 點為知超學年, 係咪日日做十頁, 比起5頁係快升級呢, 唔駛浪費時間, 慢慢上, 又會做到悶, 如覺囡囡係okay的話, 係咪可同老師商量, 咁到做test時 (係咪200之後), 要時間+全對先為之合格.
...

hi fyeung,

你囡囡讀 ERP 7A-5A 時係做10 pages or 5 pages per day?  有冇重覆過?

阿十,

囡囡讀公文英,7A-5A用左4個月左右,我同佢都覺得好鬼悶. 我都唔明白點解個ctr要比佢讀咁耐,升5A個時,囡囡都讀晒5A內容比老師聽架.但係都用左1個多月先完成呢個level.最後我都停左.

...

hi carina246,

我想買部電子字典比阿囝,有冇好介紹?  書展有冇 discount?

原帖由 carina246 於 09-7-23 21:37 發表
Hi, 各位,一年一度嘅書展又到啦,你哋有收獲嗎?

恭喜恭喜!!  又升級啦!

原帖由 Ansonrubby 於 09-7-24 01:24 發表
阿十:

hi Yau_Cheung,

超認同, 囡囡有新野學時, 好無信心, 但做到熟時又啱晒, 自信都多些, 我亦會讚吓佢, 從來都無迫佢, 所以亦都無問老師係點升班或什麼叫超學年, 順其自然吧.  

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-24 09:05 發表
hi LILY,

我覺得做5頁未必較做10頁升級慢,時間上:做5頁但不需重覆=做10頁重覆1次,即係話若做5頁不需重覆較做10頁重覆2次升班快。不過,我覺得媽咪們着重學到嘢多於要升班

...

阿十 & Yau_Cheung,

係EFL,做10頁/day,有重覆過.
算啦,停左咯,8月開始帶囡囡去太子讀.

carina246,

你去左書展未?我今晚去,睇下d練習+文具.我仲未買書包,到時去睇下,8月1日要返去學校,可能到時問清楚之後先買書包.

ansonrubby,

恭喜!!恭喜!!囝囝咁醒

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-24 09:09 發表
hi fyeung,

你囡囡讀 ERP 7A-5A 時係做10 pages or 5 pages per day?  有冇重覆過?

阿十,

...
E咁你係咪由公文轉去enopi
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

Hi Yau_ Cheung

我只用過快譯通,覺得ok啦。
你點解要買電子字典比仔仔呢?我知輕便,但覺得好似冇查字典書咁好,所以未打算俾仔仔用!
我明晚先行書展,不知道有冇discount。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-7-24 09:12 發表

我想買部電子字典比阿囝,有冇好介紹?  書展有冇 discount?

fyeung,

我明晚行,有冇好介紹呀?

書包真係要以輕為主,我買齊課本了,未計readers真係唔少嘢,仲要加埋佢啲日用品好似文具、水壼咁,對小朋友嚟講拎起上手真係好重!

原帖由 fyeung 於 09-7-24 13:05 發表

carina246,

你去左書展未?我今晚去,睇下d練習+文具.我仲未買書包,到時去睇下,8月1日要返去學校,可能到時問清楚之後先買書包. ...

練習方面,我主要用新加坡嘅英文同數學書/練習(係商務有得買),多些新鮮感,我最近係Book Centre買咗本
"Cracking The Second Grade Reading & Math" 由The Princeton Review 出版,覺得本練習課幾好用,有唔同題裁嘅短文,很有趣味性,仲教埋父母點運用本書去教小朋友,好好

原帖由 fyeung 於 09-7-24 13:05 發表

carina246,

你去左書展未?我今晚去,睇下d練習+文具.我仲未買書包,到時去睇下,8月1日要返去學校,可能到時問清楚之後先買書包. ...

easonkinki,

英文我唔係轉左去enopi,去左superxxxx(太子).

carina246,

今次真係如我所料,去左買練習,之前一放假買左D,今次去主要買中文閱讀.呢次真頭痕,買左個SPI書包呀,攞上手幾輕,$400唔使,加上朋友幫我手拎,佢一個時我一個.囡囡未知架 ,唔知今晚比佢睇,佢會有咩反應?

原帖由 carina246 於 09-7-25 00:49 發表
fyeung,

我明晚行,有冇好介紹呀?

書包真係要以輕為主,我買齊課本了,未計readers真係唔少嘢,仲要加埋佢啲日用品好似文具、水壼咁,對小朋友嚟講拎起上手真係好重!

...

K23A2AERP3A
wachaK23A4AERP4A
sumsumbbK2A3AERP3A
princesshk2K24A ERP 7A
raycarbbK22A30 ERP2A30
lingchulingK32A605A150 
小豆媽K3 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK32A60  
5354G1B170AIIERP'AII'40
fyeungK3A  
十月媽咪K3數D中BI EFL "G"
JasmineK3 3A85 
scarecrowK3  ERP AII
Yau_CheungY1
(=K3)
 中2AERP BI
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'H'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

聽講有啲電子字典係插咭既,張咭係=高階牛津字典?

原帖由 carina246 於 09-7-25 00:42 發表
Hi Yau_ Cheung

我只用過快譯通,覺得ok啦。
你點解要買電子字典比仔仔呢?我知輕便,但覺得好似冇查字典書咁好,所以未打算俾仔仔用!
我明晚先行書展,不知道有冇discount。

...

8月開始,我個ctr回復正常.囡囡番6:00 pm咯.
而且升小學大個囡,上1/2小時,無playgroup.都唔知囡囡到時慣唔慣?

hi fyeung,

唔駛擔心,我囝囝都係升小一,佢K3開學已經2科一齊上每次1小時都無問題,所以你囡囡實無問題。

原帖由 fyeung 於 09-7-29 13:26 發表
8月開始,我個ctr回復正常.囡囡番6:00 pm咯.
而且升小學大個囡,上1/2小時,無playgroup.都唔知囡囡到時慣唔慣?
‹ 上一主題|下一主題