用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-7 16:43 發表
因為當時太早book, 個agent 話未夠300日 所以未confirm, 2010年7月返香港果程無端端變左去Thail, agent話落左名先喎

我個agent都係咁講ga! 點解會book咗去thai o既? 落名先都唔會去咗第2個地方ga?
[img][/img]

去左泰國記得買手信呀, haha

我都想book10月的機位, 但我agent 話10月的機位可以2月才book

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-12-7 17:48 發表
好彩睇一睇哩個topic jet, 先醒起agent仲未覆2010年10月尾機位, 拿拿聲打去追下, 免得到時又話冇位!

要去thail 轉機

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-7 16:43 發表
因為當時太早book, 個agent 話未夠300日 所以未confirm, 2010年7月返香港果程無端端變左去Thail, agent話落左名先喎

醒目開學勳章

最重要係落左名去thai之後無哂下文, 我都係昨日係呢度傾傾下先發現自己未confirm7月機位, 而8/9月份嘅機位已經好緊張, 只係淮係其中一日落名, 吾可以訂幾日慢慢想清楚, 因為學校仲未有schedule, 睇web-site 可能未update, 我個囡昨晚係電話講話想坐維珍/new zealand, 會比較平, 好多同學都係坐佢地, 大家又可以考慮下呢兩間, 不過我就未book過, 吾知好吾好, 我只係知book BA一d都吾平, 平嘅日子又book吾到

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-12-7 17:50 發表

我個agent都係咁講ga! 點解會book咗去thai o既? 落名先都唔會去咗第2個地方ga?

醒目開學勳章

agent 話訂位最遠係300日, 唯有聽住先

原帖由 msmchan 於 09-12-8 09:57 發表
我都想book10月的機位, 但我agent 話10月的機位可以2月才book

醒目開學勳章

吾係, 係airline霸左位先姐, 因為之前太早訂位!

原帖由 msmchan 於 09-12-8 09:58 發表
要去thail 轉機

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 09-12-8 09:57 發表

我唔理佢ga, 照追佢ga! 不過佢又冇話2月先可以book喎! 再講, 300日而家book10月都差唔多啦!
[img][/img]

醒目開學勳章

我吾知去到中七d時間表會吾會有吾同, 10月份係咪又係term break, 因為聽個囡講好似係假期要去做實習生, 黎緊嘅農曆年就係去做實習, 問左幾次佢都吾肯番黎

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-8 10:11 發表
最重要係落左名去thai之後無哂下文, 我都係昨日係呢度傾傾下先發現自己未confirm7月機位, 而8/9月份嘅機位已經好緊張,只係淮係其中一日落名, 吾可以訂幾日慢慢想清楚, 因為學校仲未有schedule, 睇web-site 可能未update,我個囡昨晚係電話講話想坐維珍/new zealand, 會比較平, 好多同學都係坐佢地, 大家又可以考慮下呢兩間, 不過我就未book過,吾知好吾好, 我只係知book BA一d都吾平, 平嘅日子又book吾到

維珍/new zealand/quantas其實都可以選擇, 不過我小朋友嗰時細, 哩幾間o既機時間唔太就, 加上佢啲同學多數坐BA/CX, 所以就一直冇再諗其他airline.  BA同CX唔會C錯人的, peak season一定唔會平, 佢哋知晒計晒啲學生哥開學時間, 哩啲時段唔賺更待何時?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-8 10:23 發表
我吾知去到中七d時間表會吾會有吾同, 10月份係咪又係term break, 因為聽個囡講好似係假期要去做實習生, 黎緊嘅農曆年就係去做實習, 問左幾次佢都吾肯番黎

...

其實學校係咪會好早出時間表呢? 我見我小朋友嗰啲都出晒2年時間表出嚟ga, 好小會咁遲的, 當然, 如果有school trip就難講.
[img][/img]

醒目開學勳章

我都係甘話, 成日無敵追魂call個agent:;pppp:

不過, 其實就算book吾到,
我個囡可能仲開心d tim

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-12-8 10:20 發表

我唔理佢ga, 照追佢ga! 不過佢又冇話2月先可以book喎! 再講, 300日而家book10月都差唔多啦!

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-8 10:16 發表
吾係, 係airline霸左位先姐, 因為之前太早訂位!

其實霸位我都有聽我agent做過, 但唔會落其他destination, 都係睇緊啲好啲.
[img][/img]

醒目開學勳章

兩年

係就吾使甘煩囉!

應該間間學校要甘出啦

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-12-8 10:27 發表

其實學校係咪會好早出時間表呢? 我見我小朋友嗰啲都出晒2年時間表出嚟ga, 好小會咁遲的, 當然, 如果有school trip就難講.

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-8 10:28 發表
我都係甘話, 成日無敵追魂call個agent:;pppp:

不過, 其實就算book吾到,
我個囡可能仲開心d tim

我囡就調返轉, 鈡意返香港食同玩.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-8 10:31 發表
兩年

係就吾使甘煩囉!

應該間間學校要甘出啦

我見我2個小朋友(唔同學校)都係咁出ga, 我仲以為間間都係咁tim, 係見到你哋講先知原來唔係.
[img][/img]

醒目開學勳章

學校個個假期都有trip, 上次10月去柏林, 3月去澳洲
當然, 呢d我個囡全部都無去
吾係我仲點會甘得閒係度上網呢
已經要一星期做9份工先頂得住囉

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-12-8 10:27 發表

醒目開學勳章

仲有係學校接送機場時間每日只得一班車, 好似同cx約好左甘, 時間啱啱好, 如果坐另一條airline就夾吾到時間

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-12-8 10:25 發表

維珍/new zealand/quantas其實都可以選擇, 不過我小朋友嗰時細, 哩幾間o既機時間唔太就, 加上佢啲同學多數坐BA/CX, 所以就一直冇再諗其他airline.  BA同CX唔會C錯人的, peak season一定唔會平, 佢哋知晒計晒啲學生 ...

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-8 10:44 發表
學校個個假期都有trip, 上次10月去柏林, 3月去澳洲
當然, 呢d我個囡全部都無去
吾係我仲點會甘得閒係度上網呢
已經要一星期做9份工先頂得住囉

我小朋友啲trip係根據佢上啲咩subject嚟俾佢哋參加, 如有選讀spanish就可以參加spain trip, 所以唔算好多trip去, 加上佢寧願早啲返香港 都好, 幫我慳返啲. 喺英國讀書啲錢好似倒水咁
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-12-8 10:50 發表
仲有係學校接送機場時間每日只得一班車, 好似同cx約好左甘, 時間啱啱好, 如果坐另一條airline就夾吾到時間

mouth:" />

就係囉, 嗰時又驚佢自己唔識搭車返學校, 我又唔放心, 所以都係揀返就學校coach時間o既機, 最fit就係BA同CX, 唯有俾佢哋賺
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題