用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-1B 班, 請進!
樓主: double
go

2010-1B 班, 請進! [複製鏈接]

16/11
1) Phonics practice exam corr and sign
2) Math: WB P3,4 Corr P1,2
3) 普讀課文P45-46 三遍

中文生字

囡囡今天抄下以下詞語回來,說老師說考試要識寫,不知其他小朋友有何說法?

綠油油
河水
蜻蜓
伶俐
海灣

原帖由 gracemummum 於 10-11-16 18:45 發表
囡囡今天抄下以下詞語回來,說老師說考試要識寫,不知其他小朋友有何說法?

綠油油
河水
蜻蜓
伶俐
海灣

我囡囡都抄了回來,但抄了三組,而且她沒有特別提老師話考試一定識,anyway讀左佢啦!
多謝gracemummum的資料提供!

阿囝話老師同佢哋溫習, 每一課都有叫不同的小朋友默生字, 佢話有D小朋友識默, 有D唔識默!
原帖由 Sammy媽媽 於 10-11-16 19:58 發表

我囡囡都抄了回來,但抄了三組,而且她沒有特別提老師話考試一定識,anyway讀左佢啦!
多謝gracemummum的資料提供!

Dear parents
Did your child submit homework today?  I wonder why my daughter has brought the whole h.w. file back without submitting any single h.w. Why????
Or the h.w. should be submitted after exam.?

原帖由 shwamy 於 10-11-18 19:13 發表
Dear parents
Did your child submit homework today?  I wonder why my daughter has brought the whole h.w. file back without submitting any single h.w. Why????
Or the h.w. should be submitted after exam. ...

考試週不用交功課,剩係23/11交回中文默書簿,所有功課25/11先交,所以我仲未做功課,考完先做

Thank You so much!
原帖由 haloha818 於 10-11-18 21:39 發表

考試週不用交功課,剩係23/11交回中文默書簿,所有功課25/11先交,所以我仲未做功課,考完先做

23/11
明交數作

25/11
1) 詞5.2(5組)
2) 7/12 默4.2(課), 5.2(課)
3) 16/12 小測26週EX7,8,9.
4) Sign Eng Plan
5) 數工(6)
6) 帶良師
7) 7/12 交常識專题+口頭匯報
簽通告51,52

點解輕鬆得半日,就話俾我聽又測驗、又默書呀?=.='

26/11
1) 作5.2(P8-9)
2) 簽默書平均分
3)良3.4.+對
4) Sci wk P12-13
5) Bring Sci Bk+W.B on 8/12 (Home)
6) 普讀課文P45-46三遍
7) 普:下堂帶普書下冊

請問各位家長,你們仔女的常識作業是否交了給老師? 小兒不見了該本書, 又話老師沒有收過.:cry:

my daughter said the workbook was collected by the teacher last lesson.

原帖由 sixdollar 於 10-11-26 17:22 發表
請問各位家長,你們仔女的常識作業是否交了給老師? 小兒不見了該本書, 又話老師沒有收過.:cry:

上星期四呀囡上完打鼓班回家很不高興, 因為她未能通過test及分不到左右手怎樣打被鄧sir罸企,真慘!罸足全堂, 有無搞錯.....

原帖由 shwamy 於 10-11-29 12:20 發表
上星期四呀囡上完打鼓班回家很不高興, 因為她未能通過test及分不到左右手怎樣打被鄧sir罸企,真慘!罸足全堂, 有無搞錯.....

唔好咁唔開心,以前我大女拉小提琴,阿sir鬧到個小朋友喊都繼續鬧,仲要個小朋友個媽咪都喺到,鬧到啲家長都唔敢出聲>.<其實阿sir都係為小朋友好,先苦後甜吖嘛,俾心機啦!

29/11
1)簽V.ART 平均分

請問平均分點計?是否將所有分加埋除以科嘅數目?

學生手冊已解釋成績的計算方法。
中文、英文、數學比重較高,其他科目比重相同。
而中文、英文分卷的比重亦各有不同。
成績亦會由分數轉為等級。
詳情可參看手冊。
原帖由 TerryandCreamy 於 10-11-30 17:46 發表
請問平均分點計?是否將所有分加埋除以科嘅數目?

1/12
1) 明說話(NO1-18)
2) 重工(五)改正
3)Supp 7 Corr
4) Bring List 1B and Read 1B
5)數作P5.6.+改P3.4.
6) 聖金句8.9.
7) V.ART 9/12 帶厠紙,及圖片(在8/12告知)
8) 簽通告55號

知道,唔該晒!
原帖由 gracemummum 於 10-11-30 20:10 發表
學生手冊已解釋成績的計算方法。
中文、英文、數學比重較高,其他科目比重相同。
而中文、英文分卷的比重亦各有不同。
成績亦會由分數轉為等級。
詳情可參看手冊。
...
‹ 上一主題|下一主題