用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06-07 李宗德小一 "分享區"
樓主: 家熹媽咪
go

06-07 李宗德小一 "分享區" [複製鏈接]

Re: 06-07 李宗德小一 "分享區"

各位舊生媽咪,

可否分享一下小一各科考試的模式,除了中、英、數、科學、常識外,還有那些科目需要考試?
考試時,老師會否讀題目?
考試時,上課是全日\半日?

因為一月考試時,我無假放,有時輪班要晚上九時許才能回家,所以想預先計劃一下怎樣幫囝囝温習,以免他科科唔合格!

希望各位報料!   

家熹媽咪,

聽講你病咗喎! 希望你早日康復!

家熹媽咪,

你e家好翻未呀, 著多d衫保重身體呀    

APPLE媽 寫道:
家熹媽咪,

聽講你病咗喎! 希望你早日康復!

家熹媽咪,
您身體好翻未呀? 希望你早日康復 !

我個女今日病咗!冇返學 !各位媽咪真係要小心小朋友嘅身體呀。打咗流感針未呀?

点解唔見哂D媽咪嘅   你哋忙緊乜呢?

等我up吓個topic先, 唔係遲d就石沈大海

[size=large]06狗年快樂! 快D到9月就好啦!     

各位媽咪

你哋D小朋友做好上小一嘅準備未呀?

APPLE媽 寫道:
各位媽咪

你哋D小朋友做好上小一嘅準備未呀?

Hello! 暫時我都未有準備, 只係叫個仔去完大大後, 試吓自已抹pat pat, 上咗小一就冇人(嬸嬸)幫
遲d佢間幼稚園會教d K3學生寫手冊 & 自已帶小食盒返學校, 等佢哋學習一吓小一生活

煒良媽咪,

係啦!我又係好担心佢唔識自己抹pat pat囉!佢話依家响學校会忍住唔去大大,忍到放學返屋企先去  
佢已經開始自已寫手册啦!不過就寫到..唉!

大家好!我叫做BOBO,我有幾個問題想向大家請教一下. 我上星期至同我個仔寄申請表報讀2006/2007年度小一入學,是否太遲呢? 同埋我申請表加寄出後幾耐至會有學校通知面試? 面試時有什麼要注意呢??

唔該各位有經驗

你好 bobo,
你好叻呀,可以揾番個topic .
點解咁遲先報?因爲已收咗生,不過都有機會ge,
因上次朋友問過要等八月,睇吓有冇人放棄學位
先有得zip 位,所以唔好放棄呀.
幾時面試真係唔知,你可以打電話去問吓,
面試時有什麼要注意,其實小朋有肯回答問題,
有禮貌就ok.D問題都好簡單,小朋友可以應付
所以唔使擔心.

Patee,

多謝你覆我呀! 不過今日下就學校打左電話通知我已經滿左額lu!! 面試機會都無呀!! 我諗大把家長等zip位啦!入到去嘅機會都好微啦!

BOBO

HI all
  想問問你們,知唔知係元朗真光幼稚園出黎,考入李宗德機會大唔大?你地識唔識有真光小朋友入到呢?thx

吉蒂

我識得有一個小朋友入到.

我個仔都係讀元朗真光幼稚園喎!

BOBO :

吉蒂 寫道:
HI all
  想問問你們,知唔知係元朗真光幼稚園出黎,考入李宗德機會大唔大?你地識唔識有真光小朋友入到呢?thx

我的小朋友而家係元朗真光幼稚園讀緊K2,我都想07-08年報李宗德,都好想知機會有幾多 ?  JUNE

家熹媽咪,
咩你轉移陣地黎左呢邊?真係好耐都冇見你出現嘞,我都係呢排惗住同亞仔睇吓d有關小學嘅野,至俾我係呢度見到你咋!

june62474:
      據說8月有簡介會,打電話去問問啦!

APPLE,煒良媽咪:

未呀!我個仔仔都未進入狀況。我有提供一周兩次的英文環境給他並到處尋找06-07李宗德的人仔給他認識(現在找到3個都系仔)。只覺得自己有開學焦慮症啦。有沒有好意見提供?
‹ 上一主題|下一主題