用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園 (新舊生家長) 入黎 CHAT 下啦 !!! ...
樓主: tramtram
go

荃灣浸信會幼稚園 (新舊生家長) 入黎 CHAT 下啦 !!! [複製鏈接]

tt & K3 各家長,
尋晚睇新聞話好大機會再放長啲, 唔好o拿掛, 我唔想佢玩到心散先上小一呀, 病毒快啲走啦, 怕咗你呀.....
sarali

大家好.

漏晒日風, 好大機會要繼續停, 唔想呀

結業禮...無 畢業聚餐延期

哎, 好悶....真係要搵d節目攪下, 大小都發毛啦.

電聯.

原帖由 sarali 於 09-6-16 08:52 發表
tt & K3 各家長,
尋晚睇新聞話好大機會再放長啲, 唔好o拿掛, 我唔想佢玩到心散先上小一呀, 病毒快啲走啦, 怕咗你呀.....
sarali

tt,
係啦, 今年暑假, 真係唔開心呀.....
join 唔到你哋, 唯有下次啦...
sarali

原帖由 tramtram 於 09-6-16 10:43 發表
大家好.

漏晒日風, 好大機會要繼續停, 超唔想呀

結業禮...無 畢業聚餐延期

哎, 好悶....真係要搵d節目攪下, 大小都發毛啦.

電聯.

...

sara/tt,

希望聚餐可以繼續啦......
你今個星期日考試嗎?  考完可以交流吓嗎?  我個仔可能會延期考試; 這個早來的暑假你哋有冇安排呀?

願各位身體安康!

cl

原帖由 sarali 於 09-6-17 19:36 發表
tt,
係啦, 今年暑假, 真係唔開心呀.....
join 唔到你哋, 唯有下次啦...
sarali

CL322,

妳終於現身o拿... 悶唔悶呢 ????

考試改到下星期日, 到時 call 妳啦....不過有關人士話, 多數都升到 Book 5 o架...

CL322 / TT,

上星期日到"開心"食早餐, 冇妳哋都唔好食嘅, 我食剩晒...(去嗰度, 係呀女要整份神秘禮物比 Pa Pa 呀)

聚餐好大機會改到 8月尾喎, 見過面才上小學, 啱晒......

有咩節目要預我喎, 最好星期六 or 日啦, 而家我o係公司同某啲同事啲關係好僵呀, 要以靜制動, 不過尋日我已經同上司發咗火o拿....唔好以為我好"恰".......
出嚟再講....

sarali

原帖由 CL322 於 09-6-17 21:39 發表
sara/tt,

希望聚餐可以繼續啦......
你今個星期日考試嗎?  考完可以交流吓嗎?  我個仔可能會延期考試; 這個早來的暑假你哋有冇安排呀?

願各位身體安康!

cl

...

sarali & CL322

禮拜日, 我應該會自已返崇拜, 之前, 太懶了, 但會沖忘地走, 因要返公司一轉, 下午一家人同朋友入黃金海岸住返晚, 好抵喎 $500 咋.

sarali

妳公司D同事麻麻地喎, 有機會聽妳分享.

原帖由 sarali 於 09-6-18 09:01 發表
CL322,

妳終於現身o拿... 悶唔悶呢 ????

考試改到下星期日, 到時 call 妳啦....不過有關人士話, 多數都升到 Book 5 o架...

CL322 / TT,

上星期日到"開心"食早餐, 冇妳哋都唔好食嘅, 我食剩晒... ...

hi , 唔好意思 , 我囝囝下年就要讀 K1 , 而呢間幼稚園都係我心水之一, 我想問下呢間幼稚園教 ger 野淺唔淺呀 ? 因聽人講好淺 , 我怕囝囝第時上小學會辛苦 , 但我都知呢間的小朋友相比起其他幼稚園會比較乖同埋有禮貌 , 所以都1516 , 想問下各位 mami , 當初你地點解會揀呢間呢 ? 我想了解多 D , THX!!

hi bonnie1103c

我自已覺得課程唔淺喎, 我無同其他學校比較, 試過一次見過親戚女兒係九龍區幼稚園讀K3, 見到佢閱讀報告要寫幾十隻字, 我反應覺得令小朋友好辛苦, 我想小朋友係要享受 & 培養閱讀習慣, 唔係為求寫字....

講返荃浸課程都有親子閱讀都要小朋友分享內容 & 感受 (畫圖 & 寫字都得, 自由度好大) 係一個輕鬆型式, 英文 & 中文 K3 寫字/寫句字/做句子/作句/閱讀理解都有 (唔淺嫁), 數學我中意學校以推理方式教小朋友認識數學, 運算都有.  (我睇過坊間D worksheet 學校課程/功課同初小生習作差不多, 我估都唔會太落後)

校長對德育同學習都同樣注重.

其實什麼叫深唔深 ? 係唔係要幼稚園學生學定小學課程為深為好 (如果家長們有咁諗法, 荃浸末必合適大家), 而我自已只想囡囡開開心心/輕鬆學習有個幼稚園生活.   

我識好多舊生家長, 佢地D小朋友升上各區各類小學都有, 但無聽過小朋友跟唔上, 咁當然父母都要出力幫手教導啦.....

每年9月尾至十月都有新生簡介會, 妳可以先了解下.

原帖由 bonnie1103c 於 09-6-18 12:18 發表
hi , 唔好意思 , 我囝囝下年就要讀 K1 , 而呢間幼稚園都係我心水之一, 我想問下呢間幼稚園教 ger 野淺唔淺呀 ? 因聽人講好淺 , 我怕囝囝第時上小學會辛苦 , 但我都知呢間的小朋友相比起其他幼稚園會比較乖同埋有禮貌 ...

唔該晒你 , 其實我都知荃浸係荃灣區都算係熱門 , 自己都好中意佢活動教學同注重對學生品德的教育 , 只不過係網上睇到有人咁講 , 而我都係第一次幫囝囝揀幼稚園 , 所以好怕揀錯
原帖由 tramtram 於 09-6-18 13:08 發表
hi bonnie1103c

我自已覺得課程唔淺喎, 我無同其他學校比較, 試過一次見過親戚女兒係九龍區幼稚園讀K3, 見到佢閱讀報告要寫幾十隻字, 我反應覺得令小朋友好辛苦, 我想小朋友係要享受 & 培養閱讀習慣, 唔係為求寫字. ...

我仔今年K3畢業了.... 我很開心阿仔入左呢間幼稚園讀書, 雖然大家覺得好似好淺, 但佢地只不過係一個小朋友, 應該開開心心, 輕輕鬆鬆上學...

除了學業, 大家也要考慮小朋友的身心發展.

原帖由 bonnie1103c 於 09-6-18 12:18 發表
hi , 唔好意思 , 我囝囝下年就要讀 K1 , 而呢間幼稚園都係我心水之一, 我想問下呢間幼稚園教 ger 野淺唔淺呀 ? 因聽人講好淺 , 我怕囝囝第時上小學會辛苦 , 但我都知呢間的小朋友相比起其他幼稚園會比較乖同埋有禮貌 ...

tramtram

你是否星期日入去黃金呀? 我都係呀! 唔知見唔見你呢
我訂hk$550 呀! 不過都非常抵所以帶孖b玩吓.

原帖由 tramtram 於 09-6-18 11:34 發表

禮拜日, 我應該會自已返崇拜, 之前, 太懶了, 但會沖忘地走, 因要返公司一轉, 下午一家人同朋友入黃金海岸住返晚, 好抵喎 $500 咋.

sarali

...
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

bonnie

我孖b在荃浸k1升k2. 相比九龍塘或私校的幼稚園一定會淺. 我有朋友的孩子是k記的學生, k1已經寫好多生字又識寫串&寫自己個英文名.
在荃浸讀書的小朋友真係好開心架, 日日都好想返學.
而家停課都日日問幾時可以返學.

另荃浸不只一間幼稚園咁簡單架, 真係好似大家庭. 好多家長都好有心幫助學校既活動.

Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

係呀, 等我留意下有孖b的媽咪先.... .
原帖由 Mrswong1998 於 09-6-18 17:03 發表
tramtram

你是否星期日入去黃金呀? 我都係呀! 唔知見唔見你呢
我訂hk$550 呀! 不過都非常抵所以帶孖b玩吓.

當然, 明白每位父母都想為仔女選擇最好, 加油.
原帖由 bonnie1103c 於 09-6-18 15:23 發表
唔該晒你 , 其實我都知荃浸係荃灣區都算係熱門 , 自己都好中意佢活動教學同注重對學生品德的教育 , 只不過係網上睇到有人咁講 , 而我都係第一次幫囝囝揀幼稚園 , 所以好怕揀錯
...

原帖由 Mrswong1998 於 09-6-18 17:13 發表
bonnie

我孖b在荃浸k1升k2. 相比九龍塘或私校的幼稚園一定會淺. 我有朋友的孩子是k記的學生, k1已經寫好多生字又識寫串&寫自己個英文名.
在荃浸讀書的小朋友真係好開心架, 日日都好想返學.
而家停課都日日問幾時 ...

我囡囡都係日日問住幾時有學返~希望快d冇晒d菌可以早d復課啦!!

HELLO

妳囡囡K幾呀 ????

我地K3同學生仔, 唔知係唔係咁就要離開校園呢 ? 好似有好多野都末完成.
原帖由 karilau 於 09-6-18 22:03 發表

我囡囡都係日日問住幾時有學返~希望快d冇晒d菌可以早d復課啦!!

$500 咁抵 , 係邊度訂架 ?
原帖由 tramtram 於 09-6-18 11:34 發表

sarali

...

Hello,
係啦, 我諗住最後一日會回學校同校長, 老師 say goodbye o架.....
而家都唔知點好, 不過我 9/7 要見老師及取回 file...
希望會如期啦.....tt, 你呢, 幾時見老師呀 ???
sarali

原帖由 tramtram 於 09-6-19 10:35 發表
HELLO

妳囡囡K幾呀 ????

我地K3同學生仔, 唔知係唔係咁就要離開校園呢 ? 好似有好多野都末完成.   

Travelzoo (會員).

朋友介紹D個都好抵

http://www.ctshk.com/homepic/guanggao/09-06/hkhotel/images/bg.jpg

原帖由 bonnie1103c 於 09-6-19 12:04 發表
$500 咁抵 , 係邊度訂架 ?

9:50 A.M.

原帖由 sarali 於 09-6-19 12:23 發表
Hello,
係啦, 我諗住最後一日會回學校同校長, 老師 say goodbye o架.....
而家都唔知點好, 不過我 9/7 要見老師及取回 file...
希望會如期啦.....tt, 你呢, 幾時見老師呀 ???
sarali

...
‹ 上一主題|下一主題