用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

Venus,

好多謝妳呀         !  

突然記起自己在浸禮見證分享度最後的寫到:

凡事交託神 --- 不是求凡事順利, 只是信得過神所給予的, 我是擔當得來及神會在此一直保守我!            

雯雯/ZOEY,
12 月9號的聚會, 攪大食會, 上星期己安排了帶食物.
如你有提議食物可帶來. (約20人份量, 沒有就算了)
另每人要買一份20元內的禮物交換.(有一份禮物是給最有意義的禮物, 咁你諗一份特別的禮物啦)) 當日不談聖經, 互相分享及玩遊戲. 記得來呀.否則   
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

Christian + Christmas Gathering

一年又快將過去, 我地就再來多一次 Christian (+ Christmas) gathering, 回顧我地過去一年的歷程/感恩/成長既生活, 好嗎? 時間, 細節, 我地一起商量商量, 如何呀  ?

日期選擇如下:

17 Dec (Sat) - Zoey, MIFFY2, 雯雯
24 Dec (Sat) - Zoey, MIFFY2, 雯雯
25 Dec (Sun) - Zoey, 雯雯, 桃子
26 Dec (Mon) - Zoey, 雯雯, 桃子
27 Dec (Tue) - Zoey, 桃子

時間: Afternoon till night la    :

地點: 未定 (聚會完畢, 可再選擇大食會/燒烤等等, 地點可選近大學, e.g. 大學 restaurant buffet, BBQ, or 就近大埔仔村有一個 '花卉xx' 都有 BBQ, 可以唔駛自己整, or 也可再提議)

邀請: Olivia1997, abbybear, Heidi媽, 萁菖媽咪, cindyc, . . . . .

Christian + Christmas Gathering

一年又快將過去, 我地就再來多一次 Christian (+ Christmas) gathering, 回顧我地過去一年的歷程/感恩/成長既生活, 好嗎? 時間, 細節, 我地一起商量商量, 如何呀  ?

日期選擇如下:

17 Dec (Sat) - Zoey, MIFFY2, 雯雯
24 Dec (Sat) - Zoey, MIFFY2, 雯雯
27 Dec (Tue) - Zoey, 桃子

時間: Afternoon till night la    :

地點: 未定 (聚會完畢, 可再選擇大食會/燒烤等等, 地點可選近大學, e.g. 大學 restaurant buffet, BBQ, or 就近大埔仔村有一個 '花卉xx' 都有 BBQ, 可以唔駛自己整, or 也可再提議)

邀請: Olivia1997, abbybear, Heidi媽, 萁菖媽咪, cindyc, . . . . .

我想請問, 小學在聖誕節假期有否聖誕節作業 ?
我諗應該沒有吧, 因假期完后即測驗. 對嗎?
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

日期選擇如下:

24 Dec (Sat) - Zoey, MIFFY2, 雯雯, 菲媽
27 Dec (Tue) - Zoey, 桃子, 菲媽

菲媽 =^_^=

邀請: Olivia1997, abbybear, Heidi媽, 萁菖媽咪, cindyc, Joanne2004. . . . .

Venus

You are right! Taking holiday is a very happy thing to me.  However, my maid will leave us before Christmas and she makes a lot of trouble.  The new maid will arrive before Chinese New Year I guess.  Nobody take care of my son around 1 month.  So poor!!   

Miffy2,

我今日會pass本圖書比你個好友zoey, 佢話冇問題, 你地自己攪掂啦!

咁快要諗定1月份測驗, 成績表都未派! 不過聖誕節都唔敢玩得太盡!

聖誕假期一定有功課, 不過唔係一本假期作業, 好似平時一樣, 咪當幫佢地溫書law.

Miffy2 寫道:
我想請問, 小學在聖誕節假期有否聖誕節作業 ?
我諗應該沒有吧, 因假期完后即測驗. 對嗎?
菲媽 =^_^=

菲媽,

妳地考得都不錯既都不放鬆, 睇怕阿女今暈都追唔掂 lu                !

菲媽

勞煩晒啦..本圖書我會追瘦Zoey,   

係呀, 已諗定1月份測驗啦,無法啦, 我好大胆,聖誕節會佢外遊呀. 唉怕佢玩得太盡, 回來咩都忘記.   

聖誕假期一定有功課, 咁死啦, 唔通要帶埋去旅行.

Miffy2,

你又唔請我地去旅行, 如果唔係功課我叫大囡同你攪掂law

仲有你地o禁快諗住測驗, 我而家都只係諗住x'mas 去玩, 真係唔夠你地叻law
[quote]
Miffy2 寫道:
係呀, 已諗定1月份測驗啦,無法啦, 我好大

Hi all,

聚會 - 等我check真d先覆

工人 - 我新工人都來了差不多10日,但佢未在hk做過,都幾生手,要俾d時間佢.

zoey>>

真係"鄧"你開心,感謝主     

miffy2>>

去旅行要玩得開心d,吾係吾抵嫁. 測驗暫時忘記先la   

JOANNE2004
希望你新工人快D上手,都知工人好煩, 最衰老公揾得少, 唔係自己帶就無煩惱啦.係咪呀 ZOEY/桃子.  

係羅玩完先算, 最多咪帶埋功課去羅. 返來先温習.  

唉, 我昨天問工人明年四月會否續約, 點知佢話未知, 死啦, 我真係怕佢不續,因佢真係不錯, 我女同我老公都好鐘意佢架. 希望佢會留下來啦.  :cry:

ZOEY,
提你, 明天停AWANA.一天次.否刖白走一趟架啦...

Miffy2,

我都諗住農曆新年去旅行呀, 妳又唔等埋我一齊有伴 ma     :cry:    !  妳地時時都去下旅行咁仲話搵得少, 我地冇去過呀, 我 d 彈藥儲起晒比阿女學黎樣學個樣呀     :   , 依家放監先話 plan 下去旅行咋!  

By the way, 我想問下明晚既 '親子講座' 係未即係適合帶埋小朋友一起出席的?  

Joanne2004 & 雯雯,

希望妳地新工人又大力又肯做, 等妳地可以放放心心咁出去搵 $$         !

Heidi媽,

24 Dec 齊人 d wor, 不如叫埋一家出黎玩啦        !  好想見下妳 wor!!

========================

日期選擇如下:

24 Dec (Sat) - Zoey, MIFFY2, 雯雯, 菲媽
26 Dec (Mon) - Zoey, 雯雯, 桃子, Heidi媽
27 Dec (Tue) - Zoey, 桃子, 菲媽

原來係:

(1) 24 Dec (桃子/ Heidi媽唔得)
(2) 26 Dec (菲媽/ Miffy2唔得)

How about Venus, Joanne2004, . . . (咁咪唔齊人 law    :cry:   !  Miffy2 妳幾時飛?)

ZOEY

我都仲未知24號黎唔黎到, 因為果日係聖誕佈道會, 我想邀請父母出席, 但唔知會唔會成功, 如果成功我就多數黎唔到, 否則24號應該黎到....

今晚親子講座, 我唔記可唔可以帶小朋友, 因為我一心都冇想過要帶, 所以冇留心聽, ANYWAY你囡囡咁乖, 帶埋佢去聽一定冇問題

我都想新年去旅行, 但真係好貴, 都係想清楚先 :cry:
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

各位民生小學部家長,

懇請各位家長對民生小學有什麼睇法..無論什麼優點�缺點都想聽聽...

∼請給我一些寶貴意見...  
‹ 上一主題|下一主題