用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原帖由 seven_cola 於 10-12-17 16:21 發表
你地d分析真係非常詳盡!真係多謝你地既分享!

預祝各位聖誕快樂!新年進步!

請問星期一20/12係咪著便服?
係咪只需帶功課?唔需要帶書&書包? ...

係,係學校唯一一日的便服日
日程請參考前天的通告,不同級有不同的活動,但不會教書。有些班會有交換禮物環節

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 csy_ma 於 10-12-17 05:57 PM 發表

係,係學校唯一一日的便服日
日程請參考前天的通告,不同級有不同的活動,但不會教書。有些班會有交換禮物環節

阿女都有話"可以"交換禮物,但唔知係老師安排定佢地自己攪掂.....問佢洗ng洗帶書包又無寧兩可咁 懵盛盛

原帖由 seven_cola 於 10-12-17 19:37 發表

阿女都有話"可以"交換禮物,但唔知係老師安排定佢地自己攪掂.....問佢洗ng洗帶書包又無寧兩可咁mouth:" /> 懵盛盛

如無記錯, 抽禮物好似班班都自由安排. 我最記得每年抽禮物, 囝囝抽完禮物後, 都同老師講要返自己買個份. EVEN佢買果份係女仔禮物.
黃巴士

原帖由 csy_ma 於 10-12-17 10:54 發表

今晚咁凍 ,網上又有直播睇返,要唔要親身去安柱真係有d動搖 。我其實係想同囡囡入吓去學校,感覺吓學校既氣氛和管理層介紹既視角(安柱網有以往家長會既文字版,資料都幾詳細)。不過入夜參觀可能效果大打 ...

呵呵!! 以我知出面好多小學老師都會指導家長撰邊類中學, 當然老師提供係個人立場意見, 老師又會查看小朋友份表, 俾D SUGGESTION佢地. 當然最終都係取決於家長決定啦!!
相信"仁紀"老師都會有依方面資料俾家長嘅, 我唸都唔須要過份擔心呱.
黃巴士

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 黃巴士 於 10-12-17 10:13 PM 發表

如無記錯, 抽禮物好似班班都自由安排. 我最記得每年抽禮物, 囝囝抽完禮物後, 都同老師講要返自己買個份. EVEN佢買果份係女仔禮物.
黃巴士

我阿女好似唔明乜叫交換禮物咁,淨係話要送比邊個邊個......我話冇人買黎交換就唔係交換禮物啦

原帖由 seven_cola 於 10-12-18 00:42 發表

我阿女好似唔明乜叫交換禮物咁,淨係話要送比邊個邊個......我話冇人買黎交換就唔係交換禮物啦mouth:" />

請問要帶"祟拜手冊"嗎??
我覺得"抽禮物"都好彈性, 又是慶祝節目, 如果小朋友唔想抽都無問題架.  最緊要開PARTY開心遮.
黃巴士

我女女無講話要買x'mas禮物去交換呀,老師亦無講,只係話可以帶少少野食番去,不過早上要默英文呀,同埋當日我會做攤位既義工,但只係第二時段

請問有無人17/12去左"安柱"中一簡介會, 可唔可以SHARE吓??
黃巴士

原帖由 黃巴士 於 10-12-19 11:04 發表
請問有無人17/12去左"安柱"中一簡介會, 可唔可以SHARE吓??
黃巴士

黃巴士:
呵呵,結果您都冇去到?我地都係--周五放學得知周一不用交功課,非常開心 ,結果流連在街上近一句鐘,買周一party食材,坐車回到家時已過五時半,加上囡囡這周都睡眠不足,回家便上床休息,所以沒去
惟有等七一……

唔知計法有冇5同
但奇怪的是,
我地班第一個位同學, 中英數都冇上榜 ??!!

原帖由 kswiss 於 10-12-20 17:23 發表
學校派咗通訊, 公佈咗龍虎榜. 以前係分數頭10名上榜, 而家有冇變? 我見二年班應該唔係. 而且仲應該有 typo mistakes,  二年級A,B, D, E班 既中,英文科竟然係同一堆學生, 佢可能用咗  copy & paste,  唔記得改名. 另 ...

原帖由 somimi 於 10-12-24 12:20 發表
唔知計法有冇5同
但奇怪的是,
我地班第一個位同學, 中英數都冇上榜 ??!!

但其實係點計既呢?

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 kswiss 於 10-12-20 05:23 PM 發表
學校派咗通訊, 公佈咗龍虎榜. 以前係分數頭10名上榜, 而家有冇變? 我見二年班應該唔係. 而且仲應該有 typo mistakes,  二年級A,B, D, E班 既中,英文科竟然係同一堆學生, 佢可能用咗  copy & paste,  唔記得改名. 另 ...

我唔見有既,未派

魅力公主 醒目開學勳章

祝各位聖誕快樂

原帖由 seven_cola 於 10-12-24 19:31 發表
祝各位聖誕快樂

TSA MATHS P.5

想問吓TSA卷(II)第38題.
媽媽買了n個杯子, 其中一半是用玻璃做的, 即有____ 個玻璃杯子.
是 1/2乘n= 1/2n 抑或是 n/2???

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 10-12-28 19:01 發表
想問吓TSA卷(II)第38題.
媽媽買了n個杯子, 其中一半是用玻璃做的, 即有____ 個玻璃杯子.
是 1/2乘n= 1/2n 抑或是 n/2???

黃巴士

約n是10, 其中1半是玻璃,應是10除2=5
所以應是n/2 (  唔知啱唔啱呢?)

原帖由 YLMBEE 於 10-12-29 10:31 發表

約n是10, 其中1半是玻璃,應是10除2=5
所以應是n/2 (  唔知啱唔啱呢?)

我都覺得係咁(n/2), 但囝囝話1/2n都對. 究1/2n 算唔算錯呢??

黃巴士

回覆 10# csy_ma 的文章

唸住尾站懶得就懶, 所以無去.  

HAPPY NEW YEAR!!!

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題