用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

囝囝2000,

我囡囡現在只讀公文數,由上年7月中開始到而家,我覺得上左公文,做功課有效率左.我今日帶佢返學,老師都同我講,囡囡k2下學期,寫字做習作快左.因為公文要求,10分鐘內完成的,每日的功課都要mark時間.

我囡囡只讀一科.

原文章由 囝囝2000 於 08-4-8 12:59 發表
你地讀了公文, 對將來有無幫助呀 ??? 需吾需要 3科都要讀 ??

wacha,
佢好快做完咪好囉, 咁佢做完之後, 你check下佢有冇做錯, 咪知佢識定唔識囉, 呢d野, 無得呃既, 況且如果佢做錯or去到centre果陣, 老師問佢野, 口頭考佢, 佢唔識既話, 老師都會同你講番, 到時你咪知佢真識定假識囉! 放心啦! 我都想個女唔駛我跟呀, 不過而家英數都做A, 佢未夠信心去完成呀, 成日話要我睇住佢做喎, 希望遲D佢開番竅, 可以好似以前咁, 唔駛做親都要我跟啦!

原文章由 wacha 於 08-4-8 13:17 發表
昨日開始無理佢好快做完唔知真定假, 真識定唔識

fyeung,
咦, 原來你囡囡又係響上年七月中開始學數架, 我個女都係呀, 而家係咪做緊加1喇? 佢有冇興趣呢? 果陣阿女覺得加1好容易的, 但一到加2呢...oh no....kick住左, 足足教左兩日至明咩叫加2啊!

原文章由 fyeung 於 08-4-8 18:21 發表
囝囝2000,

我囡囡現在只讀公文數,由上年7月中開始到而家,我覺得上左公文,做功課有效率左.我今日帶佢返學,老師都同我講,囡囡k2下學期,寫字做習作快左.因為公文要求,10分鐘內完成的,每日的功課都要mark時間.

我囡囡 ...

fyeung,
係呀, 佢最近係升左呀, EFL呢個課程, 我地由上年十月開始, 由最低LEVEL 7A開始做, 短短半年...而家A喇, 之前升得好快, 不過而家開始寫好多字兼多左好多阿女唔熟識既生字, 仲有每句句子都唔可以遺漏D標點符號...最近學到Where are you from? I'm from XXX. 習作入面無教過Hong Kong呢個字, 咁我地就同佢玩情境遊戲, 我話我係搭飛機果陣果d入境處既姐姐, 我同佢講, 你而家要畀passport我睇喇, 咁我就開始問佢問題: What is your name? How old are you? Where are you from? 以前佢答呢d問題, 全部都係單字咁答的, 即係答: Anson, four, Hong Kong, 而家佢識得成句答喇: I'm Anson, I'm four, I'm from Hong Kong....我響度諗, 考小學果陣, 應付最簡單既類似呢d問題, 應該都聽得明&識得答啩?!

原文章由 fyeung 於 08-4-8 18:14 發表
十月媽咪,

你囡囡英文最近都升左喎,恭喜!大家一齊努力!

ERP and EFL 都是有Phonics 是否一樣的, 因為我幫個女報咗ERP, 其實有無試過到時EFL轉返EFL得唔得呢,

我只知ERP係英式, EFL係美式, 係上星期六聽說明會果陣, 老師講的啊! 我諗EFL轉ERP就好難的, 但ERP轉EFL, 我諗老師可能舉腳贊成, 事關EFL淺好多, 唔駛咁勞氣兼傷神啊!

原文章由 wacha 於 08-4-8 22:21 發表
ERP and EFL 都是有Phonics 是否一樣的, 因為我幫個女報咗ERP, 其實有無試過到時EFL轉返EFL得唔得呢,

十月媽咪,

我囡囡真係遲鈍好多,我見你地D小朋友都升得快,佢而家先升3A,今日返公文,就會派3A功課啦!而且你比你囡囡讀埋英文,我暫時都係諗住比佢讀公文數一科.見佢呢幾個月鐘意做公文功課,放學要做左公文數先做學校功課,而且做得幾開心.
我個公文中心,除左1個星期做6份功課紙之外,仲會比3本exercise books (唔知係咪個個中心都一樣架呢),有準備佢地做加1,單,雙數及加數(雙子及合十),我見囡囡又無咩抗拒,希望佢讀3A OK啦!

原文章由 十月媽咪 於 08-4-8 19:02 發表
fyeung,
係呀, 佢最近係升左呀, EFL呢個課程, 我地由上年十月開始, 由最低LEVEL 7A開始做, 短短半年...而家A喇, 之前升得好快, 不過而家開始寫好多字兼多左好多阿女唔熟識既生字, 仲有每句句子都唔可以遺漏D標點符號 ...

fyeung,
咦, 我個centre又無你講果d野喎! 雖然話阿女之前升得快, 但而家升到A, 佢開始慢喇, 希望仲KEEP住興趣做啦!

原文章由 fyeung 於 08-4-9 13:20 發表
十月媽咪,

我囡囡真係遲鈍好多,我見你地D小朋友都升得快,佢而家先升3A,今日返公文,就會派3A功課啦!而且你比你囡囡讀埋英文,我暫時都係諗住比佢讀公文數一科.見佢呢幾個月鐘意做公文功課,放學要做左公文數先做學校功 ...

十月媽媽,
請問EFL係咪容易d, 你地係咪升得好快.
我發現係我無內性唔係佢, 有時見佢係到讀隻眼周圍望.

原文章由 十月媽咪 於 08-4-8 22:55 發表
我只知ERP係英式, EFL係美式, 係上星期六聽說明會果陣, 老師講的啊! 我諗EFL轉ERP就好難的, 但ERP轉EFL, 我諗老師可能舉腳贊成, 事關EFL淺好多, 唔駛咁勞氣兼傷神啊!

...

wacha,
你去睇下, 比較下兩個課程, 就知ERP同EFL既分別架喇, 我曾經掙扎左好耐, 想同阿女轉ERP, 但我見到果堆字, 都真係.......有D頭痛, 所以最後都係維持番EFL算喇! 反正阿女讀緊A, 而EFL就去到K, 仲有十個LEVEL啫, 生生性性既話, 希望幾年內可以完成啦!

原文章由 wacha 於 08-4-9 16:02 發表
十月媽媽,

wacha,
咪住, 你意思係讀英文生字, 定係讀數學果d點點呀? 其實你唔駛太介懷佢對眼係咪望到實唻讀架, 小朋友既學習模式, 就係even佢地紮紮跳都好, 佢地對耳or對眼都可以係聽緊or望緊架, 只要佢望一望就讀到出唻, 你唔需要太care佢係望實唻讀定係求其望唻讀架!

原文章由 wacha 於 08-4-9 16:02 發表
十月媽媽,

係讀英文生字不停望其他野, 我掙扎左好耐其實點好, 我選ERP有無錯, 到時學唔到嘢就浪費時間及金錢.

原文章由 十月媽咪 於 08-4-9 16:14 發表
wacha,
咪住, 你意思係讀英文生字, 定係讀數學果d點點呀? 其實你唔駛太介懷佢對眼係咪望到實唻讀架, 小朋友既學習模式, 就係even佢地紮紮跳都好, 佢地對耳or對眼都可以係聽緊or望緊架, 只要佢望一望就讀到出唻, 你唔 ...

小朋友幾歲呀?係咪ERP最低個LEVEL開始? ERP一開始好似係讀句子架喇, 而EFL, 一開始只係讀下DOG, CAT, RIVER, MOUNTAIN, TREE, 等等既生字, 初頭7A至5A, 我個女都係大約兩至三星期就升一個LEVEL, 所以好快, 之後開始寫生字, 寫短句, 寫句子, 大約一個月至個半月就升一個LEVEL, 升到3A, 老師開始要求串生字, 升到2A, 要見圖識寫成句句子出唻囉, 而家A, 就主要學對答, 由於我屋企無人講英文, 所以始終覺得EFL較適合!

原文章由 wacha 於 08-4-9 17:37 發表
係讀英文生字不停望其他野, 我掙扎左好耐其實點好, 我選ERP有無錯, 到時學唔到嘢就浪費時間及金錢.

我小朋友3.5歲, 係最低level 7a開始. EFL phonics 係level幾開始. 舊時無分EFL and ERP 會好d嗎?

[ 本文章最後由 wacha 於 08-4-9 22:53 編輯 ]

媽咪只能以囡囡讀ERP情況和心得說出來,其實不分EFL和ERP會有機會令部份媽咪卻步,因為ERP真的幾深吓,如果只依賴小朋友一個人應付,中心導師不會詳解,咁小朋友跟唔上就會放棄,仲晒時間.EFL比有些媽咪不能太跟小朋友功課的朋友仔上容易D,可以咁講,對話容易拿握,對日常生活有用,但閱讀能力ERP就作用大D.現在媽咪跟囡囡英文都幾實,因希望囡囡明白,才容易上;此外,變成學校課程,囡囡就完全無問題,not a big deal!

原文章由 wacha 於 08-4-9 18:18 發表
我小朋友3.5歲, 係最低level 7a開始. EFL phonics 係level幾開始. 舊時無分EFL and ERP 會好d嗎?

EFL仲有個好處係不用跟,真係自學!
不要少看那些不算深的vocab.,佢地要識讀識串,學得幾鞏固ga.
阿仔都是學EFL,導師project佢小二可完成, then轉ERP,到時相信佢已有足夠能力自己應付大量reading,又繼續自學lu.
BTW,近日試學週,不知可否試上ERP呢?
原文章由 十月媽咪 於 08-4-9 18:01 發表
小朋友幾歲呀?係咪ERP最低個LEVEL開始? ERP一開始好似係讀句子架喇, 而EFL, 一開始只係讀下DOG, CAT, RIVER, MOUNTAIN, TREE, 等等既生字, 初頭7A至5A, 我個女都係大約兩至三星期就升一個LEVEL, 所以好快, 之後開始 ...

nataliemama/K2/女/ 數2A60
5354/K2/女/ 數A160/ 中2A70/ ERP'3A'200
wasabb/K3/男/ 數 B120/ EFL'D'1
Ansonrubby/K3/ 男/ 數C 40 / 中3A/ EFL'D'
200012/P1/男/ 數2A70
Heidi媽/P1/男/ 數E15
wasabb/P3/女/ EFL'F
fyeung/K2/女/數4A180

[ 本文章最後由 Ansonrubby 於 08-4-10 13:25 編輯 ]

我就係見到ERP就卻步既媽咪唻呀, 因為就咁睇過最低果幾個LEVEL, 我已經好多字唔識點讀, 唔識點解, 雖然話有CD畀個女跟, 但隻隻字要查解釋就夠C喇, 以我呢類英文唔係叻既媽咪唻講, 陪個女一齊慢慢由EFL開始學起, 會比較有成功感啊!

原文章由 Sherryko9 於 08-4-10 12:19 發表
媽咪只能以囡囡讀ERP情況和心得說出來,其實不分EFL和ERP會有機會令部份媽咪卻步,因為ERP真的幾深吓,如果只依賴小朋友一個人應付,中心導師不會詳解,咁小朋友跟唔上就會放棄,仲晒時間.EFL比有些媽咪不能太跟小朋友功課 ...

Ansonrubby,
嘩, 你仔仔已經上足三科喇喎, 你仲想試埋? 唔係啩? 哈哈!

我就報左中文既試堂, 聽日評估, 下星期三&五開始試堂, 連續兩星期! 如果試左堂之後, 阿女ok既, 會同你地一樣, 三科齊齊發展啊! 不過我諗到時EFL 同數都可能要減張數喇, 尤其當中文要開始寫拼音!

原文章由 Ansonrubby 於 08-4-10 13:20 發表
EFL仲有個好處係不用跟,真係自學!
不要少看那些不算深的vocab.,佢地要識讀識串,學得幾鞏固ga.
阿仔都是學EFL,導師project佢小二可完成, then轉ERP,到時相信佢已有足夠能力自己應付大量reading,又繼續自學lu.
BTW,近日試 ...

Calling......Heidi媽 )))))
想問你囝囝做C的雙位乘數時順利嗎?
我發覺相乘後進1的,好快;但今週做進2、進3的,阿仔要諗一陣,時間double左!請問以前你囝囝情況點?又幾耐可由C上D?

好多謝你, 你說得對我都想佢自己來, 唔好要我跟得多. 我會放氣多過佢放氣

原文章由 Sherryko9 於 08-4-10 12:19 發表
媽咪只能以囡囡讀ERP情況和心得說出來,其實不分EFL和ERP會有機會令部份媽咪卻步,因為ERP真的幾深吓,如果只依賴小朋友一個人應付,中心導師不會詳解,咁小朋友跟唔上就會放棄,仲晒時間.EFL比有些媽咪不能太跟小朋友功課 ...
‹ 上一主題|下一主題