用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進 ...
樓主: eviepa
go

閱讀派的完勝、練習派的潰敗、未來香港語文的大躍進   [複製鏈接]

只可說呢位高高在上既eviepa大師既世界太簡單,睇佢留言總有點「何不食肉糜」之感覺,要知道塵世間既事林林總總,真唔明點解佢同佢千金既例子好似講到放諸四海而皆準,又或個個都啱用既武林秘笈。

反對!呢個世界真係好簡單,係醜人多百怪先令事情複雜。

況且,佢同佢千金真係可叫做一個成功例子? 完全唔覺囉。

你新來嘅唔知街市王國歷史,eviepa多次謙稱佢個女資質平平,開始閱讀也晚,但就凭輕鬆閱讀而能入大學門欖。我估佢多次提佢個女及其他网友之子女例子(其實我不喜歡佢咁做),唔係想炫耀佢個女,只係想推廣閱讀啫。

你可以不同意eviepa,但别話佢個女。

其實早開始閱讀啲確是對學習尤其是英語同理解能力有非常正面的影響,我想樓主只想推廣此方法,當然,冇人話鐘意閱讀最後一定變人中之龍,或變成尖子,做練習就一定死梗,但我相信要入u的話,用重閱讀的心法,就可以比較容易達到同efficient 啲 in terms of efforts devoted 咁解。

bobbob  樓主原意正面,不過唔知咩叫做overkill啫  發表於 17-1-4 11:45

醒目開學勳章

Vanadium 發表於 17-1-3 19:51
每個人開心既定義同途徑都唔同,唔少公認世界最有成就、歷史上最出名既人物,細個時都有被虎爸虎媽好認真咁栽培同要求,先有大個時既成就 ...

想請教邊位史上最出名又最有成就嘅人、父母又係虎爸虎媽?

bobbob 發表於 17-1-4 11:43

Venessa Mae. 不過係反面教材。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bobbob 發表於 17-1-4 11:43
唔講最唔最,出名又有成就又有虎爸,我第一時間諗起貝多芬同阿加斯,不過童年都過得幾慘,晚年都唔見得開心
利申,我唔認同呢種教育方法,只係問起又諗起
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-1-4 12:09
Venessa Mae. 不過係反面教材。
佢肯定有個虎媽,但講唔講得上最有成就?真係見人見智,如果佢唔係有張asian嘅面孔應該無咩人追捧

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 17-1-4 12:20
唔講最唔最,出名又有成就又有虎爸,我第一時間諗起貝多芬同阿加斯,不過童年都過得幾慘,晚年都唔見得開心 ...
阿加斯幾好呀,都叫做修成正果

bobbob 發表於 17-1-4 12:20
佢肯定有個虎媽,但講唔講得上最有成就?真係見人見智,如果佢唔係有張asian嘅面孔應該無咩人追捧 ...
我不是音樂人,但之前看過一本oxford series的書 on her,先知佢原來好勁架,咁有幾多是因為asian face就不得而知

bobbob  無話佢唔勁,但係咪史上最勁嘅violinist?  發表於 17-1-4 12:37

bobbob 發表於 17-1-4 12:21
阿加斯幾好呀,都叫做修成正果
阿加斯有成就,不過佢自傳都話,長大成人後發現冇其他技能,就算已厭倦網球,都只可以繼續打,咁好唔好又係定義唔同...
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-1-4 12:20
唔講最唔最,出名又有成就又有虎爸,我第一時間諗起貝多芬同阿加斯,不過童年都過得幾慘,晚年都唔見得開心 ...
認同or not,宇宙定律是:成功需苦幹,問題是是否能自發和enjoy苦幹

bobbob 發表於 17-1-4 12:20
佢肯定有個虎媽,但講唔講得上最有成就?真係見人見智,如果佢唔係有張asian嘅面孔應該無咩人追捧 ...

用個「最」字無意思。VM都唔算有成就咁你定的門檻好高。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

佢肯定有個虎媽,但講唔講得上最有成就?真係見人見智,如果佢唔係有張asian嘅面孔應該無咩人追捧

我反而覺得asian嘅面孔是負助益。

MrBeast  think so too  發表於 17-1-4 12:42

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-1-4 12:36
用個「最」字無意思。VM都唔算有成就咁你定的門檻好高。
當初就係睇到有人用個『最』字先咁問,我亦從無話過vanessa mae無成就

bobbob 發表於 17-1-4 12:42
當初就係睇到有人用個『最』字先咁問,我亦從無話過vanessa mae無成就

最字你有用的 #324:「想請教邊位史上最出名又最有成就嘅人、父母又係虎爸虎媽?」

shadeslayer 發表於 17-1-4 12:56

最字你有用的 #324:「想請教邊位史上最出名又最有成就 ...
係Vanadium講既... bobbob只係問返,#324都係quote呢句...
p.s. 回覆慢左,回唔到原本個reply...

bobbob  我仲以為我講嘢咁難明,我應該要去進修吓溝通技巧  發表於 17-1-4 13:01

MASAYA 發表於 17-1-4 12:59
係Vanadium講既... bobbob只係問返,#324都係quote呢句...
...

OK。

我回文少指明道性,因為我回應的是意見本身,不是人。

shadeslayer 發表於 17-1-4 13:12
OK。

我回文少指明道性,因為我回應的是意見本身,不是人。
OK,慢慢黎,唔急。

MASAYA 發表於 17-1-4 12:59
...
原句用英文寫的話就可避免這誤會

MrBeast 發表於 17-1-4 12:25
我不是音樂人,但之前看過一本oxford series的書 on her,先知佢原來好勁架,咁有幾多是因為asian face就不 ...

她最希望做運動員,前幾年代表國家出席冬季奧運滑雪,她好嬲媽咪迫她學小提琴,雖然出名但不開心
‹ 上一主題|下一主題