用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 17-10-19 09:25
好多時上一輩既老師都係0甘, 佢地覺得校際果類比賽係無必要參加. 我女之前既老師都係唔多想我地參加, 仲唔 ...
我覺得入APA越細(5,6歲)入越好, 以前我唔識, 而家太遲啦.....
同埋入得APA, 都係希望走向專業, 參加國際賽, 但係見到樓上譚小妹妹篇訪問, 唔只一次提到佢自細與小提琴為伴, 習慣用音樂多過用言語去表達自己, (其實我真係識一個大哥哥, 佢曾經慨嘆自己咩都唔識, 只識拉琴). 所以雖然我真心覺得小妹妹好叻, 但我並不羨慕

再講, 如果阿仔真係想走音樂呢條路, 將來佢自己決定考唔考音樂學院, 也不一定是香港, 我會全力支持, 但現階段, 我唔想局限咗佢其他方面的發展....

titibaby 發表於 17-10-19 11:37
我地以前老師都係,連教都唔肯
不過我們也覺得他是好老師

我老師唔多唔少都有呢啲心態, 我真係唔明, 點解教都唔肯呢? 啲歌就算唔攞嚟比賽都應該/值得學, 例如mozart 嗰5隻violin concerto, 所以如果阿仔真係想學, 我會同老師講俾佢試!

不過有時阿仔反而係想學某首歌, 然後順便攞嚟比賽/考試
阿仔考LT, 有首歌唔係syllabus on list 曲目, 係我好耐之前無意中喺youtube search到, 我超級鍾意, 介紹俾阿仔聽, 叫老師教, 學學吓老師話呢隻歌有LT程度, 可以試吓攞approval, 就係咁,既然學咗, 順便考埋

所以值得/喜歡學的歌, 我覺得老師唔應該唔教....

bb630 發表於 17-10-19 14:50
我老師唔多唔少都有呢啲心態, 我真係唔明, 點解教都唔肯呢? 啲歌就算唔攞嚟比賽都應該/值得學, 例如mozart ...

老師覺得他plan 了一個課程比你,這不是課程之內他的責任不是幫考試比賽

其實他有道理的,當然家長覺得不適合可以走的

即使這有點不方便,不過總體我們滿意進度。校際唯有自己練

bb630 發表於 17-10-19 14:35
我覺得入APA越細(5,6歲)入越好, 以前我唔識, 而家太遲啦.....
同埋入得APA, 都係希望走向專業, 參加國際賽, ...

APA局限? 當然時間要犧牲星期六

但如果談出路,進可攻退可守

titibaby 發表於 17-10-19 15:45
老師覺得他plan 了一個課程比你,這不是課程之內他的責任不是幫考試比賽

其實他有道理的,當然家長覺得不 ...

咁好彩我老師慢慢開始會聽吓我意見, 同埋佢都會睇返我仔進度而有所調節
佢最近俾我仔嘅comment係he has been willing to work on crazy things all these years... I'm grateful to teach him

不過佢都有樣嘢堅持...就係唔教樂團拉嘅歌, 這個我沒所謂呢!

校際好難自己練啊....
技巧, 音準, 弓法呢啲可以自己研究, 自己練

但音樂表達方面真係要靠老師, 以mozart為例, 音同技巧看似不難, 但係難在點拉出mozart個feel

唔怪得我聽過一啲參賽者, 佢唔係拉得唔好, 就是怪怪的, 例如用錯咗技巧, 只需斷佢走去跳, 各式其式, 我當吓諗點解佢地老師會教咁拉, 原來跟本可能係無老師教

我仔的老師也是這樣,有哂教學方案,一級一級咁上。其實音樂路要點走,還是專業的行內人最清楚

老師成日話佢比我更了解我仔,他的教學方案裹常有幾首歌可讓學生揀,每次揀的歌都真的啱我仔。阿仔話學琴的事由他和老師決定好了,所以我現在主要是接送和交學費....
for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-10-19 16:46
校際好難自己練啊....
技巧, 音準, 弓法呢啲可以自己研究, 自己練

我估沒老師教的去參加應該少之又少

同埋,真的咁絕情完全唔教的老師都應該d家長掉頭走。我都應該係異類家長

lillymarie 發表於 17-10-19 21:47
我仔的老師也是這樣,有哂教學方案,一級一級咁上。其實音樂路要點走,還是專業的行內人最清楚

係啊,其實呢個道理都合邏輯

lillymarie 發表於 17-10-19 21:47
咁我認同教學方案係應該要有, 但方案一定要按學生特質和進度有所不同而調節
我諗我都係一個異類家長, 我陪我仔練琴之前我會先備課, 因為我唔想佢練錯, 老師一星期先對佢一個鐘, 我對足阿仔七日呢, 所以老師都唔敢話佢最了解我仔進度

其實學音樂也不一定要走向專業, 能夠學自己喜歡嘅歌不是更好嗎?  

諗真啲阿仔老師都算係咁, 佢會容許我地係佢方案以外再作選擇, 咁阿仔先會學得起勁, 成績同進度自然更理想了!

titibaby 發表於 17-10-19 22:46

我估沒老師教的去參加應該少之又少
如果嗰啲參賽者嘅演繹方法係由佢老師教, 家長都應該掉頭走了

bb630 發表於 17-10-20 01:36
如果嗰啲參賽者嘅演繹方法係由佢老師教, 家長都應該掉頭走了
唔係個個家長都識聽... 同時,音樂演譯沒有絕對... 我大仔試過讓我聽由不同的演奏家演奏BACH一首鋼琴樂曲,每個人都有不同的處理方法
反而演奏基本功,technique就有得分高低。試過在YouTube聽某人(自稱是小提琴老師)示範考試曲目,音準和音色都唔得,只能說勇氣可嘉
for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-10-20 01:30
咁我認同教學方案係應該要有, 但方案一定要按學生特質和進度有所不同而調節
我諗我都係一個異類家長, 我陪 ...

所以話妳好好心機幫妳仔學琴囉 :) 老師都係人,最緊要夾得到

我仔的老師最令我心服的是有些技巧姿勢問題,他會用很簡單又無壓力的方法就處理好。未跟他之前,我發現阿仔的左手常用手腕托琴,在家提他好多次都改不好,舊老師教的時候又OK。我問舊老師,他就話,"妳對他七日,他改不好是妳的問題,妳仔知要點做,他懶啫!"

現老師第一次見我仔就話佢要從頭學過,頭一年叫我隔兩日就帶阿仔去見他。他說,"媽咪妳不用教他,只負責觀察他做得對不對,做不對就不讓他拉,待我見他時教他。" 結果老師改一改他手指的位置,手腕托琴的情況不再出現。

阿仔咁多年學琴,姿勢手勢問題層出不窮。現老師從不推說是阿仔懶,見招拆招,教我在家用好玩又簡單的方法去提醒他。又安慰我說因他成長中,有些問題會隨時日消失。確實係咁。

因老師好注重基本功,他準備好多不同的歌仔教學生拉。他告訴我,他用每首歌仔去教學生某一種技巧,學生學到那技巧就教下一首,只有考試歌他才會polished到100%。

以前我會睇住阿仔練琴,又做筆記記低老師講過的重點。真的可以快速地學哂老師準備的歌仔。漸漸地阿仔和老師建立了默契,兩師徒各自暗示明示我唔識音樂,再加上其它原因,我就無再跟了。 進度係慢咗好多,同埋出現考Associate時的驚駭情況。但起碼現在是阿仔自己去諗點樣去練點樣去拉,是他學琴,不是阿媽學琴。學得好唔好,是他自己的事

我仔好早就話我知他不想做小提琴家,所以我不太緊張他進度快或慢。如果他想做violinist的話,我可能會有不一樣的安排 :)

回覆 lillymarie 的帖子

你囝囝已中學了嗎?

lillymarie 發表於 17-10-20 03:47
唔係個個家長都識聽... 同時,音樂演譯沒有絕對... 我大仔試過讓我聽由不同的演奏家演奏BACH一首鋼琴樂曲, ...
Bach 要玩不同演繹方法,真係要大師级先夠膽做。Mozart都係。
阿仔拉過首Mozart, 佢用咗啲佢個人風格去拉,老師話如果你攞首歌去比賽/考試,就要拉返啱嗰個風格, 你想擺個人風格入Mozart的話,可以,但留返你成咗名開個人演奏會先啦!

所以Bach同Mozart都係容易演奏到,但唔容易演奏得好。

lillymarie 發表於 17-10-20 04:30
所以話妳好好心機幫妳仔學琴囉 :) 老師都係人,最緊要夾得到

我仔的老師最令我心服的是有些技巧姿勢問 ...

阿仔而家仲係小學我先放多啲心機睇緊啲,佢上咗中學我都唔理得咁多囉……
好嘅係佢而家都有一定嘅水平,上到中學開始進入反叛期同埋中學生活會好忙,到時佢鍾意拖到幾慢學就隨佢喜歡了,我可以煩少樣囉!

lillymarie 發表於 17-10-20 04:30

我仔的老師最令我心服的是有些技巧姿勢問 ...

我都係呀, 老師會用簡單又好有趣既的方法解決學習時遇到的問題, 佢一睇就知問題係邊同應該點攪, 每次上堂我都跟埋一份學野.  仲有好多有趣既的方法去解釋抽象慨念.
老師真係好拉得, 聽佢示範係享受. 仲要彈得下.

我仍然會睇住仔女練琴,上堂又做筆記. 其實應該由佢地自己做會好d, 呀女果d野已經超出我所識既, 我都唔多明, 但就當自己係錄音機, 不時重複老師交帶既說話. 我都覺得自己好煩.

四隻貓 發表於 17-10-20 10:04
我都係呀, 老師會用簡單又好有趣既的方法解決學習時遇到的問題, 佢一睇就知問題係邊同應該點攪, 每次上堂 ...

你老師俾唔俾你錄音,可以的話你會無咁辛苦
如果小朋友仲細, 都好難要求佢上堂做筆記, mark底啲弓法指法就會

其實我都好enjoy陪上堂, 聽老師示範確是一大樂事, 不過陪埋呢年我都唔陪啦, 阿仔大啦.....

回覆 bb630 的帖子

應該家長唔覺得有問題掛,學前輩話齋,好多家長通病是自己感覺良好
‹ 上一主題|下一主題