用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-4 10:43
你搞錯了,我冇叫小朋友背文。我係教我女朗讀,欣賞文章節律用字。佢喜歡文字,而唔係喜歡背文。
...
係呀, 我細女都唔鐘意背, 所以依家唯有退而求其次, 叫佢朗讀了, 真係好過無。

Elenalan 發表於 19-1-4 10:23
我諗起鄭板橋改詩, 唔通會有人話佢冇創作力?

撇開佢人品, 佢詩文絕世風流, 見解獨到高致, 用字尖刻。
講開改詩, 我早十幾年去沖繩某間大學, 見到有位學者(唔好意思阿學者, 唔記得你個名, 只記得都幾出名)改紅豆詞一個字。紅豆詞本來係:
紅豆生南國
春來發幾枝
願君多採擷
此物最相思

果位學者改成:

紅豆生南國
春來發幾枝
願君休採擷
此物最相思

然後注解為何將多字改為休字, 因為:長留紅豆永相思。
多麼的浪漫。

IloveJJ 發表於 19-1-4 11:38
所以我咪話同一件事,只要你用第二個方法去思考,得出既結論已經完全唔同。

咁你話點解外國教育可以培養 ...

因為呢個帖講緊作文囉。外國人有幾多作文好, 我真係唔知喎。不過, 依家既藝術品我就真係唔識欣賞了。

IloveJJ 發表於 19-1-4 11:36
第一,我又唔知你眼中所謂既文人/藝術家,係咪我諗嗰種。
第二,餓死又係另一個問題。所以我一早已同樓主 ...

出名嘅文人藝術家,當然是泛指的。正如大一般人嘅理解都會覺得解難是創意的一部分。

人家話有基礎訓練,學有所成,際遇不好,都未必能成名,不幸仲可能餓死。係回復返你話有基礎訓練,就可以通街都係出名嘅文人藝術家的講法。唔係想強調訓練可賺到幾多錢,會唔會餓死。

little_yolky 發表於 19-1-4 11:37
講開改詩, 我早十幾年去沖繩某間大學, 見到有位學者(唔好意思阿學者, 唔記得你個名, 只記得都幾出名)改紅豆 ...

其實王維o既相思係送俾佢老友...後世先變成情情塔塔...不過唔知當年有冇hehe之情

little_yolky    發表於 19-1-4 12:55

little_yolky 發表於 19-1-4 11:41
因為呢個帖講緊作文囉。外國人有幾多作文好, 我真係唔知喎。不過, 依家既藝術品我就真係唔識欣賞了。:tire ...
好多時是和作者成長和生活經驗有關。
藝術品創意有兩個層面,第二層做利益輸送就真是創意無限

little_yolky    發表於 19-1-4 12:56

little_yolky 發表於 19-1-4 11:21
你話有研究既E生萬中無一丫嘛, 我咪話你聽唔係囉, 好多E生都做緊研究架。佢哋一D醫學上既小發現, 對其他人 ...

我係做研究出身o既, 我可以答一下。
所有科技/科學上o既研究, 第一步唔係憑空創新, 而係要做comprehensive literature review, 去找出information gap/ knowledge gap。要知道個gap, 先可以諗方法去fill gap, 當中包括要立論hypothesis, 再用stat去引證是否statistically significant 。所有科學包括社會科學都係用以上方法, 不是單憑感覺或冇ground的創意。

IloveJJ 發表於 19-1-4 11:56
你睇返#265Shadeslayer講緊乜?我#266又講緊乜?
我哋一直係講緊咁樣練作文會減弱孩子既創意。
好叻仔呀。都話你阿仔中文好啦, 背誦下一定好好多。

Elenalan 發表於 19-1-4 12:49
我係做研究出身o既, 我可以答一下。
所有科技/科學上o既研究, 第一步唔係憑空創新, 而係要做comprehensive ...
唔單止係科技/科學上既研究, 其實所有研究第一步都係要做學術史研究, 即係你講既review, 然後find out the problem, 歷史都要。

IloveJJ 發表於 19-1-4 12:58
吓,咁都算叻?  
我唔駛要作文叻喎!
叻仔呀, 作文好=中文好。

IloveJJ 發表於 19-1-4 13:02
我覺得攞一等先可以算叻囉!
佢無操過去比賽, 所以叻仔呀。

IloveJJ 發表於 19-1-4 08:56
我就係覺得咁既方式,難免成為習慣。如果只是多讀有價值的文章,沒有問題,潛移默化,也會有所得著。但為 ...

因為好多家長看的就是短暫的「分數,分數,還是分數」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 19-1-4 09:21
其實創作係源自過去既有既知識, 沒有什麼係絕對原創的。就算係藝術, 畫家好多時在學習時要臨摹名畫以學習唔 ...

你係講多練習,定聖人君的多背經典?

練習,當然要,尤其寫作。睇完不寫,如何發展寫作能力。

但如馬騮網友的,背誦,練習,再背誦,再練習,肌肉記憶,條件反射,還算得上是作文?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-1-4 13:07
因為好多家長看的就是短暫的「分數,分數,還是分數」。
我地要呈一呈二呈三 ga ma,有乜辦法姐
‹ 上一主題|下一主題