用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 完成呈分試之家長感想分享。
樓主: yovin
go

完成呈分試之家長感想分享。   [複製鏈接]

yovin 發表於 19-3-26 21:07

睇完你寫嘅嘢, 都戥你步步驚心。
當日星期六面試, 星期五晚發顛, 面試完佢放鬆心情, 下午返到去已經進入作戰狀態了。C6話佢, 發顛時顛得厲害, 但顛完進入狀態速度好快。無縫銜接。

bbeasy25 發表於 19-3-26 21:12
係唔好報甘多,我報咗間學校,其實都唔會讀,順利進入second in,最後我無去。但我個friend 原來好心儀呢 ...
我報咗幾間, in完, 聽C6去羅氏交表時話:乜又係你哋學校? 你哋好多人嚟報名喎。我知道好多同學仔想入羅氏, 而且面試經驗都七七八八, 多一次唔會有好大改善, 所以我都無去in了。阿女朋友仔入到2nd in, 好開心, 希望佢入到。

bobbob 發表於 19-3-27 08:02
如果小學英文攞A,中文攞E,你會點揀?

唔用錢幫手下,只要主科E
小朋友可以有選擇權嗎?

bobbob 發表於 19-3-27 08:05
呢樣嘢我都有諗過,不過內地尖子中文真係勁好多,有無睇過dse 作文考生示例? ...

我有睇,你怎知道是內地尖子 or 香港尖子呢?

醒目開學勳章

yovin 發表於 19-3-27 08:46
唔用錢幫手下,只要主科E
小朋友可以有選擇權嗎?
福中都要俾錢個喎

醒目開學勳章

yovin 發表於 19-3-27 08:47
我有睇,你怎知道是內地尖子 or 香港尖子呢?
我真係唔多相信香港學生可以寫得出一手咁靚嘅簡體字,仲要每隻字都係簡體

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-3-27 08:21
更正一下, 我哋學校B1率低, 所以阿女雖然考級頭, 但都仍然係1B。我計落, 我哋學校得頭5名係1A。真係失禮。: ...
你成日踩阿女間學校,係咪怕人同你爭?

bobbob 發表於 19-3-27 08:18
我問過英文中上中文唔合格,整體成績above average,以前你都講過,有小部分學生英文ok中文渣但無位而被逼 ...

上次只係假設你朋友,如果
13科入面只得英文OK,2科心中選修OK→而其他10科都唔OK下,就有可能去中文班嘅。
我都係假設, 跟住都係問你究竟真實成績如何?
如答above average太籠统,好難計算到。

我都係信你,而不敢確實地否定→有冇咁嘅情況發生?

但我就無見過, 或者我根本唔多識福中家長,只係識數十個同级小朋友而已。

所以我都好想知道, 你朋友個 仔/囡 究竟成績確實如何?
但好多英文選修班都唔爆滿, 我想來想去都唔明白, 點解你朋友 冇得讀英文班 or 選修英文科目?
你話科科英文爆曬, 就話有得話焗住, 都唔爆…… 何來焗住呢?

bobbob 發表於 19-3-27 09:09
你成日踩阿女間學校,係咪怕人同你爭?
唔係佢間學校既問題, 係個區既問題呀, 你有無睇隔離HKpapa條數, 我哋區勁校太多, 所以B1就只得1/3, 人哋多咗, 我哋咪要少咗囉, 我哋D同學仔上到中學都掂架, 否則同區兩間1A學校都唔會年年穩定收我哋D學生啦。我哋學校仲有一個優點, 無欺0架。校長唔會欺0老師, 老師唔會欺0學生, 同學仔之間都唔會欺0。嘈交打交就一定有, 好似新聞果D集體欺0, 校長好proud咁話, 我哋無的。

至於中學部呢.........唔係話佢唔好, 不過B1生响我哋區, 有機會入到英中, 又無理由揀中中啫, 係咪?

bobbob 發表於 19-3-27 09:06
福中都要俾錢個喎

哦! 我誤會咗…… 我以為你講呈分試。

原來你講中三→英文A中文E, 咁其他科呢?
得兩科資料 點揀呀。

還是確實咗個成績先去討論啦?
我又唔係die hard fans, 你蓋住個名…… 影啲成績出嚟, 如果真有其事→ 到時再一齊插都唔遲呀!

更正:未住先?你說小學中文E?
小學中文E福中收嗎?
小學中文E 選校上 可有選擇權嗎?

究竟 係幾時 中文攞E先?

yovin 發表於 19-3-27 00:30

嗱!出埋本人張成績表啦(地區band one校)。

尋晚手又痛心又痛,無睇清楚妳張成績表就去訓,原來係時間限定。。。

我以前小學的成績表上的ABCD係「吸」印仔,A至C係藍色,D係紅色
班主任離譜到一邊用etv電視睇財經,一邊「吸」印仔!我當年個子矮小,
例牌坐第一排!到吸到我果張時,電視又開始報價,老師自然將視線移離桌子
。。。果一刻我有個衝動想收埋個紅色印台!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

little_yolky 發表於 19-3-27 09:14

唔係佢間學校既問題, 係個區既問題呀, 你有無睇隔離HKpapa條數, 我哋區勁校太多, 所以B1就只得1/3, 人哋多 ...

老實講我跨番黎KL3都驚架!因為截止時尚未考呈三!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

little_yolky 發表於 19-3-27 08:21
更正一下, 我哋學校B1率低, 所以阿女雖然考級頭, 但都仍然係1B。我計落, 我哋學校得頭5名係1A。真係失禮。: ...

我去改返1B先!

中作貼題,你係有講過→唔好忘記仲有答你嗰個呢?唔係完全話你嘅。

DSE嚟近 貼到嗎?

bobbob 發表於 19-3-27 09:07
我真係唔多相信香港學生可以寫得出一手咁靚嘅簡體字,仲要每隻字都係簡體 ...

我D朋友叫我簡體字之母, 我哋文科 都有部份修中史/文学史嘅為左快, 考試全部都用簡體字。

PS:係早廿幾年前, 已經早早識曬簡體字。
因為的歷史書, 好多都係睇國內簡體版。

之前寫:爸爸負責温習, 媽媽小小幫手。

改埋: 爸爸P5負責常識聖經,媽媽小小幫手。

回覆 奥脫福 的帖子

囡囡,你都捨得XX 燜豬肉?
‹ 上一主題|下一主題