用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 ...
樓主: Marcus媽
go

2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 [複製鏈接]

Re: 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集

wah...tongC9, 你就好啦very LUCKY AH!....我諗毅毅著唐裝衫一定好得意    ,我都有諗過唐裝衫ka,我囝個件工夫衫係for winter著,依家著我怕真係會熱c佢。等我有時間去下利源東街先....  

好丫去睇下啦! Marcus高大D著唐裝/工夫衫+白飯魚/黑布鞋應該好有型  

Marcus媽 寫道:
wah...tongC9, 你就好啦very LUCKY AH!....我諗毅毅著唐裝衫一定好得意    ,我都有諗過唐裝衫ka,我囝個件工夫衫係for winter著,依家著我怕真係會熱c佢。等我有時間去下利源東街先....  

DONE 攪掂! 都係買返件工夫裝親黑布鞋俾marcus   

Hi! 大家,你BB未訓前你們會否看電視呢? 原則上我同老公返到屋企都會開電視但只睇新聞 either Pearl or CableTV, 不斷翻睇;但近呢幾日發覺BB間歇性笑嘻嘻o甘用國語講"下台"仲想學人做動作 ,我就有D驚;係咪應該暫時BB未訓前完全唔開電視呢? 係咪應該話佢叫佢唔准再講呢?

我的情況一樣,主要看新聞或資訊節目,晉晉看到類似情景會說[蟻蟻]naughty, 因為一起見時,我會解釋給bb知.   可能自己哄騙自己

TongSzeLai 寫道:
Hi! 大家,你BB未訓前你們會否看電視呢? 原則上我同老公返到屋企都會開電視但只睇新聞 either Pearl or CableTV, 不斷翻睇;但近呢幾日發覺BB間歇性笑嘻嘻o甘用國語講"下台"仲想學人做動作 ,我就有D驚;係咪應該暫時BB未訓前完全唔開電視呢? 係咪應該話佢叫佢唔准再講呢?

我bb之前都係咁,不過好多時都唔會俾佢睇normal tv channel,同新聞,次次都係睇 Playhouse Disney Channel 同睇廣告or vcd,佢最鐘意學個句 ”謂,你搭錯車啦!”自從我爸爸上幾個星期返左印尼後,bb睇少左電視,8點半電視全都關上,我都好怕bb會學電視入面d人講嘢,你都唔知之前我daddy成日睇個套”神xx女”bb就學左個句”過兒�姑姑,又成日對d”打”特別有興趣,所以我叫我daddy唔好睇,如果我見有d地方係唔正確,我會馬上對住個電視話黎個xx洩洩唔好學,依家我要睇news, 我要等到bb訓左,先有得睇11點晚間新聞,中間個段時間都係同bb睇公仔書。我睇報紙話bb訓o覺前唔好睇電視,因怕會影響bb睡眠, 怕興奮過龍難以入睡,我同意bb訓覺前唔好睇電視就對了

今日家長會見!

我掙扎緊同BB講話佢地"曳曳"叫佢唔准跟住講係咪最合適的解釋,(唔理誰對誰錯,都係和平表達意見 je);但呢D理念和應用在甚麼場合,就算我肯解釋BB有排都唔會明,怕且都係要斬腳趾避沙虫,夜晚聽下歌仔算lu! :-|

晉燁爸爸 寫道:
我的情況一樣,主要看新聞或資訊節目,晉晉看到類似情景會說[蟻蟻]naughty, 因為一起見時,我會解釋給bb知.   可能自己哄騙自己

Hi! 大家,你BB未訓前你們會否看電視呢? 原則上我同老公返到屋企都會開電視但只睇新聞 either Pearl or CableTV, 不斷翻睇;但近呢幾日發覺BB間歇性笑嘻嘻o甘用國語講"下台"仲想學人做動作 ,我就有D驚;係咪應該暫時BB未訓前完全唔開電視呢? 係咪應該話佢叫佢唔准講呢?

Tong C9, 你bb訓左了! 頭先我一返到屋企冇耐,bb就自己上床,我連飯都未吃就要俾佢訓先,我覺得頭先個家長會真係長左d。

家長會上半場很疲倦,有break便走了,但教仔方法確要大人聽聽,下半場內容如何?

下半場好似都係關於選出家長會委員會d嘢,我覺得時間太長了,我都冇聽哂都走人左... 因為囝囝等緊我mah..

返到屋企,同佢玩o左一陣佢就訓! 我老公早我dd返,開o左飯;我咪一邊食飯 ,一邊同BB玩   

Marcus媽 寫道:
Tong C9, 你bb訓左了!

o係隔離見到個topic, 有個mami 個囡囡o係學校失手,乾o左都冇人知, add o左個comment 先入黎。

I feel so lucky choosing this Nursery for my boy as a good start!

Agree! 教仔方法確要聽聽。佢俾ge guidelines and examples 實在夠具體!

晉燁爸爸 寫道:
家長會上半場很疲倦,有break便走了,但教仔方法確要大人聽聽,下半場內容如何?

Hello TONG C9
SUNDAY 係3:30-5:30 Gathering HO..

Marcus媽,

Yes! 記得, Thank You!

Marcus媽 寫道:
Hello TONG C9
SUNDAY 係3:30-5:30 Gathering HO..

各位家長:
傳單不見了,問"中國服"呢個活動是不是9月29日?  thx

晉燁爸爸,

Yes! 學校通告寫:"9月29日當天,小朋友可穿著華服回園參與國慶節慶祝會":wink:

晉燁爸爸 寫道:
各位家長:
傳單不見了,問"中國服"呢個活動是不是9月29日?  thx

I arrived the gathering at 5:15pm as Ching ching have afternoon sleep  

I still can't meet you & Tong C 9 la....

PS: I don't have the Chinese clothes notice, when do you have it?      

gkmyeung 寫道:
I arrived the gathering at 5:15pm as Ching ching have afternoon sleep  

I still can't meet you & Tong C 9 la....
<我BB病o左無去到,我都只能坐一陣o乍:cry:,搵日再約過!   >

PS: I don't have the Chinese clothes notice, when do you have it?      
<有張通告講國慶週(張通告係半張A4 size o甘大),invite you to bring one thing with Chinese characteristics to school for appreciation. Kids can wear Chinese clothes to school on 29/09. Have you seen it >
‹ 上一主題|下一主題