用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

菲媽 =^_^=

好慘呀! 天氣好冬, 天未光就要起身, 真係好辛苦呀!!!!
大家千其唔好冷親, 一早起身記得著件衫先去廁所,
如果唔係就好似我咁大傷風......
每日叫亞女起身係一件非常困難既事,
佢每朝早好似夢遊去返學, 真係人間慘劇!!!
快d放假啦.........  :cry:  :cry:

講返正經
菲媽 =^_^=

菲媽,

妳講得好

Hi 菲媽,

你好番d味呀? 記住飲多d水, 同要多d休息呀! 這個天氣真係好容易著涼, 要小心身體.  保重! 保重! 希望你快d好番啦!Sat 仲番學校見老師, 我怕自己到時凍到唔記得d問題tim    

老師巳經分配好每個小朋友負責一樣食物, 我負責菠蘿腸仔. 請問你地小朋友的老師有冇出到口叫小朋友送禮物給她. 雖然佢話唔洗太貴, 但係好似聽落覺得怪怪地的.

終於見到菲菲張靚相啦! 佢真係好有型呀! 正    

桃子,

我地班冇叫我地送禮物!  班主任上星期派左圖畫紙比小朋友, 用來給小朋友 & 家長設計 x'mas card, 會挑選出來送給班裡面既學科老師, 校長, 副校長等等的.  

預備食物老師都有講, 但冇指定我地要帶 d 乜, Maggie 話薯條之類都可以!   

菲媽,

希望妳快 d 好番晒 la          !~

唔知大家有冇諗過星期六會問老師甚麼呢!?  大家傾下丫          !

菲媽,

好d味呀? 今日凍左好多記得自己同菲菲
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

I will ask the ranking of my daughter. I hope the teacher will tell me. Since I know some of the teachers will not tell the parents.
The weather is really very cold today. You may try to let your kids to wear 棉背心 inside as the underwear. It's warmer and more comfortable than wearing the wool underwear.

[size=medium]多謝  [size=medium]多謝  [size=medium]多謝
多謝各位關心, 食左藥好返好多啦
但係天氣乾燥加上經常包雲吞, 個鼻好辛苦…….
大家都要保重保重…..

見老師時會問:
- 名次, 如唔講 (或者15名之後) 我會問大既排位, 中下, 中上等
- 操行
- 上課時表現
- 缺點(要改善地方)

仲要問d咩呀?   
菲媽 =^_^=

sunniema,

唔好意思, "棉背心 inside as the underwear" 請問可以是哪類棉背心      ?  可以在那裡找, jusco 之類唔知有冇呢??

各位,

今日派左校刊啦 (等左好耐          ), 有阿女上台打功夫既相            !  

菲媽,

我諗老師講完都唔問得幾多條問題, 睇怕今晚都要精選下 d 問題, 寫低佢先得          !  Maggie 話老師選左佢和幾個同學仔去 join 普通話朗誦, 唔知真定假, 聽日都要問下先   
   !

我d問題都係同菲媽差唔多, 希望夠時間比我問多幾條啦!   

Zoey >> 本校刊好正呀! Maggie 件衫係咪佢平時學功夫時穿的, 好靚呀!

菲媽 >> 係校刊都見到你同菲菲. 明天會最凍, 記住著多件衫.

聽日呀仔最後一堂電腦班了,唔知會唔會見到你

我覺得真是最重要都是有什麼要改善的地方,
因為有改善才有進步.

桃子,

係呀, 上堂著既衫        !  Maggie 依家都仲學緊呀, 我都係當比佢做運動, 抬拳空手道那些我自己覺得唔係咁 arm 女孩子, 中國功夫有柔有剛, 遲 d 可能還會耍下劍咁, 我覺得好靚          !

聽日我地都要一早番學, 9 度呀, 諗起個心都震緊出黎喇     :-x  :-x    !

So,

Thank you         !  聽日我見九點幾, 我諗都見唔到妳喇          !

各位,

今日見了老師, 點呀?  我寫低左 d 問題, 但最後都係唔記得問呀 . . . . .         !

Olivia1997,

今日先認清楚 Olivia 個樣         , 我覺得佢乖過 Maggie 好多呀, 成績又咁好          !  Maggie 今日都係比老師話佢多野講, 上緊堂都係一樣勁講野, 兼又唔專心, 唉!~

菲媽,

Please check your e-mail account & pm!!~~

By the way, 妳最後問唔問到班主任呀?!

各位小一媽咪,

依家我地幾個小朋友很多都已經互相認識, 如果佢地可以約出黎玩下, 我諗佢地會好 happy 嫁, 我地有機會可以諗諗佢 wor               !

zoey,

我對Olivia今次考試的成績都很滿意, Maggie的成績都O.K啊!  不過, 操行真是差小小. 大家要好好改善.

妳的提議好好啊! 不如約埋一日去tea buffet啊!
到目前為止, 我只是認得MAGGIE和菲菲. 對桃子和abbybear的小朋友都冇印象.

Zoey,

I mean 絲棉背心, very thin, you can buy in the Chinese department store.

The grading of conduct showed in the report in very tight comparing with other school. Referring to the teacher say, if you got "B", it is equal "A" of the other school. Actually, I don't understand why the school have this policy.

sunniema,

Thanks          !

Olivia1997,

依家仲係小一, 所以我覺得都仲可以 keep 得住唔錯既名次, 特別係全級排名, 好似較有代表性, 我同我先生都滿意了!  但再上去的話, 競爭一定會越來越劇烈, 會越考真功夫的了, 所以我地真係要多多交流交流, 希望我地倆個小朋友年年都能夠 '叮噹碼頭'        , keep 得住啦, 咁未可以年年同班 law       !

各位好, 我已經好返哂啦!多謝關心!

大家派左成績表係唔係好滿意呀, 我都好滿意菲菲今次d成績,
不過仍有很多要改善的地方.
無論成績如何, 這是第一次考試, 大家還要繼續努力呀!

桃子: 死啦! 你都留意到係校刊我個張相, 醜怪死law, 唔知邊個咁大整古!

Zoey: 入左數比你啦, 睇緊d細節, 大致上都冇問題, 遲d call你.
問左老師, 佢唔講, 死口話冇全級排名, 又話冇意義….(好多解釋)
所以冇辦法,冇再追問…..你地就好la, 起碼心中有數.. 我覺得每班差異都幾大..

你幾時攪個小學party 呀, 我一定全力支持!

Sunniema: 多謝你既詳細分析.
菲媽 =^_^=

菲媽,

咁有冇問平均分, 有都可以知道大概呀!  

都係諗住出黎食下 buffet 咁咋, Sat 我知妳地小朋友有好多 classes, Sun 妳地得唔得呢, 要唔要 family day?!
‹ 上一主題|下一主題