用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基教~大坑東幼兒學校
樓主: FlorenceChan
go

基教~大坑東幼兒學校 [複製鏈接]

多謝你同大家分享囡囡係學校的情況,
頭先又再由p.1睇起,再睇下各位THT家長的留言,
發覺評價真係好好,連入培正呢d咁難入的幼稚園都可以放棄,
希望QQ都有幸入讀THT啦!

原文章由 mandymfl 於 07-12-14 11:34 發表
我大女讀緊低班, 已在大坑東讀左2年幾啦, 這間學校我可以好放心把囡囡交俾老師, 專心自己的工作。 可能囡囡2歲已經開始返全日班, 明顯的比冇返n1的表妹成熟, 較獨立自主, 表達能力較高, 可能老師在課堂上俾好多機會 ...

請問明天interview要帶乜嘢?

唔洗驚架!有得interview就99.9%收架啦!基教唔揀人架,先到先得!

我聽過校長講,除非小朋友鍾意"琴"欄杆,驚佢會跌落樓梯/街 (大坑東响咁高喎!),就會同父母討論吓,否則,都一定會收!

Just relax!

學校的安排真係好好,証明佢地對小朋友真係好了解。
其實面試情況就好似之前有媽咪提過,
入到學校先登記,小朋友玩一陣
(因為佢地係1group4-5 人in,所以要等埋同一時段的小朋友)
然後就上天台玩,老師係鼓勵小朋友自己行上去,
玩幾分鐘左右,觀察下小朋友(上面可以玩滑梯/車仔/隧道等)
再落番課室就係1個老師見4-5個小朋友,
問下眼/手係邊度咁,又玩下叠積木咁
最後就派餅仔比小朋友,跟住就分別見下家長
問下小朋友的日常生活、點解選呢間學校同埋對學校有咩期望咁
詳細情況就係咁嘞!

講番小囡(QQ),我嗰日真係好開心,好滿意佢的表現,
唔係因為佢叻,係因為佢平時真係好驚青㗎!(平時會要我抱住唔肯落地兼喊埋添!)
佢嗰日應承我唔喊真係冇喊過,
仲要我去左同老師傾計時,淨係佢老豆陪佢佢都冇喊住揾媽媽
呢樣真係多得學校的安排,因為派左餅仔,QQ老豆攞住餅仔問佢食唔食,我個囡真係好鍾意食餅,所以佢老豆都氹得掂佢。
到最尾仲同蘇主任校長say byebye,我真係開心倒暈呀!

當然希望學校收佢,不過佢當日的表現我巳經比左滿分佢嘞!
乖囡好嘢! (實在係忍唔住笑出聲添!)

我都有同感,過程愉快(時間又唔會太耐喎!安排得幾好!)
係呢?你in幾點鐘㗎?我個group 係安安老師in㗎!

原文章由 pekoyan 於 07-12-17 00:19 發表
小女開頭都有些怕羞,後尾就好些喇,
學校安排好好,希望如 Tammy所講見親都收就好喇,但萬一肥佬咗都唔緊要,因昨天面試過程都很愉快.......
唔知其他媽媽有冇同感呢? ...

JA3

琳琳in成點?分享下感受呀?

原文章由 JA3 於 07-12-12 15:40 發表

我都收到學校打電話來re-confirm interview 時間
己家都有d 緊張:loveliness: 希望琳琳唔好樓計啦

星期六我細女都 in 左啦, 安排得真係很好, 好快就in完(約半個鐘), in 咩...小胖鴨已講得好 detail, 我細女當日表現我都滿意, 冇扭計, 最後佢一見到有餅餅食不知幾開心! 細女in完之後愛上左行樓梯, 可能佢第一次扶住樓梯扶手自己行, 感覺新鮮!

我見的係康妮老師! 1月會收到通知!

原文章由 小胖鴨 於 07-12-17 09:18 發表
JA3

[ 本文章最後由 mandymfl 於 07-12-17 09:40 編輯 ]

原文章由 小胖鴨 於 07-12-17 09:18 發表
JA3

唉,琳琳表現就一般
開頭坐下等埋其他小朋友時都好好,又主動同d老師笑
上樓梯都會自己上樓梯,去到這步都己為琳琳今日都好好啦
點知上到天台,老師只叫小朋友玩只定幾樣玩具
唉, 琳琳都未聽完老師講,就變成luck 成馬"留"
周圍去拎玩具玩,當左天台係佢個歡樂天地,唉
到要落去時佢同令一個小朋友都係唔落去,都好彩後尾都出來
自己行樓梯落去 不過根主積木時玩玩下又要出去,唉
慘啦,我都冇信心佢會收

JA3

未到最後都未知ge。
何況學校都話考慮因素唔單單係小朋友表現嘛!
輕鬆d。

我group有個小朋友好似好眼訓咁,
(唔好意思呀!唔知係咪呢度d媽咪ge小朋友呢!我唔係惡意評論嚟㗎!多多見諒!)
可能一般會覺得佢表現唔好,
但我反而覺得佢都算乖,
因為小朋友真係扭起眼訓上嚟點會唔喊呀!
但佢真係冇喊過冇扭喎!所以值得一讚!

原文章由 小胖鴨 於 07-12-17 10:49 發表
JA3

未到最後都未知ge。
何況學校都話考慮因素唔單單係小朋友表現嘛!
輕鬆d。

我group有個小朋友好似好眼訓咁,
(唔好意思呀!唔知係咪呢度d媽咪ge小朋友呢!我唔係惡意評論嚟㗎!多多見諒!)
可能一般會覺得佢表現唔好,
但我 ...

小胖鴨
如果咁眼訓都唔樓計咁都好叻家啦
你知啦多數bb眼訓又唔可以訓, 多數都會好樓計
我琳琳就會,上次我同琳琳反pg 時 ,坐車仔落去時訓左
咁我就攪星佢,嘩,成堂都樓計,唉下次都係唔好攪星佢

哈哈!我QQ都係咁,扭眼訓喊到拆天㗎!(同佢講咩都冇用呀!)
要即刻比個安撫奶咀佢(佢要食奶咀訓覺),
若果唔係想安靜都難。

原文章由 JA3 於 07-12-17 11:02 發表

小胖鴨
如果咁眼訓都唔樓計咁都好叻家啦
你知啦多數bb眼訓又唔可以訓, 多數都會好樓計
我琳琳就會,上次我同琳琳反pg 時 ,坐車仔落去時訓左
咁我就攪星佢,嘩,成堂都樓計,唉下次都係唔好攪星佢 ...

各位好,

我的囝囝都是在15號 1140 interview, 而我就在12號參觀學校的, 唔知有無見過面呢.

我當日都有好心急問老師的收生準則, 以下是老師的答案, 相信大家聽到後都會好好好開心:

"我地唔會因為小朋友剛才做唔到既野而唔收, 其實多數都得既"

原文章由 多哥哥 於 07-12-17 15:53 發表
各位好,

我的囝囝都是在15號 1140 interview, 而我就在12號參觀學校的, 唔知有無見過面呢.

我當日都有好心急問老師的收生準則, 以下是老師的答案, 相信大家聽到後都會好好好開心:

"我地唔會因為小朋友 ...

多哥哥
我家琳琳都係 in 11:40 . 唔知個人係唔係同你一組

我是11日參觀, 囝囝15日11點in的...

大家有冇擔心上落樓梯的問題? 2 歲小朋友要行咁多樓梯唔知得唔得?

我覺得問題唔係太大,
因為始終家長會帶住小朋友上去,
又或者初期辛苦啲抱上去,
應該可以慢慢適應。

大女只得兩歲時, 我多數會抱佢上落樓梯, 我冇耐性等佢慢慢行, 特別係送完佢上學後又要趕返工, 不過到下學期開始就抱少左, 因為有左細妹 ! 到佢3歲讀幼兒班時就唔洗抱啦, 因為佢搭保母車, 當然要自己行啦, 嘻 ! 記得老師講過行樓梯有助訓練小朋友大肌肉!

原文章由 小胖鴨 於 07-12-17 17:48 發表
我覺得問題唔係太大,
因為始終家長會帶住小朋友上去,
又或者初期辛苦啲抱上去,
應該可以慢慢適應。
‹ 上一主題|下一主題